pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:549/865)

Udziec indyka w warzywach 216

pieprzem obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Ziemniaki obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w kosteczkę, lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa przełożyć na dużą blaszkę, wlać kilka łyżek oliwy, posolić, dodać zioła, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać, by olej pokrył wszystkie warzywa. Na środek blaszki przełożyć udziec. Piec około godziny w 180 stopniach, co jakiś czas wyjąć blaszkę

na moim stole...
Babka ziemniaczana 283

kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć - tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar soku.  W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka

Gaździnka warzy
Surówka z rzodkiewki i pieczone szaszłyki, Trattoria al Forno 209

pieczarek 1 mała cukinia olej lub oliwa przyprawa do ziemniaków (lub dań z grilla) świeży lubczyk Pokrój cukinię w cienkie plastry. Wymieszaj je w dużej misce z pieczarkami, olejem, lubczykiem i przyprawą. Niech się marynują przez kilka godzin w lodówce. Następnie na patyczki nałóż naprzemiennie plastry cukinii i całe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez(...)akcji: Trattoria al Forno serwuje dania kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makarony (na zdjęciu papardelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i karczochami oraz penne z brokułami), pizzy jeszcze nie próbowałam (pieczona jest w prawdziwym, opalanym drewnem piecu). Co do dań makaronowych – dość duże porcje (o ile dobrze pamiętam 250 g).  Ceny maksymalnie do około 40 zł (za niektóre duże pizze

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami. 308

ziemniaki, posypuje je mieloną papryką i roztartym majerankiem,na ziemniaki rozkładam równo warstwę mielonego mięsa, na mięso układam różyczki brokułów. W miseczce roztrzepuję jajko ze śmietaną odrobinę solę i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i wykładam na wierzch zapiekanki. Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 60 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu

Kuchnia z widokiem na ogród
Paluchy ziemniaczano-serowe 273

bazylii szczypta czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, z wczorajszego obiadu bądź świeżo ugotowane należy utłuc bądź rozgnieść widelcem. Następnie dodajemy do nich serek śmietankowy typu almette,  suszoną bazylię oraz czosnek granulowany       Wszystko duklanie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.      Za pomocą szprycy do kremów formujemy na papierze do pieczenia paluchy     Wstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
WAŁEK DO GULASZU ?! 177

ziołowe knedelki do gulaszu. Knedelki są świetną alternatywą dla ziemniaków, za którymi nie przepadamy. Przepis pochodzi z książki W JEDNYM GARNKU, wydawnictwa Konemann. Jest niezwykle prosty, zrobienie knedelków zabiera zaledwie parę minut, a efekt wspaniały i bardzo smaczny! Polecam! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g zimnego masła 1 łyżeczka

KUCHARNIA
Gratin... Gratin... I feel you 222

pieprzem oraz szczyptą gałki i ową miksturą zalałam ziemniaki. Wierzch oprószyłam ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie). Umieściłam w rozgrzanym piekarniku (180st.) i pozostawiłam w nim dobrą godzinę.  Mnie się ciut spiekło, jak zawsze z resztą. Ale w niczym nie ujmowało to smakowi zapiekanki.  Oczywiście zawsze można w trakcie pieczenia przykryć folią

bastalena
Brak tytułu 182

świeży * kilka ząbków czosnku * olej, oliwa * sól i pieprz Ziemniaki kroimy w cząstki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy nią ziemniaczki. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cebulkę. Tymianek - obrywamy listki, posypujemy danie, doprawiamy pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i oliwą i solą - polewamy. Pieczemy dość długo, mi to zajęło około 1,5 godziny

kolorowotorcikowo
Zapiekanka z mięsem mielonym 294

żaroodporne posmarowac tłuszczem. Na dnie ułozyc połowe podsmażonych plasterków ziemniaków, posypac je solą oraz pieprzem. Następnie równomiernie wyłożyc warstwę mięsa z pomidorami. Wierzch posypac ok. 1/3 startego sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyc plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całośc posypac solą oraz pieprzem , po czym zalac bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut

Słodkości i nie tylko
Biała kiełbasa w kapuście 111

piekarnika, czyli biała kiełbasa pieczona w kapuście. Niezwykle polskie, domowe jedzenie z wykorzystaniem tradycyjnych składników, czyli białej surowej kiełbasy, kiszonej kapusty, wędzonego boczku oraz cebuli. Ta prosta potrawa sprawdzi się nie tylko jako danie na Wielkanoc, ale również wtedy, gdy szukasz pomysłu na sycący obiad. Do składników można wówczas dodać kilka ziemniaków i w ten sposób przygotować pełnowartościowy posiłek(...)wolimy, gdy kiełbasę przypieczoną, dlatego układamy ją na górze. Kiełbasę możesz posmarować musztardą francuską, która podkręci smak. Jeśli chcesz, kiełbasę możesz również lekko ponacinać. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 – 40 minut bez przykrycia, aż kapusta i kiełbasa się przypieką. Pyszna jest również nasza biała kiełbasa pieczona z cebulą , a także

Kuchnia Na Wypasie
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej 182

glutenu, który odpowiada za elastyczność w cieście są dosyć suche i uzyskanie wilgotnego miąższu wymaga użycia pewnych „nawilżających” dodatków, z których ja preferuję ziemniaki. Mój przepis na taki chleb bezglutenowy z dodatkiem ziemniaków znajdziecie tutaj. Jeśli chodzi o mąkę gryczaną, to sytuacja wygląda zupełnie inaczej: jest ona jedną z tych mąk bezglutenowych, z których wypieki wychodzą dużo łatwiej(...)spulchniaczy. Brzmiało bardzo ciekawie, ale ja podeszłam do tego eksperymentu z pewną dozą powątpiewania, czy aby na pewno ten chlebek się uda i czy będzie pulchny, a nie zakalcowaty. Piekłam ten chleb, relacjonując Wam to na moim instagramie oraz w relacjach na Facebooku. Okazało się, że wszelkie obawy były niepotrzebne i zostały całkiem rozwiane, bo ten nietypowy chleb gryczany wyszedł

Wiszniówka
Karkówka w kapuście kiszonej 775

jeszcze nie jadłam, dosłownie rozpływa się w ustach. Kiszona kapusta oczywiście swojska, wraz ze słodkimi śliwkami świetnie podkreśla smak aromatycznej karkówki. Podpowiem także jak wybieram mięso karkówki. Składniki na pieczoną karkówkę z kapusta kiszoną 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg kiszonej kapusty 2 duże garści śliwek suszonych przyprawa do karkówki smalec do podsmażenia mięsa świeżo zmielony czarny pieprz Zobacz(...)kiszonej. Kładę kilka śliwek suszonych i na to oczywiście układam plastry karkówki. Kolejną warstwę stanowi kapusta oraz śliwki suszone. Krok IV. Pieczenie mięsa. Po wyczerpaniu składników, naczynie żaroodporne przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę „góra dół”, w temperaturze 180 stopni C przez minimum 1,5 godziny. Karkówka aby była smaczna, musi być przede wszystkim

Ania gotuje
Mintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) 216

Mintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) Pyszny, chrupiący sposób na świąteczną (i codzienną) rybę. Tak przygotowany mintaj idealnie smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania