pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:324/865)

Poznańska pyra z gzikiem 168

musi być smaczny) ok. 250 g. twarogu -najlepiej półtłustego śmietana 18 % szczypiorek czubryca (kiedyś używana, później zapomniana-obecnie przeżywa renesans) sól pieprz i tyle.... PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie (można też piec w piekarniku), w tym czasie przygotowujemy gzik. Ser łączymy ze śmietaną,żeby uzyskać luźniejszą konsystencję, doprawiamy solą,pieprzem i czubrycą. Na koniec obficie posypujemy sznytkoszkiem

Kopystką po garach
Ziemniaki po szwedzku 163

Ziemniaki szorujemy, osuszamy, nacinamy jak najgłębiej (pomocna może być łyżka,na którą kładziemy ziemniaki, nacinamy). Masło roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, paprykę, sól, pieprz. Masłem smarujemy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości-czyli ok. 1,2 minut,co jakiś czas smarując przygotowanym wcześniej masłem. WSKAZÓWKI: Do podania ze smażonymi mięsami, oraz w towarzystwie dipów

Kopystką po garach
Karkówka pieczona w rękawie 173

Układamy w naczyniu żaroodpornym odstawiamy na ok godzinę. Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 220 st. po 15 min zmniejszamy do 200 st i pieczemy godzinę .. +- 15 min  Do obiadu upiekłam sprężynki z ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Pieczeń z suszonymi pomidorami. 156

pieczenia przekładamy masę mięsną i dobrze ją ugniatamy. Wierzch ładnie wyrównujemy i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut. Taką pieczeń można śmiało podać do obiadu, wyśmienicie smakuje z ziemniakami i surówką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pomysły na domową zapiekankę 174

Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal

Gotuję Testuję
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 157

nawinie. Żeby było śmiesznie, przepisy pochodzą z blogów zagranicznych. I tak robiłam już „polish pierogis” – podobno typowo polskie danie, z nadzieniem z ziemniaków i boczku, potem gotowane i odsmażane na maśle. Piekłam typową, polską babkę z nadzieniem uwaga…z cynamonu Robiłam również morawskie kołacze, czyli drożdżówki ze śliwką – całkiem dobre przyznaję, jednak nie mi oceniać

Mieszam w Garnku
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i żurawiną 170

mleczka kokosowego pestki dyni grzanki chlebowe (przyrumienione na maśle) Sposób przygotowania: 1. Wodę zagotowujemy wraz z bulionetką, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką, suszoną żurawiną oraz ziemniakami. Dynię kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. C1ebulę kroimy w piórka i zmiękczamy na łyżeczce oleju kokosowego.  2. Upieczoną dynię, lekko przestudzoną

Kuchnia w czekoladzie
Żur kujawski 240

kobieta pochyliła się nad kuchnią i poczuła słodko-kwaśny zapach. Ach, to była ta mąka zalana wodą, o której zapomniała, i która stała na piecu kilka dni. A jak by wlać to do ziemniaków? – pomyślała kobieta. Jak pomyślała, tak zrobiła. Mieszając zakwas zalała nim ziemniaki. Zapach w kuchni rozszedł się apetyczny. Oczy kobiety przyciągnęła skórka słoniny, która wisiała nad kuchnią

Garniec Magalie
Co Lila jadła w środę? 19 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 181

marchewkowe. Jeśli chcesz upiec, to aż 4 różne przepisy na ciastka znajdziesz tutaj>>> .  Kolacja 19:00 Na kolacje frytki, a co! Ziemniaki, cukinia i bataty przyprawiliśmy ziołami z oliwą i piekliśmy w piekarniku. Pyyychaa! Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 150

patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Gdyby mięso było jeszcze twarde to trochę przedłużyć czas pieczenia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Wybór należy do Was. To było naprawdę dobre. Jeśli macie żeliwną brytfannę to możecie w niej upiec to mięsko, ale na bardzo

Kuchnia Pokoleń
Pikantny kalafior. 296

gobi . Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących ze spożywania kalafiora, to wcale się

zadanie-gotowanie
Niedziela w kuchni 170

cienkie plastry. Szkło żaroodporne lub formę wykładamy ziemniakami, następnie układamy warstwę mięsa i znowu ziemniaków i tak dwa razy (lub więcej). Ostatnia warstwa należy do ziemniaków, na które wylewamy passatę i posypujemy dowolnym serem. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach

Kucharzyca
zapiekanka z kaszanki i ziemniaków 181

dnie równomiernie wykładamy pokrojoną kaszankę, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na kaszankę wykładamy podsmażoną cebulę z kiełbasą lub boczkiem a następnie wykładamy warstwę z ziemniaków. Wyrównujemy np. widelcem. Całość odrobinę skrapiamy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami 209

czwartkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne pałki z kurczaka pieczone w winie z  bakaliami. Kurczak jest doskonale przyprawiony, aromat wina jest delikatnie wyczuwalny, a bakalie nadają mu odrobinę chrupkości.  Potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy znakomity. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej(...)marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę ziaren, którą otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
jednogarnkowe danie z królikiem 219

Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalałam bulionem. Wstawiłam na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200 º C. Dodałam podsmażone ziemniaki, wymieszałam. Temperaturę w piekarniku zmniejszyłam do 180 ºC . Piekłam jeszcze przez 1 godzinę

Darcia w kuchni