pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:605/865)

Frytki Belgijskie + film 68

podany z różnymi sosami najlepiej na bazie majonezu lub dodatek do drugiego dania.     składniki na 1kg frytek 1 kg ziemniaków ( najlepiej mączystych ) olej do smażenia opcjonalnie sól i sos na bazie majonezu przepis Obrane i umyte ziemniaki kroimy w grube około 1-1,5 cm słupki. Do frytownicy lub garnka z sitkiem wrzucamy partię pokrojonych frytek i smażymy(...)około 8 minut. Następnie frytki wyciagamy z garnka lub frytownicy lekko potrząsamy aby pozbyć się nadmiaru oleju, pozwalając im nieco okapać. Frytki przekładamy na kratkę do pieczenia i dokładnie studzimy. W kolejnym etapie olej rozgrzewamy do około 190 st C. Na rozgrzany olej wrzucamy frytki i smażymy je około 2 minut. Tak przygotowane frytki wyjmujemy z oleju, odsączamy z nadmiaru

Smakowite Dania
Kula Smakula 100

Kula Smakula Całe drugie danie, ziemniaki, warzywa, mięso umieściłam w salaterce, zapiekłam i obiadek gotowy. Składniki: ·        15 podłużnych plastrów boczku wędzonego ·        4 duże ziemniaki ·        1 filet z kurczaka ·        Papryka czerwona(...)naczynia plastry boczku, tak żeby spód był również przykryty i brzegi można zawinąć do góry 4.   Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i układamy na około na boczku, solimy 5.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, układamy na około na ziemniakach, doprawiamy solą oraz przyprawą 6.   Następnie mięso posypujemy drobno pokrojoną papryką, którą przykrywamy plasterkami mozzarelli

Kulinarna Chwila
Placki ziemniaczane 75

Anna Ingredients 1 kg obranych ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 średnie jajko 5 łyżek mąki sól pieprz 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżka świeżego tymianku lub inne ulubione zioła olej do smażenia Instructions Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, przyprawy, przeciśnięty(...)kopiastą łyżkę ciasta i dość cienko ją rozprowadzam, tworząc cienki placuszek. Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch strom do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu wyjmujemy na papier do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące! Smacznego! Notes Placki, które będą podawane na słodko, pomińcie czosnek i cebulę. Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Szynka ze szpinakiem 120

ziemniaki i pokrojone w paseczki pomidroki. Wszystko podsmażamy chwilę po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i dużą ilość gałki muszkatołowej i znów chwilę podsmażamy. PO czym odrobinę studzimy Mięso myjemy , osuszamy i wzdłuż mięsa robimy 3 głębokie nacięcia.  Oprószamy solą i pieprzem całość po czym wkładamy do środka farsz i zawiązujemy dokładnie sznurkiem tworząc zgrabną pieczeń

Kuchnia Pełna Emocji
6 prostych przepisów na dania z zapasów 399

daniami, których wychodzi większa ilość i mogą „poleżeć” w lodówce. Zaplanowałam m.in.: kapustę z grochem (świetnie nadaje się do zapakowania w słoiki), pulpety wołowe, zupę pomidorową, kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami czy pastę z białej fasoli. Jeśli potrzebujecie przepisów z użyciem RYŻU , MAKARONU czy KASZY to również na blogu mam ich bardzo dużo (każdy dział jest(...)prostych przepisów na dania z zapasów: KOTLETY Z KALAFIORA   KOTLETY KALAFIOROWO-RYŻOWE   PASTA Z BIAŁEJ FASOLI   KASZA BULGUR Z WARZYWAMI   ZUPA-KREM Z ZIEMNIAKÓW   MAKARONOWA PATELNIA Artykuł 6 prostych przepisów na dania z zapasów pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym 118

worchestershire i rozgnieciony w prasce czosnek. Całość mieszamy i dodajemy do polędwic. Polędwice odstawiamy na godzinę, by się w aromatycznym sosie zamarynowały. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Celsjusza. Polędwice pieczemy dokładnie 30 minut – a nie więcej ani mniej czasu. Po wyjęciu z piekarnika dajmy naszej polędwicy trochę odpocząć – niech stygnie 10 minut w blaszce. Po upieczeniu polędwice kroimy(...)kawałki i wkładamy do szkła żaroodpornego. Mięso zalewamy naszym sosem grzybowym. To wszystko, potrawa ląduje na stół. Polędwicę wieprzową w sosie grzybowym możecie podawać z kluskami śląskimi, gotowanymi ziemniakami, czy nawet kaszą. Koszt: 35 zł Przygotowanie: 50 minut Wspaniały aromat grzybów w domu Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym Ważnym składnikiem potrawy jest sos worchestershire Przygotowanie zajmuje 50 minut Do przygotowania

