całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy aż całość uzyska ładny kolor. Dorzucamy kurczaka oraz przyprawy, zioła oraz sól i pieprz, wszystko mieszamy i podsmażamy jedynie, by kurczak zmienił kolor. Na koniec dodajemy ugotowany al dente brązowy ryż i wszystko mieszamy. Farszu nie trzeba studzić, ale wygodniej się go nakłada, gdy jest nieco chłodniejszy. Nakładamy go do każdej papryki(...)żaroodpornym. Kuleczki mozzarelli kroimy na mniejsze kawałki i układamy na górze każdej papryki. Gdy napełnimy wszystkie papryki i ustawimy je w naczyniu, zalewamy całość bulionem i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 25 minut Po wyjęciu z piekarnika papryka jest gotowa do jedzenia. Można polać ją ketchupem, sosem jogurtowym lub innym ulubionym dodatkiem. Życzę smacznego
Cooking Monsterdużych pieczarek sól ziołowa, pieprz, oliwa dużo świeżych ziół, u mnie natka pietruszki, koperek, oregano i bazylia sos vinegret do warzyw słodka papryka i curry do kurczaka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości. Marynujemy w słodkiej papryce, ziołowej soli i curry, ilość przypraw zależy do Was i waszych upodobań smakowych. W podobne kawałki kroimy warzywa, ja pokroiłam cukinie(...)oddzieliłam warstwy od siebie, pieczarki w grube plastry, a paprykę w ogromną kostkę;). Marynujemy wszystko w pieprzu, oliwie, ziołach i sosie vinegret. Nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 stopni, góra - dół z ustawionym termoobiegiem
Życie zaczyna się w kuchniprzykryciem około 15 minut. Wyłączamy palnik i zastawiamy kaszę na kilka minut pod przykryciem. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, następnie dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zetnie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Na koniec dodajemy kaszę oraz natkę pietruszki i podgrzewamy całość kilka minut. Farsz odstawiamy z palnika(...)Mieszamy. Wydrążone cukinie oprószamy solą, napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy odrobinę wody i zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy pozostałą mozzarellą. SMACZNEGO! Z pozdrowieniami dla Rodzinki z Gorzowa
Smak mojej kuchnifajny i smaczny obiad, polecam przygotowanie szaszłyków z piekarnika :). Dodatki według uznania, tak na prawdę możecie na patyczki nadziać, co tylko lubicie. Składniki na szaszłyki: filety z piersi kurczaka cukinia pieczarki sól, pieprz po łyżeczce czerwonej papryki wędzonej i ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Przygotowanie szaszłyków: Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplasterki, pieczarki(...)patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso-cukinia i mięso-pieczarki. Szaszłyki z cukinią obsypujemy ziołami prowansalskimi, a szaszłyki z pieczarkami przyprawiamy papryką wędzoną. Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, skrapiamy oliwą, pieczemy 30 minut. Artykuł Szaszłyki z piekarnika pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plzastanawiałam się jak przygotowuje się j, po prostu brałam z półki sklepowej i tyle. Jednak wczoraj w szafie znalazłam paczkę otwartego sezamu (używałam go jako panierki do piersi z kurczaka) i doszłam do wniosku, że czas go wykorzystać. I tak powstały moje domowe sezamki. Czy są trudne do zrobienia? NIE :) Jedyne co trzeba pamiętać, to to że trzeba je robić(...)sezamu 2 łyżki wody 1 łyżka miodu Przygotowanie: Na samym początku warto sobie przygotować miejsce pracy czyli: wałek, nóż oraz dwa arkusze papieru do pieczenia. Sezam uprażyć na suchej patelni uważając aby zbytnio się nie przyrumienił (będzie gorzki). W garnku podgrzać cukier z wodą (musi powstać karmel). Garnek zdjąć z palnika, dodać miód
Amatorka kuchennaGalantine of duckSkładniki.1 kaczka10 dag wątróbka z kurczaka25 dag mięso z indyka1 bułka namoczona w mleku15 śliwki suszone50 ml śmietana 36%1 jajkogałka muszkatołowamajeranekvegetasólpieprz
Kulinarny karnet Christopheraszklanki rosołu, wsypać zmielone suszone chilli, maggi dusić z 15 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem śmietanę 18% wymieszać z mąką pszenną wlać do sosu i mieszając zagęścić smaczny kurczak z rosołu na drugie danie np. z ziemniakami, buraczkami.......SMACZNEGO!!! pomidory suszone na słońcu Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu - właściwości: tradycyjny sposób suszenia na słońcu nadaje pomidorom(...)zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie:można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych warzyw, sosów w tym vinegrette a także do potraw, które lubisz - opakowanie: 100gram
W Mojej Kuchni Lubięszkl. mąki razowej 0,5 szklanki maki pszennej 50 ml. mleka ciepłego 50 ml. wody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni(...)rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy w tem. 180 st. przez 30 min. Pizze podałam z sosem czosnkowym przepis tu !!! Smacznego
NaKońcuJęzykaprzygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się tak dużą popularnością, jak to z kurczaka. Uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest bardzo smaczny i apetyczny. Jakie są zalety mięsa z indyka? Ze względu na małą zawartość(...)niską zawartością kolagenu- idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego Jak przyrządzić indyka? Indycze mięso daje ogromne pole do popisu. Przyrządza się je łatwo i szybko. Można je smażyć, piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania
peanutbuttermonsterPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion. Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren
Kulinarne przygody Gatitylubię gdy jest aromatycznie) i na końcu smażenia pieprz. Smażymy kilka minut i odstawiamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 6. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia. 7. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka z cebulą. 8. Teraz czas na odsączone mandarynki. 9. Ananas pokrojony w kostkę. 10. Rodzynki sparzamy i dodajemy do zapiekanki, mieszamy. 11. Teraz czas na sos. Do szklanki wlewamy(...)soli, ok. 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę sosu sojowego jasnego, szczyptę pieprzu i mieszamy. 12. Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 13. Pieczemy zapiekankę bez przykrycia około 25 minut. Można też pod przykryciem, ale wtedy będzie bardziej ugotowana jak zapieczona. Ja lubię gdy się z wierzchu spieka i staje się chrupiąca. Niesamowicie pachnie
Kawa z mlekiemmakaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje Wam nic innego tylko iść na zakupy i przygotować ajwar. Ajwar Składniki: 2 bakłażany 2 kg czerwonej papryki 6 ostrych papryczek(...)koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Układamy je koło bakłażanów również skórką do góry. Warzywa pieczemy w 200°C przez
PatiGotujeniej wiele przepysznych produktów, które w szczególności polecam. 1. Przepysznę paluszki, które można dodać do zup kremów, sałatek, przekąsek czy również starterów 2. Oliwę z oliwek do pieczenia, smażenia, która jest tak dobra ze zeszła mi w tygodnie. 3. Piri Piri doskonały dodatek do przeróznych potraw. 4 Oliwki idealna przekąska, która pasuje jako dodatek do sałatek jak i przękąska(...)telewizją, jak i wielkiej imprezy. 5, Ciasteczka i babeczki, orzeszki fajne do poczęstunku dla niezapowiedzianych gości jak i tych zapowiedzianych. 6. Pasta z czarnych oliwek fajny dodatek do kurczaka 7. Karczochy, które nie wiem jeszcze jak smakują i jestem dalej w poszukiwaniu inspirację na nie:) Niedługo będą przepisy z każdym produktem oddzielnie tylko czekamy na jakiś wolny czas:) Pozdrowiania
pichcisztoRafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs(...)rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb. Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie
MamaOskarkałyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK)2 łyżki miodu3 plastry żółtego sera1 jajko papryka słodka, sól, pieprzkoperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.2. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajko, dodajemy musztardę oraz sól(...)gładką masę.3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety i zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startym żółtym serem.4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchniSkładniki : 3-5 pałek kurczaka 4-5 cm obranego i startego imbiru 5 ząbków czosnku 2-3 łyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka duża łyżka miodu, 3-4 łyżki oleju płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku, pół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie : Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu(...)wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie) Mięso lekko ponacinać i włożyć do marynaty, przynajmniej na 2-3 godz. Po tym czasie ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 40 min- do miękkości mięsa ( w trakcie pieczenia polewać marynatą ). Smacznego
Proste Potrawyoliwek, np. Develey sól pieprz słodka papryka w proszku odrobina posiekanego szczypiorku 1 pomidor pokrojony w kostkę dodatkowo do zalania zapiekanki: 2 jajka 1/2 szkl śmietany Wykonanie: Pierś z kurczaka przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem, krótko przesmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z odrobiną mleka(...)zeszklić na oliwie, pod koniec dodać czosnek i pokrojone drobno pieczarki. Doprawić, smażyć aż będą miękkie. Przełożyć do naczynia. Dodać pomidora. Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30-40 minut. W połowie pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozarelli. Na koniec posypać świeżym szczypiorkiem. Smacznego
