Pączki z nadzieniem z róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub
prawdziwe jedzenieDrożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami. Bułeczki bez mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20
prawdziwe jedzenieSkładniki na dwie porcje. Składniki: 1 średniej wielkości bagietka 3 łyżeczki masła roślinnego 1 łyżeczka bazylii (suszonej) 1 łyżeczka oregano (suszonego) 50 g wege pasty węgierskiej
Emcia PichciOd dłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej
Słodkości i nie tylkoPokazałam Wam bagietki, pokazałam masło czosnkowe, pora więc na grzanki czosnkowe. Są tak dobre, że nie będziecie mogli się im oprzeć. My nie mogliśmy
Sto kolorów kuchniBagietki z przepisu Hamelmana. W książce są dwa przepisy, a ja wybrałam ten z poolish. Długo studiowałam sposób formowania, ale chyba najwięcej problemów sprawiło mi odpowiednie
Sto kolorów kuchniZ cyklu domowej piekarni, serwujemy bułeczki z oliwkami. Idealne jako przystawka, na ciepło z masłem, na kolacje i śniadanie. Same w sobie mają tyle dodatków, że
Niezły MłynekNadziewana bagietka czyli pomysł na imprezę lub przekąskę kibica Szybka w przygotowaniu i nie wymaga rozdawania sztućców każdemu z gości. Pyszne, mięciutkie bagietki z farszem takim
Niezły MłynekDzisiaj prezentuję chlebek, którym można zajadać się do woli. Bez mąki, za to z dużą ilością ziarenek, doprawiony bazylią i oregano - samo zdrowie. Wychodzi dosyć wilgotny
Kulinarny PamiętnikPyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250
Kulinarny PamiętnikDobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki
Kulinarny PamiętnikSuper przekąska na imprezę, świetnie sprawdzają się w towarzystwie różnego rodzaju dipów. Składniki: 0,5 kg mąki (+odrobina do podsypywania ) szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka saszetka
Kulinarny PamiętnikMięciutki, puszysty i delikatny - zupełnie jak chleb tostowy. Ma jednak przewagę nad takim kupnym chlebem do tostów - nie zawiera żadnych sztucznych spulchniaczy, a dodatek cebulki urozmaica
Kulinarny PamiętnikPrzepis na ten fikuśny chlebek kilka razy rzucił mi się w oczy, kiedy przeglądałam różne blogi kulinarne. W końcu zdecydowałam się go upiec :-) O dziwo, było
Kulinarny Pamiętnik