Kuchennyviral.pl
Schab pieczony po sztygarsku 268

pieczony nadziewany kiełbasą albo kabanosami to danie kuchni śląskiej. Wędzona wkładka dodaje mu dymnego posmaku, a odpowiednio dobrane przyprawy niezwykłego aromatu. Tak upieczony schab jest mięciutki i soczysty. Moi panowie go uwielbiają. Na Śląsku to danie podaje się od dawna, przeważnie na uroczystościach rodzinnych lub świątecznych obiadach. Doskonale pasują do niego kluski śląskie , ale równie dobrze smakuje z ziemniakami

Smaczna Pyza
Łosoś w papilotach z duszonym porem 158

suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych ulubionych. Dzisiejszy przepis, to przepyszny, pieczony w piecu łosoś w papilotach z duszonym porem. Por duszony jest na wodzie, a następnie mieszany z serkiem mascarpone. Tak przygotowanego pora kładzie się na papier do pieczenia i przykrywa filetem z łososia. Papier zawija się w paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga(...)trafiać na talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz wyłożyć porcję kaszy, a na nią wyłożyć bezpośrednio pora z łososiem. W pozostałych przypadkach paczuszkę z łososiem można położyć

Moja Delicja
Chlebek ziemniaczany. 173

Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować na miękko, odcedzić (300 ml wody zostawić) i gorące rozgnieść widelcem na gładką masę.  2. W 50 ml wody rozmieszać drożdże i do przestygniętych ziemniaków dodać wraz z pozostałymi składnikami. 3. Wyrobić ciasto. Jeżeli jest mocno klejące, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Wyrabiamy kilka minut, by nabrało elastyczności.  4. Ciasto odstawiamy na 40 minut(...)Ponownie wyrabiamy przez 3 minuty. Na tym etapie można dodać cebulkę.  6. Do natłuszczonej formy wkładamy ciasto i zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia.  7. Chlebek pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut, na piękny, brązowy kolor.  8. Chleb wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.  Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Golonka najlepsza i mięciutka 141

Piec około 1,5 godziny podlewając wytworzonym sosem co 20 minut. Po upieczeniu wyjąć golonkę z sosu, a sos przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Ja golonkę podałam pokrojoną w plastry. * Ten wywar z golonki jest wręcz genialną bazą do krupniku. Część wywaru zamroziłam, bo było go sporo, a do drugiej części dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę

Posadzone i zjedzone
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 161

tutaj  Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki i usmażoną cebulę, następnie dodać kaszę wszystko wymieszać i doprawić do smaku.  Kapustę włożyć do dużego garnka z gorącą wodą i sparzyć(...)ładnie odchodziły i były giętkie. W liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.  Gołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C.  Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym. Smacznego

Niezły Młynek
kurczak pieczony w marchewce 144

Soczyste mięsko z chrupiącą skórką upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków.  Składniki: 1 kurczak  2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 cebule marynata do kurczaka: 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka (według uznania) sól pieprz 3 ząbki czosnku Składniki(...)marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczone warzywa 181

Ziemniaki wyszorować i umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą oliwę. Wymieszać. 6. Piec przez

Moja Galeria Smaku
Łosoś podany na szpinaku 165

piec około 25-30 minut w 180 °C  (najlepiej pod przykryciem). W międzyczasie szpinak umyć, a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą objętość przyprawić solą oraz pieprzem, a także zalać go śmietaną 30%. Chwilę gotować, aby lekko zredukować sos. Powyższe danie najlepiej smakuje z ziemniakami

Ugotować
Ryba w papilotach 193

ziemniaków, plasterki cukinii, różyczki brokułu, papryka, cebula, kukurydza etc) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami, polać odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać KROK 2: Na środku papirusu ułożyć warzywa, a na nich rybę Zawinąć dokładnie papirus na kształt cukierka, tak by ryba i warzywa były dokładnie przysłonięte papirusem Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec około

smacznieinatemat
placki z liśćmi selera,pietruszki,papryką i solą różową himalajską... 162

ziemniakach zmiksować liście pietruszki, selera, paprykę słodką, cebulę wszystkie składniki dobrze wymieszać z pieprzem, mąką, solą różową na gorącym oleju smażyć rumiane placki z patelni odkładać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz obciekł w papier placki smakują ze śmietaną gęstą......SMACZNEGO!!! sól himalajska różowa Royal Brand: nie zawiera sztucznych substancji chemicznych ani innych środków zapobiegających zbrylowaniu - zastosowanie: do gotowania, pieczenia, uzupełnia

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak z rosołu z pomidorami suszonymi, porem i chilli... 152

ziemniakami, buraczkami.......SMACZNEGO!!! pomidory suszone na słońcu Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu - właściwości: tradycyjny sposób suszenia na słońcu nadaje pomidorom bardzo mocny i skoncentrowany smak i zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie: można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa gulaszowa 163437

Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa. Idealnie rozgrzewa w zimne jesienno zimowe dni. Do zupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo też jest smaczna. Garnek firmy Neoflam po prostu jest rewelacyjny. Cebulka szkliła się równomiernie, mięso nie przywierało. Jak podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować(...)takie garnki. Składniki:  0,5 kg mięsa wieprzowego (chude) 1 cebula 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ogórki konserwowe 0,8 litra bulionu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Kamis pieprz czarny w młynku Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis szczypta tymianku Kamis sól olej  Przygotowanie:  W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną

Ala piecze i gotuje
Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów 197

bardzo restrykcyjna wersja diety paleo , stosowana przy chorobach z autoagresją (np. Hashimoto ). Wyklucza on zboża, nabiał, jajka, orzechy, jakiekolwiek nasiona, a także drożdże, kakao, a w pewnych przypadkach nawet ziemniaki, pomidory, paprykę itp. Ale jest ciasto czekoladowe, które się mieści nawet w tak restrykcyjnej diecie ! Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów – bezglutenowe, bez zbóż, bez nabiału, bez jajek(...)mokrych składników. Mieszaj albo miksuj mokre składniki, powoli wsypując do nich suche. Prawie gotowe! Zobacz też: Mąki w kuchni paleo . Teraz czas na przygotowanie foremki i rozgrzanie pieca. Powyższe ilości wystarczą na stosunkowo małą foremkę – ja użyłem okrągłej o średnicy około 20 cm. Na samym końcu dolej ocet jabłkowy, dobrze wymieszaj i przełóż ciasto do formy. Piecz w temperaturze

PaleoSMAK
Najlepsza i najprostsza zupa krem z dyni 183

dodatków i udziwnień. Robię ją rokrocznie po kilka razy i nadal się nie znudziła! (W ramach przypomnienia, pokazywałam już zupę krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi oraz lekko pikantną zupę krem z dyni z mlekiem migdałowym .) Robi się ją szybko, bez problemowo, a w smaku przebija każdą zupę krem. Na zakończeniu sezonu dyniowego(...)470ml to ok. 50kcal. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25 wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia Hokkaido (700-1000g) - 2 spore marchewki - 3 ziemniaki - 1 cebula   - sok z połowy cytryny - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczka chili - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy za pomocą łyżki

Be Fit Be Strong
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 205

żeby ich nie przypalić. Odcedzamy cebulę z nadmiaru tłuszczu, dodajemy do ziemniaków. Na patelni ląduje pokrojony drobno boczek, który smażymy na chrupko i rumiano. Po wysmażeniu dodajemy go do ziemniaków.   Gdy wszystko już ostudzone, składniki nadzienia mieszamy dokładnie razem i mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – nie bójcie się że przepieprzycie – kapusta i duszenie mogą wyciągnąć cały smak z nadzienia(...)trzeba całości dosolić – zarówno oscypki jak i boczek, a także słonina przed wędzeniem są solone, ale sprawdzić smaku nie zaszkodzi. W razie potrzeby – dosalamy.   Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Dwoma umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia. W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj

Karo in the Kitchen
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem 41

się, że połączenie tych jakże prostych smaków sprawi, że z piekarnika wyjedzie mi iście pyszna potrawa! A co jest potrzebne do zapiekanki? dla 4 -5 osób Składniki 1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego(...)Wykonanie Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry.  Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera. Na serze układamy boczek. Teraz kolej na następną część ziemniaków, pieczarek, makaronu

Raj dla Podniebienia
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem 54

się, że połączenie tych jakże prostych smaków sprawi, że z piekarnika wyjedzie mi iście pyszna potrawa! A co jest potrzebne do zapiekanki? dla 4 -5 osób Składniki 1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego(...)Wykonanie Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry.  Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera. Na serze układamy boczek. Teraz kolej na następną część ziemniaków, pieczarek, makaronu

Raj dla Podniebienia
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem 87

żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera. Na serze układamy boczek. Teraz kolej na następną część ziemniaków, pieczarek, makaronu i boczku. Warstwę wierzchnią wykańczamy porwanymi plastrami sera żółtego. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podprażamy, zalewamy mlekiem i mieszamy do uzyskania gładkiej(...)Możesz dodać też swoich ulubionych ziół. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki. Na sam koniec zapiekankę można posypać tartym parmezanem. Zamknij garnek i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 220C. Piecz zapiekankę przez 30 min. Po tym czasie zdejmij z garnka pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu. Zaproś bliskich do stołu i częstuj

Raj dla Podniebienia