pieczony burak - 594 przepisów (strona:17/40)

Buraczane ciasto z marchewką i orzechami 181

łyżeczki proszku do pieczenia 1. Cukier ucieramy z żółtkami i świeżą wanilią na puszystą białą masę, łączymy z olejem, miksujemy. 2. Buraki i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy, mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką

Apetyczna babeczka
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 222

mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Do masy dodać buraki, dokładnie zmiksować. Następnie wlać czekoladę, połączyć.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię.Piec 60-70 minut w 180 st. C, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe ciasto warzywne FIT 222

cukru trzcinowego drobnego 1 szklanka mąki ryżowej (u nas pełnoziarnista) 1 szklanka mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 250 gr surowej marchewki, obranej i startej na tarce o dużych oczkach (ważone przed obraniem) 250 gr surowych buraków, obranych i startych na tarce o dużych oczkach (ważone przed obraniem) 250 gr surowych batatów, obranych i startych(...)cukru trzcinowego drobnego 1 szklanka mąki ryżowej (u nas pełnoziarnista) 1 szklanka mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 250 gr surowej marchewki, obranej i startej na tarce o dużych oczkach (ważone przed obraniem) 250 gr surowych buraków, obranych i startych na tarce o dużych oczkach (ważone przed obraniem) 250 gr surowych batatów, obranych i startych

moj przepis na
Zakwas buraczany 197

najlepszy czas aby przygotować domowy zakwas buraczany. Można go robić z kromką chleba pieczonego na prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście(...)laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym  duży słój  gaza do przykrycia  gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy

Apetyczna babeczka
Barszcz czerwony 98

dnia grzyby ugotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem czosnku i liści laurowych. Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Rozwijamy z folii, obracamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Włoży ć do garnka

Smaczne Potrawy
Ciasto czekoladowe z burakami 198

gorzkiej czekolady), 4 jajka, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 cukier waniliowy,3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, niepełna szklanka mąki, 2 starte, średniej wielkości buraki (ok. 250 g), 150 - 200 g czekolady na polewę Przygotowanie: Cukier i cukier waniliowy utrzeć z jajkami na gładką masą.(Ja ubijałam mikserem

kulinarnajamka.blogspot.com
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 198

Jesienne warzywa są równie dobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je  zapiekane w piecu i podane z sosem

Z butelką mleczka w tle
Grzanki z buraczkami i kozim serem 134

sera koziego 1/2 bagietki 3 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz  oliwa kilka listków rukoli Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Buraka obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 h. Ostudzone zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W rondlu rozgrzać oliwę, podmażyć

Moja Galeria Smaku
Tarta z burakami 92

Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem, smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Na podpieczonym spodzie układamy wkoło buraki, na środku cukinię i zalewamy rozbełtaną masą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy połamanym na kawałki serem brie. Smacznego! A tak naprawdę to Graba odwiedził nas już

Marder&Marder Manufacture
Do chleba 147

Htipiti Pasta z pieczonej papryki Pasta z czerwonej fasoli  Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z czarnej fasoli Letni hummus z bobu Ajwar

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka śledziowa z burakami 185

filety śledzia (matjasy) - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki  oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka Buraki obierz, pokrój w kostkę.  Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą,pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.  Cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki

Corner With Recipes
Pomysły na imprezę i przyjęcie 191

cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyCoca, pizza z HiszpaniiTarta ze szpinakiem i jajkiemChleb andaluzyjskiPity z rybą po marokańskuGrzanki śródziemnomorskieMini kanapeczki z halloumiDip z buraka z za'ataremEmpanadas z tuńczykiemCygara z ciasta filoDip z pieczonych pomidorówKeftedakiaTortilla z piekarnikaPity z halloumiTurecka pasta z bakłażanaGallette z pomidorami i pestoRoladki z papryki i serka koziego

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z serkiem wiejskim, burakiem marynowanym w occie balsamicznym i orzechami 143

Buraki myjemy, odcinamy “dupki”, lekko solimy, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 45 - 60 minut (za pomocą patyczka do szaszłyków sprawdzamy czy buraki są już miękkie). 2. Po upieczeniu pozostawiamy buraki do ostygnięcia, po czym rozwijamy je z folii, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki

W kuchni Katie
CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 185

risotto ( które już na dniach będę robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne, z wyrazistymi kawałkami grzybów … niezwykle kremowe i delikatne. Do tego pieczona pierś z kurczaka – delikatna , absolutnie nie przesuszona i carpaccio z buraka, które dopełniało całość i sprawiało, że danie zasługuje na najwyższą ocenę! Dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym Mama zachwyciła

Ostra na Słodko
'Caprese' na ciepło z buraczkami 157

jedną sporą porcję) 1 burak kulka mozzarelli garść świeżej rukoli 2-3 orzechy włoskie sól, czarny pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Buraki wg upodobań gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku lub owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 45-60 minut w zależności od wielkości warzywa (możemy również użyć ugotowanych buraków z barszczu ;)). Buraki studzimy

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania