pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:79/301)

Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 154

Żeby było śmiesznie, przepisy pochodzą z blogów zagranicznych. I tak robiłam już „polish pierogis” – podobno typowo polskie danie, z nadzieniem z ziemniaków i boczku, potem gotowane i odsmażane na maśle. Piekłam typową, polską babkę z nadzieniem uwaga…z cynamonu Robiłam również morawskie kołacze, czyli drożdżówki ze śliwką – całkiem dobre przyznaję, jednak nie mi oceniać

Mieszam w Garnku
Pogacze twarogowe z żółtym serem 225

wina, czy piwa. Idealnie smakują na gorąco, ale nawet w wersji solo - znikają ekspresowo! Ich odmian jest naprawdę mnóstwo - są np. drożdżowe, twarogowe, z boczkiem, skwarkami, z żółtym serem, fasolą, smażone, pieczone... Poniżej przedstawiam pogacze twarogowe - z delikatnymi modyfikacjami... Dodałam curry, które idealnie wkomponowało się w całokształt bułeczki. Polecam, bo są naprawdę bardzo proste i pyszne! (24 sztuki

Di gotuje
Kotlety mielone nadziane, owinięte boczkiem 222

rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut

Szefowa kuchni
KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 446

mąkę, majeranek,sól i pieprz. Boczek pokroiłam w drobną kostkę. Podsmażyłam na patelni. Dodałam go do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku. Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również  BABĘ ZIEMNIACZANĄ

potrawyregionalne
Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku 33663

czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma.  Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy go na cienkie plastry. Każdy kawałek piersi okręcamy boczkiem. Roladki układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Smacznego

na moim stole...
Pasztet wieprzowy. Tani, prosty i smaczny 176

przygotowane mięso mielimy dwa razy, dodając na przemian masło, kawałki bułki oraz listki rozmarynu. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Formę wykładamy plastrami boczku.  Do tak przygotowanej formy nakładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Przed krojeniem studzimy

Bon Appetit Małgorzaty
Dla tych, co mają dość sklepowych wędlin | Boczek pieczony z kminkiem 233

łyżki kminku olej WYKONANIE Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z olejem i resztą przypraw (bez kminku). Marynatą nacieramy boczek z każdej strony. Kminkiem posypujemy boczek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 1-1,5 godziny. Przejadły Wam się sklepowe wędliny? Wędzicie lub pieczecie w domu własne wędliny

Zofiana
Zapiekany omlet ze szparagami 187

plastrami boczku. Jajka roztrzepać razem ze śmietaną, dodać zioła i przyprawy. Całość zmieszać ze szparagami. Masę jajeczną przełożyć do żaroodpornego naczynia i rozprowadzić równomiernie na rozłożonym boczku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 17 minut w temperaturze 170 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 177

płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki

ladykitchen
1448. Placek z szynką 194

wymieszaną z żółtkiem i wegetą. N a wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką] , posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii  Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej

Moje domowe kucharzenie
Roladki z kurczaka z serem feta i pesto 550

cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę.  Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie się zarumienią. Na patelnię walać 1/2 szklanki wody. Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać roladki, dodać

Zabawa smakiem
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 255

cienkie krążki 100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek) 75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów 125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla) przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień  poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne(...)pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec 6-12 min. Po ok 3-4 min wysunąć z pod ciasta papier. Moja tarta po 8 min. była gotowa. W międzyczasie

Stare Gary
Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate e pancetta) 172

Versate le patate nella padella con la pancetta, mescolate bene il tutto. Ciasto francuskie układamy w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 24 cm.  Na ciasto wykładamy ziemniaki z boczkiem. Na wierzch tarty wylewamy masę jajeczną.  **** Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo rotondo di 24 cm di diametro.  Sistemate

La grande e la piccola cuoca
Ziemniaczki z boczkiem na grilla – przepis 196

obieramy i przekrawamy na pół. Jedną polówkę smarujemy masłem (ok. pół łyżeczki masła) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Między dwie połówki ziemniaka wkładamy plasterek boczku i składamy razem. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy na grillu ok. 30 min. Na ruszcie, nie w żarze jak ziemniaki z ogniska. Ziemniaczki z boczkiem na grilla

Pyza i Surówka
GRILLOWANE SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA, BOCZKU I SUSZONYCH ŚLIWEK 110

upiec w piekarniku. Mięso jest soczyste a połączenie suszonej śliwki nadaje lekko słodki posmak. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki= pyszny obiad :) Składniki: * 500 g filetów z piersi kurczaka * 15 śliwek suszonych (użyłam  Skworcu ) * 15 plasterków wędzonego boczku * 5 patyczków do szaszłyków * 1/3 szklanki oleju * 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu  Huzar ) * pół łyżeczki soli * pół łyżeczki(...)między czasie każdy kawałek śliwki owinąć w plasterek boczku. Na patyczki nakłuwać kolejno kawałek mięsa i śliwki owinięte w boczek. Tak przygotowane szaszłyki upiec na patelni grillowej (opcja w piekarniku: piekarnik nagrzać do 160'C, piec około 30 minut

Zrób to smacznie