gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego! Artykuł Shepherd’s Pie wg Gordona
Be Fit Be Strongzapiekania wykładamy plasterkami boczku. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Każda warstwę delikatnie solimy i pieprzymy. W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę i tymianek. Powstałą masą zalewamy miseczki. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli. Foremki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy
Kulinarne przygody Gatityodstępach na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut – czas zależy od wielkości. Jeśli po tym czasie klopsiki się nie zarumieniły na wierzchu, zostawiamy je jeszcze na 5 minut w piekarnika ustawionym na opcję grill. Klopsiki podajemy gorące. Świetnie smakują z puszystymi, delikatnie ubitymi ziemniakami z masłem i odrobiną mleka. Powrót na górę
Smaczna StronaSkładniki: 1 kg młodych ziemniaczków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaczki skrobiemy i myjemy. Następnie kroimy w cząstki i oprószamy przyprawą, mieszamy. Potem polewamy olejem i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do naczynia do pieczenia, wyrównujemy i przykrywamy (folią aluminiową albo papierem do pieczenia). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneuznania ( u mnie było to około 1 łyżki ). Na ziemniaki wyłożyć zamarynowane w ketchupie mięso wieprzowe. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie włożyć do naczynia z daniem. Naczynie nakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć naczynie żaroodporne z wieprzowiną. Potrawę piec godzinę na funkcji grzania góra-dół, a następnie zdjąć pokrywkę
WSZYSTKO SMACZNEprzestudzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać żółtka, wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 2. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, a następnie wyciskać rozetki na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około
Szalona Kuchnia EwelinyPiec mięso w piekarniki na blaszy od piekarnika po około 30 minut z każdej strony. Na końcu pieczenia pałki z kurczaka lekko przesmarować miodem (użyłam do tego silikonowego pędzelka). Piec 5 minut następnie mięso odwrócić na drugą stronę, nasmarować miodem i podpiec kolejne 5 minut. Można podać z ziemniakami i ulubioną surówką
Zrób to smacznieziemniaków i marchewki dodajemy mleko i kawałki masła. Wszystko razem ugniatamy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wykładamy na dno formy do pieczenia. Purée układamy na mięso za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocapieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania: Przygotowanie: 45 min, pieczenie(...)Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub si tku . Do startych ziemniaków wbić jajka , dodać usmażone mięso wraz z cebulką , dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia
Projekty ze smakiemwiększe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia. Wyjąć danie z piekarnika i dodać do wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon odda aromat do sosu. Podawać z młodymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowaniewiórki kokosowe do formy Wykonanie: Ser zmielić razem z ziemniakami, następnie połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem. Stale ucierając dodać kilka kropel aromatu. Po czym dodać sztywno ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Kroić po całkowitym wystudzeniu
Tradycyjna Kuchniaindyka na pieczonych warzywach podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym(...)pieprz olej Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać i pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku przekroić na połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut
O kuchni z uczuciemzrobić tradycyjną zasmażkę z mąki i tłuszczu. Obrane ziemniaki posypać przyprawami i oliwą, dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły. W tym czasie wstawić do piekarnika golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie wysychały. Piec ok 20 min. na koniec przed podaniem znów je obrócić
Gotowanie jest łatwegóry w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie podajemy na gorąco, polane ciepłym, ziołowym sosem, z sezonową surówką i pieczonymi ziemniakami
Kuchenna Kontrrewolucyasosem. Do kurczaka podałam puree ziemniaczane. Aby je przygotować, ziemniaki gotuję do miękkości. Odlewam i szybko rozdrabniam je tłuczkiem wraz z łyżką masła. Dodaję trochę mleka – tyle, aby miały kremową konsystencję. Solę, pieprzę i przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut w 200°C. Post Kurczak faszerowany
Poezja smakunaczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki. piekarnik nagrzewam do 220°C i wstawiam roladę na 10-15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 45-50 minut.Upieczone odstawiam na 10 - 15 min, następnie kroje w plastry i układam na talerzu. Podaję z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną :) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpiekę jeszcze przez 2 godziny. Upieczone zostawiam w piekarniku na dwie godziny, potem zlewam sos z pieczenia do rondelka, zagotowuję, dodaję sos pieczeniowy cały czas mieszając, wsypuję kakao, cukier, a na końcu doprawiam octem balsamicznym. Mięso dziele na porcje, układam na talerzach , polewam sosem czekoladowym i podaję z ziemniakami z wody. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenjogurt typu grecki, sól, pieprz) Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dołożyć do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać wraz z solą, pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę
pieprzny smaczekSkładniki : 6 ziemniaków sól morska oliwa masło gałązka rozmarynu Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Najlepiej wcześniej je podgotować do miękkości w osolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować ! Gdy trochę ostygną nacinamy po całości i wkładamy pomiędzy rozmaryn i cząsteczki masła. Pieczemy na grillu lub w piekarniku do momentu ,aż się zrumienią. Posypujemy solą morską
noteskulinarnyfigaminimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, na nim układamy resztę marynaty. Pieczemy 50 minut - 30 pod przykryciem i 20 bez, żeby łosoś się zapiekł i utworzyła się 'skorupka'. Podajemy z ulubionymi sałatami i/lub ziemniakami. Smacznego
My Culinary Artwysmarować masłem) układamy warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą, pieczarki, ziemniaki, mięso...itd. aż do zakończenia składników. Ser zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Po czym ser ze śmietaną wyłożyć na wierzch zapiekanki Piekarnik nagrzać do 200 C. Zapiekankę wstawić na środkową półkę i piec 20 min. pod przykryciem. Kolejne 20 min. piec bez przykrycia
IMPRESJA SMAKUSoczysta pierś z kurczaka z aromatycznym pieczarkowym farszem to idealna kompozycja na obiad. Mięso upieczone w rękawie jest delikatne, rozpływające się w ustach, a pieczarki dodają
Słodka Stronaziemniaki tłuczemy "gnieciuchem" Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki.Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu z papieru do pieczenia z końcówką dekoracyjną. Na blaszce układamy natłuszczony papier do pieczenia.Szprycujemy małe rozetki, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnynich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam ok 45 minut. Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiInspiracja składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu greckiego masa orzechowa: ok 500 g gotowanych ziemniaków 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 żółtka 6 białek 50 g cukru pudru szczypta soli kieliszek amaretto polewa: 100 g mlecznej czekolady odrobina mleka(...)lodówki. Ziemniaki zblendować wraz z resztą składników; oprócz białek, które należy najpierw ubić na sztywną pianę z odrobiną soli następnie delikatnie wmieszać do masy orzechowej. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykleić dno natłuszczonej blaszki, wyłożyć masę orzechową. Druga część ciasta również rozwałkować, nakłuć widelcem, nałożyć na wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
6niebopane viene poi insaporito arricchendolo con i semi di zucca, girasole e lino. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g m ą ki pszennej 90 g miękkiego masła 8 g proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżka mleka 2 łyżki pestek słonecznika (ok. 25 g) 2 łyżki pestek(...)cucchiaio di semi di zucca 1 cucchiaio di semi di girasole 1/2 cucchiaio di semi di lino PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Do naczynia przek ł adamy ziemniaki i mi ę kkie mas ł o. Mas ę mieszamy do po ł ą czenia si ę sk ł adnik
