pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:22/384)

jagnięcina pieczona z ziemniakami 164

Dobra metoda na barana, lubię mięso pieczone razem z ziemniakami bo po wyjęciu z piekarnika obiad właściwie gotowy, no , może trzeba dodać coś zielonegoskładniki dla 4 osób1,5 kg łopatki jagnięcej, najlepiej porąbanej przez rzeźnika1 kg ziemniakówgłówka czosnku + 1/2 główki do pieczeniasólpieprzkilka gałązek rozmarynu (zostawić ze 2-3 całe gałązki do pieczenia)kieliszek czerwonego, wytrawnego winaoliwaprzygotowanieŁopatkę podzielić(...)podobnej wielkości.  Włożyć do miski , polać oliwą , posolić i dobrze wymieszać. Na dno naczynia do pieczenia położyć ziemniaki , na nich ułożyć mięso, dodać parę gałązek rozmarynu  i   kilka ząbków czosnku, polać oliwą, wlać kieliszek czerwonego wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 do 2 godzin , najpierw przykryte, ostatnie 1/2 godziny bez przykrycia

Stare Gary
Ziemniaki i karczochy z pieca 155

ziemniaki, fenkuł i karczochy. Dodać 2-3 łyżki oleju z karczochów, posypać pieprzem, delikatnie wymieszać. Dolać zimną wodę, brytfannę szczelnie osłonić folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę. W międzyczasie wymieszać śmietanę z połową parmezanu i łyżką wody. Po godzinie wyjąć brytfankę z piekarnika, zdjąć folię, rozłożyć na warzywach śmietanę i posypać resztą parmezanu. Wstawić odkryte naczynie do piekarnika(...)piec jeszcze przez ok 20 minut - tak długo aż wszystko się ładnie zrumieni a ziemniaki będą upieczone. Przed podaniem posypać koperkiem z fenkuła. Smacznego

Stare Gary
Pieczeń Rzymska z Ziemniakami 255

żeby składniki dokładnie się wymieszały , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę . Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami : Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 187

równe wielkością ziemniaki, nie obieramy ich tylko dokładnie szorujemy i gotujemy w posolonej wodzie (ok. 10 minut od zagotowania wody). Odlewamy wodę. Gorące ziemniaki nacinamy z wierzchu na krzyż. Do pieczenia ziemniaków użyłam okrągłej foremki jednorazowej, ale można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy w foremce, skrapiamy olejem i przekładamy świeżymi gałązkami oregano. Wierzch każdego ziemniaka lekko rozchylamy, posypujemy(...)zapiekamy przez 15 – 20 minut, aż skórka stanie się rumiana. Pod koniec pieczenia na każdym ziemniaku kładziemy po niedużym kawałeczku masła. Ponownie wstawiamy, ale już do wyłączonego piekarnika, aby tylko masło się rozpuściło. Śledzie bazyliowo czosnkowe podajemy z gorącymi ziemniakami. Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach, z dodatkiem oregano to, jak dla mnie, jedno z lepszych

mojewypiekiinietylko
Ser smażony z pieczonymi ziemniakami 174

oliwy i wsypujemy przyprawy (paprykę, rozmaryn tymianek, sól i pieprz). Odcedzone ziemniaki wrzucamy do miski z przyprawami i pieczołowicie mieszamy. Do brytfanki wlewamy łyżkę oleju i wyrzucamy ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-55 min w 200 stopniach. Żółty ser kroimy na plastry o grubości ok 1,5 cm. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej

Ania i Marcin gotują
Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika 167

aromatycznej wersji z dodatkiem oleju kokosowego. Całość zajmuje niewiele czasu, a w połączeniu jest bardzo smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko ;) Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika świeże płaty/filety z makreli sól, pieprz, koperek, suszona cebula 6-7 średniej wielkości ziemniaków  ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół do sałatek i koperek) płaska

FitKot
Pieczone ziemniaki 191

mieszanką przypraw, solą i oliwą. Najlepiej zrobić to rękami, ponieważ każdy ziemniak otrzyma porcję ziół i oliwy. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Pieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki ( bez ogniska ) z masełkiem. 129

