pieczony kurczak - 3500 przepisów (strona:58/234)

pałki w powidłach 147

wersji. Wkrótce szykuje mi się rodzinny obiad, na pewno zrobię to danie bo jest dość szybkie, zwłaszcza, że przygotowuje się je dzień wcześniej a potem tylko piecze.  Składniki: 6 pałek z kurczaka 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 szklanki łagodnego ketchupu 1 duża cebula 2 ząbki czosnki łyżka oleju sól pieprz Mięso oczyścić, natrzeć czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Cebulę(...)wystudzić. Mięso wymieszać z ketchupowym sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie. 237

momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Przełożyć do płaskiego naczynia. Powstały słony karmel zacznie się krystalizować, pokruszyć całość. 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierś z kurczaka umieścić w formie do pieczenia i piec 8-10 min ( w zależności od grubości mięsa). Następnie ustawić opcję grill lub grzanie z góry i piec jeszcze 2-3 min, żeby skórka się przyrumieniła(...)Mięso upieczone w  ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste i nie jest w środku surowe. Jeżeli będziemy piec je dłużej będzie suche i wiórowate, po prostu niesmaczne. Odłożyć do ostygnięcia. 4. Ser zgrilować lub usmażyć na patelni ( 3-4 min). Jeśli był grilowany to kroimy go po zdjęciu z grila, a jeśli smażymy to kroimy go przed wrzuceniem

DefinicjaSmaku
Dietetyczny i soczysty gulasz 242

cebula ulubione przyprawy (ja dałam 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól, pieprz, lubczyk) opcjonalnie można dać paprykę czerwoną (pokrojoną w kostkę) woreczek do pieczenia (ja użyłam woreczka z firmy Jan niezbędny) Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości i przekładamy do miski cebulę kroimy w plasterki i dodajemy do kurczaka do miski z kurczakiem i cebulą dodajemy koncentrat

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Udka kurczaka w sosie majonezowo - ketchupowym 224

Proste w wykonaniu danie, idealne na codzienny obiad. Dzięki długiemu marynowaniu mięso zyskuje podczas pieczenia niezwykły aromat, kruchość i soczystość. Składniki - 1 kg udek z kurczaka - ½ szklanki majonezu - ½ szklanki ketchupu - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem(...)lodówki na minimum 4 godziny. Udka wraz z sosem przelać do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC . Uwaga – sprawdzona rada 1)       kto nie przepada za gotowymi mieszankami, przyprawę do kurczaka może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem i kurkumą. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał

Świat Smaku
Stripsy z piekarnika 249

kilka godzin i czekać na upieczenie. Po zamarynowaniu kawałki kurczaka zapanierować w bułce tartej lub mielonych płatkach kukurydzianych. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak, żeby się ze sobą nie stykały. Zapanierowane kawałki kurczaka, ułożone na blasze można lekko skropić olejem ale nie trzeba. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25-30 minut - piec z termoobiegiem. Podawać

Ze smakiem bez glutenu
Kurczak z sałatką z kaszy bulgur i tzatzykami 216

pieprz sól Sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 1 czerwona papryka 3 cebulki dymki 1 szklana mrożonego groszku koperek 100 g sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka układamy na papierze do pieczenia, lekko rozbijamy, oprószamy mieszanką mielonego ziela angielskiego, papryki wędzonej, soli i pieprzu, wklepujemy przyprawy w mięso 2. Bulgur gotujemy w osolonym wrzątku, (2 szklanki(...)smaku solą i pieprzem 4. Ugotowaną kasze mieszamy z pokrojoną w kosteczkę czerwoną papryką, posiekaną cebulką dymkę, blanszowanym we wrzątku, ok 3 minuty, groszkiem i koperkiem  5. Kurczaka smażymy ok 4-5 minut z każdej strony na oliwie, kroimy w poprzek, podajemy z sałatka i tzatzykami, oprószamy całość roztartym w palcach serem

Słodki Kompromis
UDKA PIECZONE GARAM MASALA 170

słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam na ręczniku papierowym. Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram kurczaka, odkładam do lodówki (najlepiej na noc). Piekę pod przykryciem (może być pod folią aluminiową) 80 minut w 180 stopniach, następnie 10-15 minut bez pokrywki do momentu przyrumienienia się kurczaka

JejKuchnia
Leczo z pieczoną papryką 160

Było już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj  przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule(...)góry. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 o C ( skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy

Smaki Ewy
Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką 243

nareszcie będą zadowoleni. Kurczak tak przyrządzony ma chrupiącą pachnącą skórkę i soczyste mięso. Cały sekret polega na tym aby wetrzeć masło w skórkę a potem tylko piec i delektować się. Polecam gorąco. Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Soczysta pierś z kurczaka 772

Przepis na soczystą pierś z kurczaka, która dzięki temu, że moczona i pieczona była w mleku, zachowała swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona. Składniki na piersi: 2 piersi ze skórą ( moje miały razem prawie 1kg ) po pół łyżeczki soli,czerwonej słodkiej papryki mielonej, ziół prowansalskich, pieprzu 3 ząbki czosnku mleko Przygotowanie(...)moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Włączamy piekarnik na 180st. i od momentu rozgrzania, pieczemy 40 minut, przewracając je w połowie czasu pieczenia ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ). Artykuł Soczysta pierś z kurczaka pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Rolada serowo – drobiowa 360

Smakuje idealnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 łyżki majonezu szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz 1,5 łyżki mąki 350 g żółtego sera Nadzienie: 2 – 3 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek sól, pieprz, ostra papryka olej Przygotowanie: Białka ubić z 1/4 łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu(...)oczkach. Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić

Za drzwiami kuchni
Filety kurczaka nadziewane gruszą i serem halloumi z młodym jęczmieniem i ziołami 354

naczynia żaroodpornego, obsypujemy młodym jęczmieniem i skrapiamy lekko oliwą, lub kładziemy kawałeczki masła. Można podlać nieco wodą. Pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Smaczna alternatywa dla codziennego kurczaka – gotowe. Smacznego Tak przygotowany drób podałem z pieczonymi ziemniakami – tu jednak pełna dowolność

MarcinChef
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2397

jednolita masa. Kurczaka kroimy w 2 centymetrową kostkę, delikatnie solimy i wrzucamy do marynaty. Obtaczamy tak, aby wszystkie kawałki były oblepione i zostawiamy na 30 minut. Kawałki kurczaka rozkładamy na papierze do pieczenia lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (najlepiej z opcją grzania górnego lub grilla). Pieczemy przez 10 minut i odstawiamy. Pomidory wkładamy do dużej miski(...)kardamonu. Mieszamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 10 minut (co jakiś czas należy mieszać). Teraz możemy dodać śmietanę i sól do smaku (ok. jednej łyżeczki). Mieszamy i wrzucamy kawałki kurczaka. Gotujemy go w sosie ok. 10 minut. Przed podaniem wyławiamy kardamon. Danie możemy zabarwić na żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc

Poezja smaku
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 179

Chicken Pie, to placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).  Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki(...)śmietanki 30 % 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki

Codziennik Kuchenny