pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:423/865)

Fusia (prażucha) wg Aleex 183

Wreszcie, pewnego chłodnego wieczoru, postanowiłam zrobić fusię na późny obiad chłopakom. Zrobiłam. Podałam z pieczoną kiełbaską. Kiedy postawiłam talerze na stole, Dario zapytał: - A co to jest? - Fusia. – odparłam spokojnie. - Aaaa…. – stwierdził filozoficznie mąż – może być i fusia, ale z tej fusi najlepsze są ziemniaki… Uśmialiśmy się później, kiedy mu wyjaśniłam,że ta tajemniczo brzmiąca nazwa odnosi się

W mojej kuchni
Chleb baltonowski z mieszanki gotowej 168

opakowanie zawierało 1 kg mieszanki) 5 g drożdży instant dodałam: 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki oliwy, 1 przetarty gotowany ziemniak ok. 300 ml letniej wody, łyżeczkę miodu Przygotowanie : Postąpiłam zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu mieszanki Chleb piekłam w garnku żeliwnym, na kamieniu.    Mogłam przykryć wierzch chleba, bo przypiekł się ciut za mocno. Ale to nie wpłynęło

Proste Potrawy
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 173

smażę na rumiano. Dodaję świeży szpinak. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam. Szczypiorek myję a następnie drobno siekamy. Do ziemniaków dodaję mięso ze szpinakiem, mieszam. Dodaję składniki sosu mieszam. Przekładam do formy do zapiekania. Posypuję serem tartym. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 177

plastry. Rybę dzielimy na kawałki, pora kroimy w półplasterki. Koperek siekamy. Śmietanę, jajka, koper, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Ziemniaki rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na nich układamy rybę i pora. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 30 min w temp 180 C (zapomniałam przykryć i dlatego por się lekko przypalił). [caption id="attachment

e-PrzepisyKulinarne
Domowe frytki z patelni 127

koniecznie - to bardzo proste! - nie kleją się do siebie - są rumiane i chrupiące Idealnie byłoby podać je z pieczonymi pstrągami - przepis :-) Czas przygotowywania:  do 10 minut Smażenie: 20-25 minut Ilość porcji:  4 Składniki: • 1 kg ziemniaków - u mnie odmiana Sante • szklanka oleju - 250 ml • sól - dowolnie Będziesz potrzebować również dużą patelnię z grubym dnem

AniaGotuje.pl
ziemniaki i kalafior z mozzarellą... 207

przemieszać, posypać przyprawą shoarma ugotowany kalafior w osolonej wodzie odcedzić dobrze na durszlaku, podzielić na drobne cząstki i rozłożyć na ziemniakach, posypać papryką ostrą na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, kroić lekko przestudzone - pyszne danie i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
FRYTKI PIECZONE Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM 171

tymianku ROZTRZEP JAJKA i wymieszaj sosem chili, starty parmezan połącz z solą i tymiankiem, rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. ZIEMNIAKI JUŻ POKROJONE  obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w parmezanie i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz do tego zrobić jakiś sos lub  majonez , ja zrobiłam właśnie majonez, a ta mega ceramiczna miseczka jest

Kuchnia bezglutenowa Loli
Indyk zapiekany z batatami 196

zdrowe! Składniki filet z indyka pół brokuła jeden duży batat cebula czerwona kilka pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obieramy słodkiego ziemniaka i kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Indyka kroimy w kostkę, posypujemy curry imbirem i słodką papryką, polewamy oliwą z oliwek. Brokuła

Delusional Trine
Pieczone ziemniaki, buraki i marchewka 190

Warzywa pieczone trochę przypominaja frytki, ale robione w domu są zdrowsze, bo możemy kontrolować ilość tłuszczu użytego. Składniki: marchewka, ziemniaki, buraki, olej lub oliwa z oliwek, sól. Przygotowanie: warzywa obrać, umyć i ugotować al dente. Następnie pokroić w mniejsze kawałki ulózyc na brytfance, skropić oliwą lub olejem, posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać

Państwo Wojtczuk gotują
Afgańska frittata 144

parze), odcedzić i rozgnieść widelcem. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z ziemniakami, papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcji grill

Moja Mama Gotuje
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 188

szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem w lodówce bigos z golonkami przełożyć do blaszki, piec w piekarniku w 200 C około 25 minut - smaczny bigos na sycący obiad z golonką podany z ziemniakami tłuczonymi...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana z ziemniakami i kiełbasą 166

zmięknie. Formę do zapiekanki wysmarować masłem, rozłożyć połowę ziemniaków. Obsypać ziołami prowansalskimi i obsypać połową sera. Rozłożyć obgotowany brokuł, resztę ziemniaków, pozostały ser. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z jajkami. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wylać wszystko na zapiekankę. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 30 minut. Nie przykrywać !!! Smacznego, polecam jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Zapiekane ziemniaki z warzywami 165

talarki 5. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfance wykładamy na około warzywa a w środek pionowo układamy nasze ziemniaki, posypujemy serkiem solimy i dodajemy oregano.  6. Na koniec polewamy całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek  7. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 min w 180 stopniach Smacznego

Mój pomysł na
Danie jednogarnkowe -schabowy po cygańsku babci Basi 238

pochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych, 5-6 marchewek średnich, 3 cebule, kilka łyżek majonezu, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, vegeta czerwona, ziemniaki w kawałkach   Wykonanie : Schabowe rozbić ( ja przykrywam folią spożywczą, żeby nie pryskało wkoło ) z obu stron posolić , posypać pieprzem i vegetą, Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w plasterki marchew(...)tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które ja zaserwowałam )można również podawać z ryżem lub pieczywem . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Pasztet z kalafiora 278

łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie nacieramy warzywa olejem i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę jaglaną należy opłukać wrzątkiem, potem wlać 1 szklankę wody z solą i gotować

psgotujemy