pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:738/865)

Jaglane kotlety piri – piri 153

Piri – piri to odmiana szczególnie znanej ze swej ostrości papryczki chilli, docenianej zwłaszcza w Portugalii oraz krajach Afryki. Jest podstawą sosów i marynat, które właśnie od

Even Better Food
#1 – Pomorze i Kaszuby 162

Dlatego właśnie ludność tych terenów nauczyła się przygotowywania wielu różnych odmian tradycyjnych potraw z tego co dała im natura. Na piaszczystych i dość kamienistych glebach pierwsze miejsce zajmowały zawsze ziemniaki, gryka oraz brukiew . Ze zwierząt najpowszechniejszą była gęś , której sposoby przygotowywania oraz podawania w tamtych rejonach doprowadzono do perfekcji. Tamtejszymi specjałami jest gęś wędzona, nadziewana oraz faszerowana. Bardzo znana jest(...)twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.   Kaszubska prażnica Składniki : 2 jajka, łyżeczka mąki, łyżka wody, 50g wędzonego boczku sól Przygotowanie : Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na patelni

Życie ze smakiem
Sałatka z quinoa i glazurowanej marchewki 78

sobą składników lub poprzez ich połączenie tuż przed podaniem. Ja mieszam wszystkie składniki sałatki ze sobą kiedy podaję ją na obiad jako dodatek do mięs, zastępuje mi ona wtedy ziemniaki i surówkę jednocześnie. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sałatka z quinoa i glazurowaną marchewką Składniki na sałatkę z quinoa i glazurowaną marchewką(...)pokrojenie korzenia pietruszki, najlepiej obieraczką do warzyw i ich wysuszenie w piekarniku. Po pokrojeniu plastry pietruszki należy lekko skropić olejem, oprószyć solą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 20 do 25 minut, sprawdzając od czasu do czasu, aby uniknąć ich przypalenia. Nie jest konieczne miksowanie składników na sos jogurtowy

MeCooks
Sałatka z quinoa i glazurowanej marchewki 89

sobą składników lub poprzez ich połączenie tuż przed podaniem. Ja mieszam wszystkie składniki sałatki ze sobą kiedy podaję ją na obiad jako dodatek do mięs, zastępuje mi ona wtedy ziemniaki i surówkę jednocześnie. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sałatka z quinoa i glazurowaną marchewką Składniki na sałatkę z quinoa i glazurowaną marchewką(...)pokrojenie korzenia pietruszki, najlepiej obieraczką do warzyw i ich wysuszenie w piekarniku. Po pokrojeniu plastry pietruszki należy lekko skropić olejem, oprószyć solą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 20 do 25 minut, sprawdzając od czasu do czasu, aby uniknąć ich przypalenia. Nie jest konieczne miksowanie składników na sos jogurtowy

MeCooks
Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie 151

Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowany kurczak jest soczysty, miękki. Podstawą smaku są oczywiście przyprawy

Słodkie okruszki
Pyszny ryż z jabłkami 204

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym 104

wtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze(...)zostały nam się na samym początku. Całość zalewamy wodą wymieszaną z 2 łyżkami wegety. Zalewamy tak aby gołąbki były w 3/4 zakryte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy 30 minut. Sos: Po upieczeniu gołąbków, odlewamy do garnka wodę w której się gotowały.  Zagotowujemy

Klasyka Gotowania
Pasta z dyni piżmowej i tahiny według Yotama Ottolenghiego 115

Wprost uwielbiacie ten przepis na pieczoną dynię z sosem tahini . Zawsze otrzymuję od Was masę pozytywnych komentarzy, ilekroć przypomnę to danie na Facebooku. I tym razem się nie zawiedziecie, bo pasta z dyni piżmowej i tahiny z dodatkiem greckiego jogurtu i czosnku bazuje na podobnej kompozycji smakowej. Orzechowa i lekko słodkawa to według mnie idealna pasta kanapkowa na jesień(...)około godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka. Wyjmij z piekarnika, odkryj i zostaw, aby ostygła.  Pastę możesz zmiksować blenderem, choć tak naprawdę wystarczy widelec lub tłuczek do ziemniaków. Przełóż upieczoną dynię do miski i rozgnieć na grudkowatą pastę razem z pastą tahini, greckim jogurtem i rozgniecionym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku szczyptą soli. Przełóż gotową pastę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pączki. Najlepszy przepis. 84

smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)jeszcze gorącym pączusiu. Ryzyko poparzenia jest całkiem spore, o czym parokrotnie się przekonałam, jednak równie warte. A potem? A potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania. The post Pączki. Najlepszy przepis. first appeared on Kate's Wine&Cuisine