Trufelkowosól, ostra papryka Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w 0,5 cm plastry. Brokuł myjemy, kroimy w różyczki i razem z ziemniakami gotujemy na parze do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oleju i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Ananasa wyciągamy z zalewy i kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwami(...)brokuł, mięso, ananas. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Masę rozlewamy równomiernie po zapiekance. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Krokusowy Domodwiodło mnie od gotowania przez 2 tygodnie. Dzisiaj przyszedł czas na nowy smak. Nieskromnie przyznam, że chyba nigdy nie ugotowałam niczego bardziej pysznego! Zapraszam SKŁADNIKI: 500g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości 1 duża pomarańcza, 1 mała pomarańcza 2 łyżki stołowe miodu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 2 łyżeczki rozmarynu suszonego odrobina papryczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu(...)naczyniu żaroodpornym. Z dużej pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół). Zalewamy mięso sosem i przykrywamy plasterkami małej pomarańczy. Pieczemy 50 minut. Smacznego
Kuchnia w bieguWiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)mój obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo wyjaśniać dlaczego zaczęłam jeść tak, a nie inaczej (teraz tak jem głównie dla tego, że mi to smakuje
pyszne zdrowościcytryny 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Składniki na marynatę mieszamy dokładnie w dużym naczyniu za pomocą trzepaczki lub dużej łyżki. Gdy się połączą wrzucamy do niej umyte skrzydełka z kurczaka. Każdy kawałek drobiu musi być dobrze pokryty naszą zalewą w związku z czym najlepiej go kilka razu poobracać. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (mięso musi być przykryte(...)macie do dyspozycji grilla gazowego swoje skrzydełka przygotujecie w 20 minut. Jeśli korzystacie z tradycyjnego grilla: skrzydełka będą gotowe po ok. 35-40 minutach. Jeśli korzystacie z piekarnika pieczcie je ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. pod spodem dobrze jest umieścić naczynie, do którego będzie kapał tłuszcz. W każdym z tych 3 przypadków warto posmarować kratkę/ ruszt odrobiną oleju
Wielki apetytkotletów z piersi kurczaka 1 opakowanie sosu bolońskiego w proszku 300 g mięsa mielonego 200 ml. bardzo gęstej śmietany 500 g pieczarek 1 cebula 5-6 plastrów dobrego sera żółtego olej do smażenia pieprz, sól Kotlety delikatnie rozbić posolić i popieprzyć. Przygotować sos boloński dodać podsmażone mięso mielone i śmietanę, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć(...)usmażyć z cebulą. Na każdy kotlet nałożyć gęsty sos boloński następnie warstwę pieczarek. Piec w 170 stopniach przez 25 minut. Pod koniec pieczenia położyć ser, aby się rozpuścił
Jadło i czytadłougotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posmarować w całości kremem marchewkowym i na jednym końcu ułożyć rząd serduszek(...)paprykę wymieszać z ziołami i obtoczyć w tym obie roladki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć szybko obie roladki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temp. 180 st.C. Podawać z ziemniakami pocięte na niebyt cienkie plastry
Pasja Smakuzginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały) Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki Por kroimy w piórka Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy(...)wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś nie mogę ustąpić tej sałacie) :D Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comugotowana pietruszka1/4 ugotowanego seleraszklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g)50g bułki tartej2 jajkaszklanka suszonej żurawiny1 ziarnko ziela angielskiego2 listki laurowesól i pieprzoliwa do wysmarowania formybułka do wyspania formySposób przygotowania:Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Wszystkie składniki oprócz żurawiny, jajek i bułki tartej mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Można w tym momencie, przed dodaniem jajek, spróbować masy(...)doprawić. Mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy żurawinę. Powinna powstać dość gęsta masa.Podłużną formę smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach aż wierzch się ładnie zarumieni.To wszystko! Proste, a wiesz co jesz
W kuchni wieczorempowinno być cienkie. Farsz (składniki mogą być dowolne): 6 pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki(...)Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSkładniki :4 filety piersi z kurczaka2 ogórki szklarniowe0,5l śmietany1/2szkl. mąkiczosnek granulowanysól, pieprz· Przygotowanie ;Filety dokładnie myjemy, osuszamy,przecinamy, delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy
Garnkowe fanaberie