Składniki : kilka średnich ziemniaków trochę masła sól  Sposób wykonania :   Z iemniaki dokładnie umyj. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i piecz około 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie.  Im większe ziemniaki tym dłużej musimy je piec. Gdy są już miękkie wyjmij je z piekarnika, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, dopraw

Przepisy i porady kulinarne
Pieczone ziemniaczki z nadzieniem 226

Lubicie smak ziemniaków pieczonych w ognisku? Poniższa propozycja chociaż z piekarnika to przewyższa walorami smakowymi nawet te przepyszne, wygrzebane z poogniskowego popiołu. A to za sprawą pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny,  wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka(...)ząbków czosnku Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec posypujemy startym serem i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak z majerankiem i czosnkiem, pieczony z ziemniakami 570

ziemniaki. Kroimy je na małe kawałki (takie na jeden kęs) i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę i dodajemy czosnek. Całość posypujemy majerankiem, solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką. Dużą blachę natłuszczamy 4 łyżkami oliwy, przekładamy na nią ziemniaki oraz mięso. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i ziemniakach przekładamy na wierzch mięsa i ziemniaków(...)mięso i ziemniaki się zarumienią. Danie to piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 30 - 40 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 20 - 30 minut. Łączny czas pieczenia to 60 minut. Gdy ziemniaki i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest

Smak mojego domu
Pieczone ziemniaki z boczkiem 219

oliwa, przyprawa do ziemniaków. Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyć, ponacinać  - uważając by do końca nie przekroić. Plasterki boczku przekroić jeszcze na pół i powkładać w poprzekrajanego ziemniaka. Olejem lub oliwą delikatnie posmarować ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków. Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec conajmniej 60min. ( jeżeli ziemniaki są naprawdę duże) w piekarniku nagrzanym do 200stopni C. Więcej niż połowę

W kuchni u Moniki
Pieczone ziemniaki z kukurydzą i sałatką 177

Pieczone ziemniaki z kukurydzą i sałatką Składniki: - 500g ziemniaków*                                               - sól himalajska - 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki) - kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa) - ½ małej marchewki - kawałek awokado - 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)Ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posypać lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika - Piec przez 20 minut, po czym na blaszkę dorzucić ziarna kukurydzy - Piec przez kolejne 20 minut, po czym widelcem sprawdzić, czy z łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych) - Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu - Marchewkę obrać, zetrzeć

Wegańska kuchnia orientalna
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 189

samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę, i kolejne 10 minut z włączonym termoobiegiem. Smak frytek zależy od wielu czynników – przede wszystkim od wybranego gatunku ziemniaka – dlatego zaznaczyłam w składnikach że mają to być ziemniaki określonego typu. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się(...)mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali).   Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie

Karo in the Kitchen
Pieczone ziemniaki w aromatycznej soli (Patate in crosta di sale) 136

forno. Distribuite sopra uno strato di sale di circa 1-2 cm. Asciugate le patate e trasferitele in una teglia.  Copritele con il sale rimasto. Ziemniaki pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Z upieczonych ziemniaków usuwamy skorupę soli. **** Infornate le patate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 35 -40 minuti

La grande e la piccola cuoca
Pieczone ziemniaki w przyprawach 121

albo mała garstka . Ja osobiście uwielbiam ziemniaki w każdej proponowanej formię , pieczone , gotowane , czy smażone , a dziś zapraszam na ziemniaki pieczone w przyprawach , koniecznie spróbujcie , szybko znikną z talerzy . Składniki  10 sztuk ziemniaków średniej wielkości  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka kurkumy(...)masło ziołowe Wykonanie  Ziemniaki bardzo dokładnie myję , następnie przekładam do dużej miski , dodaję nasze wszystkie przyprawy powyżej wymienione , dolewam oleju i wszystko razem mieszam , tak aby przyprawy pokryły nasze wszystkie ziemniaki . Kiedy nasze ziemniaki mamy gotowe , zawijamy pojedynczo w folię aluminiową ziemniaka , i układamy na formię do pieczenia , wstawiamy ziemniaki do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania