pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:316/865)

Tarta ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 267

pachnie lato? Wczesnymi ziemniakami z koperkiem, warzywami i ziołami. I taką też pyszną tartę chcę Wam zaproponować. W trakcie jej pieczenia w kuchni panuje niewyobrażalny, wręcz obłędny zapach, który pobudza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować, bo jest fenomenalna. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych) 1 pęczek koperku 60 g masła 200 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy(...)oregano odrobina posiekanej natki pietruszki WYKONANIE Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić z wody i zostawić, aż lekko ochłodną, tak aby dało się je obrać. Obrane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło, sól do smaku i drobno posiekany koperek, po czym dobrze wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do formy do tarty o średnicy 32 cm, rozprowadzić równomiernie

Passions hobbies life
Pieczeń rzymska 98

Pieczeń rzymska to prosta, mięsna pieczeń z dodatkiem jajek na twardo. Idealna propozycja na Wielkanocny stół, przystawkę na ciepło lub zimno. Sprawdzi się jako pieczeń na kanapki, nawet na obiad do puree z ziemniaków i surówki. Zapraszam po sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 900 g mięsa mielonego 4 średnie jajka 3 ząbki czosnku 1 mała cebula – 70 g 1/2 szklanki śmietanki(...)wyrabiam. Formę smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wykorzystałam niedużą formę o wyższych wymiarach: 26 x 11 cm. Możesz użyć nieco większej, np. O wymiarach 30 x 11 cm, pieczeń będzie niższa, co może skrócić jej czas pieczenia. Układam 1/3 mięsnej masy, wyrównuję i układam w lekkim odstępie 3 jajka ugotowane na twardo. Resztą masy przykrywam jajka. Na samej górze

Zasmakuj Kuchni
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 163

pyszne danie mięsne dla całej rodziny. To idealny pomysł na soczyste kawałki mięsa pieczone z warzywami. Karkówka pieczona z aromatyczną papryką i pieczarkami to świetny pomysł na mięsny obiad, który wykonasz przez cały rok. Możesz go podać z potrawami z ziemniaków, np. kluskami lub kopytkami, puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Idealnie pasować będą ziemniaki tłuczone z wody(...)ogórki. Karkówkę z warzywami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu i piekę około 2 godzin pod przykryciem – moje plastry były nieco grubsze od tradycyjnego mięsnego kotleta. Karkówkę podaję z ziemniakami i sałatą. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 185

już, a czasem nawet na wczoraj. Ja, o ile uwielbiam piec, tak gotowanie nie kręci mnie jakoś specjalnie. I tu się z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni. Ci, co czytają mojego bloga nieco uważniej wiedzą, że C. dostał nową pracę. Wraca do domu późno - za późno , żeby zabierać się za gotowanie. Normalnie(...)chipsy: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem 282

pierwszym razem miksując dodajemy 1 całe jajko (aby masa zaczęła się miksować). Masę przekładamy do miski. Do drugiej porcji zostawiamy trochę zmiksowanej masy na dnie miksera i wkładamy resztę ziemniaków. Do zmiksowanej masy ziemniaczanej (w misce) dodajemy śmietanę i 4 żółtka – mieszamy rózgą. Dodajemy sól, majeranek oraz pieprz – ponownie mieszamy składniki. Następnie dodajemy przestudzony boczek z cebulą i mąkę – ponownie(...)olejem. Przekładamy masę ziemniaczaną, wyrównujemy powierzchnię i skrapiamy wierzch olejem (aby skórka ładnie się zrumieniła). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako

mojewypiekiinietylko
Ogniste ziemniaki z grilla 284

Niedawno otrzymałam do testowania przyprawę Royal Brand do ziemniaków. Nie jest to jednak taka zwykła mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą: papryczki chilli, groszek, kurkuma, curry, cytryna, kolendra i tymianek. Przyprawa wygląda po prostu jak suszone warzywa a nie zmiksowana mieszanka przypraw, jak to bywa zazwyczaj. Już(...)samo to bardzo mnie zaciekawiło:) Długo zastanawiałam się do czego w ogóle ją wykorzystać. Chciałam wymyślić coś oryginalnego. Pogoda dopisała, postanowiłam więc zrobić pieczone ziemniaczki z grilla napełnione masłem i tą mieszanką przypraw. Ziemniaki wyszły przepyszne, idealnie pikantne! Rewelacja! Składniki: 10 dużych ziemniaków, 5 łyżeczek masła,  5 łyżek mieszanki przypraw do ziemniaków na ostro Royal Brand. Przyprawę

Z miłości do słodkości
Śledziowe słoiczki , pyszna sałatka 178

także tarte buraczki ,bez których nie miała by swojego charakterystycznego smaku Polecam ! Składniki : 0,3 kg solonych płatów śledziowych 2 gotowane lub pieczone czerwone buraczki 4 jajka ugotowanych na twardo 3 ziemniaki , także ugotowane , najlepiej w mundurkach 1 cebula średniej wielkości 3-4 ogórki kiszone starty ser żółty do posypania majonez 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz

Ogrodnik w podróży
Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami 165

obiad, kiedy jest ciepło. Świeże szparagi z sosem beszamelowym oraz kurczak o smaku cytrusów to idealne połączenie smaków. Do tego dania świetnie będą pasować młode ziemniaki posypane świeżym koperkiem, albo natką pietruszki. Kurczak będzie pieczony w piekarniku, więc jest to danie bardzo dietetyczne, no może poza beszamelem :) Warto wiedzieć: Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami Składniki na limonkową marynatę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w ziołach 87

mogą być piersi, całe uda, a nawet cały kurczak, którego trzeba dobrze natrzeć marynatą ziołową. Kurczak w ziołach to też danie uniwersalne, ponieważ możesz jak ja zjadać je z ziemniakami, ale także z ryżem, kaszą, gnocchi, a nawet z makaronem. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z Kurczakiem w ziołach. PS. Jeśli spodobał Ci się(...)fasolkę szparagową. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 – 200 stopni i w takiej temperaturze pieczemy naszego kurczaka w ziołach, aż się góra lekko zarumieni, a ziemniaki będą miękkie, czyli jakieś 25-35 minut. Wyciągamy, nakładamy i zajadamy. Smacznego. Zapraszam Cię również do śledzenia moich poczynań kulinarnych na moim Instagramie. Gdzie

RafalCook
Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 215

pieprz. Na papierze do pieczenia rysujemy (odrysowujemy) okręgi (u mnie były to 3 małe i 1 duży). Na każdy okręg równomiernie nakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przepis poniżej) i jeżeli robimy wegańską wersję - zamrażamy w foremce przygotowany ser z ziemniaka . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni(...)Całość dusimy pod uchylonym przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodatkowo: - pieczarki - zamrożony ser z ziemniaka lub zwykły - papryka - cebula - BIO Tofu z ziołami POLSOJA   Spody z polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy je na drugą stronę, rozsmarowujemy przygotowany wcześniej sos pomidorowy, rozkładamy wedle uznania nasze dodatki

Be Fit Be Strong
Pałki w marynacie z warzywami 209

pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią

Ala piecze i gotuje
Pieczone udka z kurczaka w ziołach z czosnkiem i gruszkami 228

Starsze dziecko bardzo lubi "kurczaczka" więc dzisiaj danie specjalnie dla niego. Pyszne pieczone udka z dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami. 4 udka z kurczaka kilka ząbków czosnku 2 gruszki sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra(...)naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła. Zamarynowane udka przed włożeniem do piekarnika Nasza propozycja obiadowa - z ziemniakami i kiszonymi ogórkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 188

zewnątrz jest spieczone/ lub przegotowane. Mięso gotuje się znacznie bardziej równomiernie, jeśli pozwoli mu się poleżeć w temperaturze pokojowej przez 15 - 30 minut 13. Solimy mięso wołowe przed pieczeniem czy gotowaniem, co powoduje że po upieczeniu jest twarde i nieapetyczne. Aby było kruche i smaczne potrawę dosalamy dopiero pod koniec. 14. Dosalamy zupę na samym początku co powoduje, że brakuje(...)gotowanie zupy ogórkowej: kwaśne ogórki dodaje się dopiero, gdy ziemniaki w pełni się ugotują. W przeciwnym razie będą twarde, bo różnica odczynu uniemożliwi ziemniakom ugotowanie się do miękkości. 16. Otwieramy drzwiczki piekarnika podczas pieczenia ciasta- straty ciepła, w efekcie zakalec lub nierównomierne wypieczenie 17. Odchodząca panierka z mięsa- aby temu zapobiec należy obtoczyć mięso najpierw w mące albo wysuszyć ręcznikiem

Tradycyjna Kuchnia
Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie 175

potrawy jest marynata, która nada całości odpowiedniego smaku. Mięso z kurczaka nie powinno być zbyt długo pieczone, bo może być później przesuszone. Taka standardowa porcja dla dorosłej osoby to ok. 250g. Możecie mięso podać z dowolnymi dodatkami na przykład ziemniakami z wody, kaszą, albo ryżem. Zobacz także: Czosnkowa marynata do karkówki Składniki na marynatę musztardową 2 łyżeczki miodu(...)różne są opinie na ten temat), a następnie dokładnie nacieramy filet z kurczaka i odstawiamy na około 30 minut. Kurczaka pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st. C Podajemy filet z kurczaka z dodatkiem ziemniaków z wody, kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną i na przykład ogórkiem małosolnym. Smacznego! Artykuł Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki 150

miecz, szpikulec. Na Kaukazie występuje pod nazwa shashlik , co jest prostym tłumaczeniem słowa shish. W Indonezji znany jest jako satay , a jego ślady można odnaleźć w Japonii, gdzie technika pieczenia na szpadelkach nazywa się yakitori . Wiedzieliście to wszystko? Fascynujące, prawda? Szaszłyki stały się bardzo popularne w krajach dawnego Bloku Wschodniego, gdzie trafiły ze Związku Radzieckiego (kto jeszcze dzisiaj pamięta(...)odstaw do ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Jeśli

Niedzielny kucharz
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 185

miecz, szpikulec. Na Kaukazie występuje pod nazwa shashlik , co jest prostym tłumaczeniem słowa shish. W Indonezji znany jest jako satay , a jego ślady można odnaleźć w Japonii, gdzie technika pieczenia na szpadelkach nazywa się yakitori . Wiedzieliście to wszystko? Fascynujące, prawda? Szaszłyki stały się bardzo popularne w krajach dawnego Bloku Wschodniego, gdzie trafiły ze Związku Radzieckiego (kto jeszcze dzisiaj pamięta(...)odstaw do ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Artykuł

Niedzielny kucharz