może mieć mąka? No pachnie mąką właśnie :) A tutaj unosił mi się taki delikatny świeży aromat. Taki właśnie jakby wiosenny - tak jak w nazwie tego zakwasu. Poważnie! :) Smak gotowego pieczywa zresztą też był taki wyjątkowo delikatny. 500 g maki pszennej 300 ml wody 150 zakwasu żytniego 25 g naturalnego zakwasu Spring Panettone 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru
Marder&Marder Manufactureakcesoriami. Chociaż - prawdę mówiąc - w opisie mają, że oferują szeroki wybór akcesoriów. Może kiedyś tak będzie... :) Na stronie jest także dział z przepisami na wypieki mączne (głównie pieczywo). To uważam za doskonały pomysł! Od razu pod ręką mamy mąki i ich zastosowanie. Samych przepisów nie będę komentował, bo z nich jeszcze nie korzystałem. Ale myślę, że niedługo z ciekawości wypróbuję
Marder&Marder Manufacturebułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, znów smarujemy roztworem solnym i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, bo podobno gorące pieczywo źle działa na brzuszek, a potem ochoczo zjadamy :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturepochwalić co dzisiaj zrobiłem. Znaczy się na zdjęciu widać co zrobiłem :) 4 bagietki, 12 bułeczek i 6 chlebów. Od 5 rano robiłem i mamy teraz z Madzią spory zapas pieczywa. A wy będziecie mieć sporą porcję nowych przepisów. Ale dopiero za czas jakiś, bo teraz jeszcze inne przepisy w kolejce stoją. Ale bądźcie czujni :) A jutro w samo południe przepis
Marder&Marder Manufacturekażdy biorący udział w akcji z tego przepisu przygotowuje swoją wizję, swoją wersję potrawy. Teraz akcja "Wypiekanie na śniadanie", czyli robimy bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach. Akurat temat pieczywa, jak być może wiecie, jest bliski memu sercu, więc radośnie zakasałem rękawy i przystąpiłem do dzieła. Przepis źródłowy pochodzi od Buszującej w Kuchni i wygląda następująco: 225 g maki pszennej
Marder&Marder Manufactureniedawno dostałem. Dwa pierwsze wpisy możecie przeczytać TUTAJ i TUTAJ . Dla niewtajemniczonych przypomnę: dostałem lniany worek z AleWorek.pl . I postanowiłem go przetestować, tzn. sprawdzić, czy faktycznie w takim worku pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Upiekłem więc dwa identyczne chleby i jeden trzymałem w tym worku, a drugi w reklamówce. Zresztą wszystko to możecie przeczytać w dwóch powyższych linkach. A dzisiaj pora
Marder&Marder Manufacturedużymi dziurami. Nasze ciabatty co prawda dziury miały, ale nie duże jak te sklepowe. Ważne, że smak był właściwy ;) Właśnie w smaku i konsystencji wnętrza podobne są do pieczywa, które w Lidlu sprzedają pod nazwą "chleb typu włoskiego" Przepis do tej odsłony Wypiekania na Śniadanie podpatrzony został u Tatter , a ja jak zawsze musiałem wnieść do niego swoje autorskie
Marder&Marder Manufacturerzecz, na różne sposoby można robić. My, w ramach Wypiekania na śniadanie, akurat robiliśmy wersję najbardziej podstawową, tylko z gruboziarnistą solą. Ja jeszcze dodatkowo wzbogaciłem ją o rozmaryn. To pieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby
Marder&Marder Manufacturecykl Weekend z grillem. Postaramy się w miarę cyklicznie (nie obiecam, że w każdy weekend), póki jest grillowy sezon, publikować takie combo: jakieś jedzonko z grilla, do tego jakieś pieczywo i jeszcze sałatka pasująca do całości. To znaczy sałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek
Marder&Marder Manufacturetytułowego Weekendu z grillem. Żebyście mieli przepis i ewentualnie też skorzystali. Dla tych co nie wiedzą: w tym weekendowym cyklu robimy wszystko co potrzeba na grilla, czyli jakieś mięsiwo, pieczywo i coś w stylu sałatki. Jeden wpis, trzy potrawy. Jeden grill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy
Marder&Marder Manufacturesiedzę i przepis na kolejny chleb dla was piszę. Właściwie to nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę
Marder&Marder Manufacturektóre to miejsce, po zgięciu szparag sam się złamie. Nacieramy szparagi oliwą, solą i pieprzem i grillujemy. Aż się przyrumienią i zmiękną. Przekładamy na talerz i czekamy aż ostygną. Pieczywo tostowe grillujemy z obu stron, a następnie nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Rukolę i roszponkę mieszamy w misce, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy, szczyptę soli i mieszamy. Teraz
Marder&Marder Manufacturezdjęciu jest takie ciemne. Nie jest przypalone tylko po prostu nasączone czerwonym winem. MAŚLANE ZIEMNIAKI PODSMAŻANE Z ROZMARYNEM Zwykle w tym cyklu do mięs przedstawiamy także przepis na pasujące pieczywo. Tym razem jednak znacznie bardziej pasują pieczone młode ziemniaki. Z rozmarynową nutką. Łatwe z zrobieniu, pyszne w jedzeniu i tak ociekające cholesterolem, że serce mi staje jeszcze nawet teraz
Marder&Marder Manufacturechleb . I nieznacznie zmodyfikowałem :) To kolejny przepis z opisywanej ostatnio przeze mnie niedzieli, którą nazwałem Niedzielna Piekarnia #3. Wstałem sobie wtedy radośnie o 5 rano i pół dnia piekłem pieczywo :) Składniki na 2 bochenki: 700 g mąki pszennej typ 550 3 łyżeczki soli 150 g siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 700 g letniej wody 18 g drożdży instant
Marder&Marder ManufactureKolejny przepis z cyklu "Niedzielna piekarnia #3", czyli z moich ostatnich niedzielnych wypieków, w czasie których sporo narobiłem fajnego pieczywa. Teraz więc pora na chleb orkiszowy. Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Nie to żebym jakoś bardzo się znał albo przykładał wagę do zdrowego jedzenia, ale słyszałem, że chleby orkiszowe mogą jeść ludzie, którzy zwykłej pszenicy (ze względu
Marder&Marder Manufacture