temu, przed zamrożeniem wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi, zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam ! składniki 2 gęsie nogi farsz wieprzowy 240 g mielonej wieprzowiny 90 g wątróbki gęsiej 2 łyżki tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka(...)nich włożyć w miejsce po kościach. Skórę nóg zeszyć nicią kuchenną. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Nogi posolić i popieprzyć obsmażyć na patelni na złoty kolor, można nakłuć igłą aby łatwiej wytapiał się tłuszcz. Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Przykryć folią lub przykrywką. Wstawić do piekarnika, piec 1 godzinę od przykryciem, następnie folię usunąć
Stare Garyułożone warstwowo w garnku, ale te gołąbki zrobiłam w piekarniku, ułożyłam gołąbki na blaszce i piekłam je jednocześnie podlewając bulionem i tłuszczem. Takie nam smakują najbardziej. Jak, zatem przygotować takie gołąbki? Poniżej znajdziecie smakowity przepis na gołąbki z kapusty kiszonej! Gołąbki najlepiej smakują w połączeniu z pomidorowym sosem i ziemniakami. Przepis na gołąbki z kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka kiszonej(...)chwilę. Na rozłożone liście nakładamy farsz, mniej więcej po 2-3 łyżki. Po uformowaniu gołąbków, układamy je w blaszce, podlewamy bulionem i skrapiamy olejem i nastawiamy piekarnik na ok. 170 stopni C i pieczemy gołąbki ok. 30-40 minut, potem obracamy je, zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Sprawdzamy czy kapusta jest wystarczająco miękka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębeztłuszczowej. Czy są porównywalne do tych z piekarnika? NIE! Tak jak pisałam Wam powyżej potrzebna jest tylko 1 łyżka oleju, w której obtaczamy pokrojone wcześniej frytki i wkładamy do smażenia. Smakują jak te smażone w głębokim tłuszczu. Serio! Z zewnątrz są chrupiące a wewnątrz miękkie i sprężyste. To samo pieczone ziemniaki, warzywa czy też mięso i ryby(...)miodu i 1 pełnej łyżki oliwy ). Wszystko to włożyłam do pieczenia na 160C na ok 28 minut. I taki oto obiad ukazał się moim oczom! Chrupiące ziemniaki i mega soczyste i dobrze pieczone mięso! Mistrzostwo! Na dorsza z kulkami ziemniaczanymi też się zdecydowałam! Pycha! PLUSY: *Maksymalne ograniczenie tłuszczu *Możliwość smażenia zarówno świeżych jak i mrożonych produktów *Możliwość przygotowania
Ostra na Słodkowkrótce taki przepis zaprezentuję:) A tym czasem zapraszam na pieczone bataty. Składniki 2 bataty 100 g pieczarek 1 cebula 200 g sera tartego mozzarella bazylia mieszanka przypraw do ziemniaków pieprz, sól tarty parmezan olej Bataty umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blaszce i zapiekać 45 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie cebulę i pieczarki(...)blaszce, posypać mozzarellą i zapiekać 15 minut w temp 200 stopni. Po upieczeniu posypać startym parmezanem. Można podawać z dodatkiem sosów np czosnkowy, pomidorowy. Smacznego:) Artykuł Pieczone Bataty pochodzi z serwisu
gotuj ze mnądoprawiłam rabarbarem, czosnkiem, cebulą oraz innymi przyprawami. Całość zapiekłam w piekarniku. Podałam z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej szynki wieprzowej. 3 średnie cebule czerwone 6 ząbków czosnku(...)łyżki oleju słonecznikowego 100 ml bulionu warzywnego 60 dkg rabarbaru 3 łyżki kremu z octu balsamicznego 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczka pieprzu Jak przygotować pieczone mięso wieprzowe z rabarbarem . Mięso oczyścić, pokroić na plastry o grubości 1,5 centymetra każdy. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości około trzech centymetrów każdy. Pokrojony rabarbar włożyć
mecooksinnych potraw. Składniki: 4 ziemniaki, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeden ziemniak położyć na desce pomiędzy dwoma pałeczkami i ponacinać w cienkie plastry. Dzięki pałeczkom nie przetniemy ziemniaka na kilka(...)części tylko go ponacinamy :). W ten sam sposób ponacinać resztę ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do naczynia do zapiekania, przełożyć świeżymi ziołami, polać/posmarować połową tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować pozostałą częścią tłuszczu, piec przez kolejne 20 minut
SzczyptaSmaQokoło 15-25 minut. Im dłużej mięso będzie w piekarniku, tym bardziej będzie wysmażone.Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki.Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami
wyzwania kuchenneUdka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D Składniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek(...)lodówki na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki, marchewkę i obie cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić i również pokroić. Warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C na ok. godzinę. Pod koniec pieczenia, gdy mięso zbyt mocno zacznie się przyrumieniać
Simply Foodbazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs 1/2 łyżeczki pieprzu i chili 1 łyżka domowej vegety 1/2 szklanki oleju ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana sól, pieprz Wykonanie : Plastry schabu myjemy, osuszamy i troszkę rozbijamy. wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z olejem, nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy(...)rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40/45 minut a dokładnie tak długo aż mięso po włożeniu widelca będzie się delikatnie rozpadać.Jeśli wasz piekarnik za mocno grzeje w tej temperaturze to blaszkę można przykryć np : folią aluminiową. Mój przepis na kluski jest taki że najczęściej robię je z ziemniaków z poprzedniego dnia które mi zostały
Sama słodycz i szczypta chilismażymy pozwalając na wytopienie się tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso odwracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Usmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 (stopni) na 6-8 minut. Do tłuszczu powstałego z wytopienia kaczej skóry dodajemy pokrojone w ósemki jabłka (usuwamy gniazda nasienne ale zostawiamy skórę), pokrojoną w piórka cebulę oraz trochę(...)podsmażonymi jabłkami. Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie. Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi, solą, słodką papryką w proszku, odrobiną chilli i posypać odrobina startego żółtego sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 minut
Kuchnia w opałachchrupiące frytki z piekarnika z nutką curry i papryki to dziecinnie prosty pomysł na smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Niewielka zawartość tłuszczu sprawia, że takie frytki będą zdrowsze i mniej kaloryczne. składniki na 3 porcje 1 kg dużych ziemniaków łyżeczka przyprawy curry łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól przepis Obrane i umyte ziemniaki(...)kroimy w plastry a następnie w cienkie paski. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy olejem, posypujemy przyprawą curry raz słodką mieloną papryką, dokładnie mieszamy najlepiej dłonią tak aby każda frytka pokryła się warstwą oleju i przypraw. Na dużej blasze do pieczenia rozkładamy pojedynczą warstwę frytek. Frytki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C około 30 minut. Gotowe frytki posypujemy
Smakowite Daniaupiec. Jest przeeepyszne, niezwykle puszyste i lekko wilgotne. Dodatkowo obłędnie pachnie oraz nie wymaga wielkich umiejętności, bo wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do blaszki i wstawić do piekarnika. W zasadzie do jego środka możecie dodać ulubione bakalie, ale u mnie ostatnio połączenie bananów z figami zrobiło ogromną furorę wśród znajomych i rodziny, więc polecam! Koniecznie spróbujcie! (Keksówka o długości(...)należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig. Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze
Di gotujejeść ludziom. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy na liście kapusty, przykrywając drugim liściem. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy jakieś pół godziny. Placki przechodzą smakiem kapusty, dzięki czemu mają
Kryzysowa Książka KucharskaSmak jak gołąbki a pracy mniej. Bardzo smaczne. Jak podałam jako zapiekankę, ale można serwować z ziemniakami i z boku położyć kawałek zapiekanki. Sos, możecie użyć sosu gotowego pomidorowego. Ja użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą(...)sosem. Zapiekankę przykryć i tak cały czas piec pod przykryciem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę i 10 minut. Podawać można w różny sposób jak zapiekankę, ponieważ zawiera ryż lub w inny sposób. Krojąc zapiekankę na kawałki i podawać w towarzystwie ziemniaków
Kuchnia PokoleńCebulkę, czosnek i ziemniaki pozostawiam nietknięte. Jedynie dynia jest zmiksowana. Do tej zupy można użyć świeżej dyni pokrojonej w kostkę i podduszonej z niewielką ilością wody do rozpadnięcia. Można również kupić mrożoną dynię w kostce i przygotować ją w taki sam sposób. Ja jednak w sezonie dyniowym kroję dynię na kawałki, piekę pod folią w piekarniku, kiedy zmięknie odcinam skórę
Trzeci talerz