La grande e la piccola cuocadokładniej filet z indyka w glazurze musztardowo-miodowej z pieczonymi warzywami. Uwielbiam takie mięsne eksperymenty - nieskromnie powiem, że wyszło genialnie. 1 duży filet z indyka 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu sok z połowy cytryny 2 marchewki 3 ziemniaki Musztardę, miód, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz mieszamy(...)ziemniaki kroimy na talarki. Warzywa wkładamy do rękawa kuchennego i kładziemy na to mięso. Do środka wlewamy całą zalewę z pojemnika. Zawiązujemy rękaw tak by było w nim jak najwięcej powietrza i nakłuwamy w 3 miejscach. Pakunek wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, a mięso polewamy sosem i pieczemy kolejne
Emskie Smakidodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię.Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła mi babcia, każdy kilogram mięsa powinniśmy piec przez godzinę. Zatem jeśli kurczak warzy 1,5 kg pieczemy go przez 1,5 godziny, pamiętając(...)minut otworzyć piekarnik i polać naszą pieczeń tłuszczem, który się z niej wytopił. Dzięki temu mięso zbytnio się nie wysuszy.Po wyjęciu z piekarnika układamy na półmisku. Nie rozdzielamy mięsa od razu, odczekujemy kilka minut, proponuję ok 10 - 15 min, by "odpoczął", nie stracił wilgotności i oparów alkoholu ze środka.Podajemy z pieczonymi i / lub warzywami.Zebrany w naczyniu płyn możemy
Taste Of My Dayupieczony charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C. Nasza zupa krem zrobiona jest właśnie z pieczonych batatów, z dodatkiem selera i warzyw z bulionu. Jest bardzo łatwa do przyrządznia, smaczna i pożywna. Składniki: 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1/2 średniej wielkości selera 1 łyżeczka kolendry utartej na proszek 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki kminu rzymskiego 2-3 łyki(...)bataty, osusz i przekrój wzdłuż na połowy. Posmaruj przeciętą stronę olejem. Selera obierz i pokrój w grube frytki. Posmaruj olejem. Wyłóż warzywa oraz czosnek na blaszkę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut aż batat będzie miękki. Krok 2 W międzyczasie ugotuj bulion. Umyj i obierz warzywa. Włóż do rondla, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy doprowadź
Niedzielny kucharzobróbki i sosów, z jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek(...)osolonej wodzie. Pamiętajcie jednak, aby były "al dente", ponieważ będą dochodziły potem w piekarniku. 2. Po ok. 15-20min. wyjmujemy ziemniaki, wylewamy gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę. 3. Na naczynie żaroodporne wylewamy dosłownie kropelke oliwy, rozsmarujemy papierem. 4. Kroimy ziemniaki* (i cebulę z boczkiem, jeśli macie ochotę). 5. Posypujemy przyprawami i dodajemy resztę oliwy
Kitchens Alphabetodstawiamy. Nastawiamy piekarnik na 200°. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy udka kurczaka, skórą do dołu. Smażymy aż będzie rumiana, obracamy na drugą stronę i smażymy ponownie na rumiano. Upieczonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie kroimy przestudzone ziemniaki na mniejsze kawałki. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz marchewkę, dodajemy łyżkę masła(...)naczynia z kurczakiem i warzywami. Wyciśnięte kawałki pomarańczy wciskamy między warzywa w naczyniu, podczas pieczenia będą dodatkowo oddawać swój aromat. Do naczynia dodajemy także gałązki rozmarynu, a na sam wierzch wykładamy żurawinę w occie i cukrze. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, aż kurczak jest złocisty i gotowy w środku. Podajemy gorące, z dodatkami, polane
Smaczna Stronanowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek do zupy. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego💗 Składniki: woda 6,5 szklanki, soczewica czerwona 1,5 szklanki, papryka czerwona 1 szt, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, pietruszka korzeń(...)cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwon ą kroimy na pół, pozbawiamy j ą gniazda nasiennego, kładziemy na wysmarowana olejem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach
kulinarne odsłony patiszczupak pieczony z ziemniakami Ta smakowita potrawa, nie tylko jest zdrowa ale jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil. A efekt naszej pracy z pewnością zadowoli wszystkich domowników. składniki dla 4-6 osób 1200 g dzwonka ze szczupaka 2 niewielkie cebule 2 papryki 200 g zielonego groszku 10-12 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 4-6 łyżki oliwy(...)przygotowania Kawałki szczupaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, dodajemy dwie łyżki oliwy, mieszany a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy w mundurkach na pół miękko. Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w cząstki, papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
Miód i pieprz