wykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba robić wielkich zapasów, wystarczy słoiczek lub niewielka miseczka. A zajadając się chlebem z takim pachnącym smalcem pomyślcie o naszych dziadkach, dla których był to przysmak nad przysmaki. Do dzisiejszego smalcu wykorzystałam tłuszcz, jaki wykroiłam z gęsi i kawałki skóry. Szkoda mi było wyrzucić po prostu. Pieczeni z tego nie będzie
Codzienna kuchnia niecodziennajajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli ) Nadzienie: Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Sos: Truskawki Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i śmietanę. Całość mieszamy ( nie podaję ilości składników, bo wszystko uzależnione jest od ilości naleśników oraz od tego jaki słodki ma być twaróg ). Umyte truskawki rozgniatamy typowym tłuczkiem do ziemniaków ( tak aby zostały kawałki owoców
Smaki Ewyokoło 15 min., pieczenie 20min. i obiad gotowy w niecałą godzinę. Zapiekanka ma słodkawy smak dzięki papryce, jednocześnie jest pikantna gdyż dodajemy ketchup i ostrą paprykę. Idealna na obiadokolację, a także jako jedzenie do pracy, gdy mamy możliwość podgrzania w mikrofalówce. Dla 4 osób lub na 2 dni Potrzebujemy: 30dkg mortadeli 4 duże ziemniaki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Zamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki
Smakowy Rajstopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka minut. Wątróbkę układamy na jabłku. Dodatkiem mogą być ziemniaki. U mnie puree ze śmietaną
BaRepassię pieką robimy sos: cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy. Podajemy z rybką i ziemniakami. Dekorujemy koperkiem
Bon Appetit Małgorzatyzredukowanego wywaru z ziemniaków i cebuli. Zalać bulionem drobiowym. Zupę gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Ugotowaną zupę zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zmikosować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą i białym pieprzem. W międzyczasie przygotować mus z papryki. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 25 minut
Gospodyni Miejskakostkę, następnie wartstwa ziemniaków. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego oliwki, odrobinę rozdrobnionego brokułu, przyprawy, śmietanę (lub majonez, jednak to wersja bardzo tłusta, więc by unikać pustych, zbędnych kalorii polecam śmietanę :)), jajko, ser feta, odrobinę mleka i chilli, jeśli lubicie pikantną kuchnię. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy nimi warzywa. Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni
Taste Of My Daymusimy zmywać garnków po pieczeniu) znajduje się też informacja o ilości kcal w porcji dania gotowego dla tych co liczą kalorie. 2. Na odwrotnej stronie opakowania w oczy rzuca się napis 100% smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/2 są suszone warzywa (ziemniak, czosnek, cebula, pomidor, papryka, reszta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakość tego drobiu. Niby taki minimalizm przypraw i dodatków, a efekt zaskakujący. Soczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg) 4 wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki(...)wątróbek dodajemy ostudzoną bułkę, masło, natkę pietruszki i przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z farszem. Kurczaka nadziewamy farszem, zostawiając 1/3 wnętrza pustą ponieważ podczas pieczenia farsz urośnie. Jeśli zostanie Wam trochę farszu, upieczcie go w foli aluminiowej (lub mniejszej foremce) razem z kurczakiem. Zaszywamy kurczaka białą nicią, polewamy resztą roztopionego masła, solimy po wierzchu i oprószamy
Kierunekuchniatarce włoszczyzny, odrobiny majonezu i słodkiej śmietanki. Mięso nie wymaga wcześniejszego podsmażenia, możecie doprawić je ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka - ziołową, łagodną lub ostrą, tak jak najbardziej lubicie. Podczas pieczenia z mięsa, warzyw i śmietanki powstaje bardzo smaczny sos, dzięki któremu kurczak nie wysusza się i jest idealnie upieczony. Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką jest delikatna(...)obiad z kurczakiem , który możecie zaserwować w niedzielę lub w środku tygodnia, bo jest dość szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się nawet na świąteczny obiad. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :) Polecam również pierś z kurczaka zapiekaną pod pierzynką: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Pierś
Lekcje w kuchniKotlety mielone w sosie pomidorowym. Prosty, tani obiad dla całej rodziny. Moja rodzina bardzo lubi takie kotlety. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Kotlety są soczyste i
Słodkie okruszkiJak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka
kuchnia doskiDziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach. Znika w tempie
kuchnia doskiZawsze w niedzielę lubię zaskoczyć moje dzieci jakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na
kuchnia doski