Kate's Kitchen
Pączki. Najlepszy przepis. 115

Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami(...)jeszcze gorącym pączusiu. Ryzyko poparzenia jest całkiem spore, o czym parokrotnie się przekonałam, jednak równie warte. A potem? A potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania

Kate's Kitchen
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 116

Tortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka. To danie jest warte grzechu, ale nie zgrzeszycie jedząc je! Jest pełne Doriwia. Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano Makaron dobrze się mrozi(...)Pomidory koktajlowe 300 g 4 zł Pomidory truskawkowe 200 g 3,5 zł Pomidory czekoladowe 3 szt 3,5 zł Ogórek świeży 2,3 zł Awokado 5 zł Słodki ziemniak 4 zł Szpinak opakowanie 4,5 zł Sałata rzymska 3 szt 5 zł Marchew 2 szt 1,5 zł Limonka 1,2 zł Cytryna 1 zł Fistaszki 2 Imbir

Niedzielny kucharz
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 143

chyba w naszym kraju bardziej popularnego warzywa niż marchew. Razem z ziemniakami wiodą niepodważalny prym w polskiej kuchni patrząc przez pryzmat popularności i różnorodności zastosowania. Do tego należy dodać, że pomarańczowe warzywo jest zdrowe i bogate w witaminy. Dlatego warto marchewkę poznać, dowiedzieć się więcej na jej temat i jeść, jeść, jeść! Marchew często kojarzona jest z królikami, które zajadają(...)brązowego  (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/3  łyżeczki cynamonu 1 i 1/3 łyżeczkii soli Polewa: 2 opakowania serka Philadelphia (250g) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki

Moja Mama Gotuje
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 91

specjalnym narzędziu zwanym couscoussiera. Couscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając(...)mają wiele rodzajów chlebków ( pysznych chlebków! ). Jednym z nich jest właśnie HARCHA – słodki chlebek zrobiony ze zmielonej kaszy mannej, tłuszczy, mleka, cukru, proszku do pieczenia i soli. Nie piecze się go w piecu, a smaży na mocno rozgrzanej patelni. Podawany najczęściej z masłem lub konfiturą. Tę klasyczna wersję można oczywiście modyfikować przygotowując wersję na słono. SEFFA To kolejna

Ostra na Słodko
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 193

wzięła do mojego bento z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda hummus z warzywami, sałatka z ziemniaków i kalafiora, lub z ziemniaków, marchewki i szpinaku, lub z ziemniaków, brukselki i jajka. Chyna po prostu lubię sałatki ziemniaczane. Hitem są dla mnie pulpeciki jajeczne z sałatką ze szpinakiem i wzór na sałatkę, czyli baza z warzyw, dodatki zawierające białko i zdrowe(...)prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka

Ugotowane pozamiatane
Kurczak w botwince i kapuście na pateli WOLL 62

następnie dodajemy śmietanę, którą warto wcześniej zahartować przez dodanie ciepłego botwinkowego płynu. Mieszamy, układamy filety z kurczaka, przykrywamy i na małym ogniu zostawiamy na 2-3 minuty. Podajemy z ziemniakami lub z kaszą pęczak.    ---------------------------------------------------------------------------- Testowana patelnia to: WOLL Diamont 28 cm   Informacje od producenta dotyczące patelni WOLL Diamont 28 cm Powłoka - Wysoce odporna na zarysowania(...)inne patelnie, garnki i akcesoria na stronie: https://www.patelnie-tytanowe.pl/ PLUSY +odpinana rączką + łatwe przechowywanie + potrawy nie przywierają do powierzchni + można mieszać także metalową łyżką + łatwa w czyszczeniu powierzchnia + możliwość pieczenia (pod odpięciu rączki) MINUSY: - zbyt ciężka - brak instrukcji użytkowania w języku polskim (co zrobić przed pierwszym użyciem, jak myć, jaka maksymalna temperatura w piekarniku etc.) Dobra patelnia to podstawa

Lena Gotuje