domach był potrzebny miód... Dziś nie jest to już widok powszechny, mamy w zamian sklepy, z sporym wyborem różnych produktów. Ale to właśnie dzięki tym nostalgicznym wspomnieniom wymyśliłem: udka kacze pieczone w cydrze! To nie jest przepis dla gotujących w pośpiechu... Ale jeśli macie czas, jeśli chcecie doświadczyć wyjątkowego smaku, to macie możliwość skorzystać z tego przepisu. Polecam(...)Składniki: 2 kacze udka 600 ml cydru jabłkowego 1 garść żurawiny 2 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki miodu wielokwiatowego 1 łyżka majeranku sól Przygotowanie: Kacze udka oczyszczamy, nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dwie godziny w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Cydr podgrzewamy, dodajemy żurawinę, posiekany czosnek i szalotki, miód
R'n'G Kitchengodzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła. Pozostałe figi naciąć na krzyż, ale nie do końca tylko tak do połowy wysokości. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Polać łyżką(...)dość luźna więc należy ją nakładać łyżką. Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach umieścić kacze udko. Resztę miodu wymieszać z likierem pomarańczowym i wylać na talerz. Na nim ułożyć pieczone figi. Podawać z dodatkiem duszonej marchewki. Smacznego :) Aronia
Wiem co jemUdka z gęsi owsianej pieczone w marynacie. Składniki: 2 gęsie udka 1 szklanka białego wina wytrawnego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu nektarowego wielokwiatowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Udka umyłem, osuszyłem, natarłem solą ( ok. 1 łyżeczka ) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowałem marynatę : wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu(...)rozmarynu. Ostudziłem, Włożyłem do niej udka, dokładnie wymieszałem. Wstawiłem na noc do lodówki. Rozgrzałem piekarnik do 120 stopni C. Naczynie żaroodporne z pokrywką włożyłem udka skórką do dołu, dodałem marynatę. Przykryłem i piekłem 2 godziny, następnie odwróciłem je na drugą stronę i piekłem kolejne 2 godziny. Pod koniec można piec bez przykrycia, aby skórka bardziej się zrumieniła
R'n'G KitchenListopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam! Drobna uwaga - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam(...)ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso
Stare Garyinformacji nt pieczenia gęsi znalazłam na blogu Smacznej Pyzy , tam też informacje dotyczące temperatury pieczenia. składniki: (na 4 osoby) 4 gęsie nogi 4 duże ząbki czosnku, posiekane + główka do pieczenia majeranek gałązka tymianku (opcjonalnie) sól pieprz kieliszek białego wytrawnego wina ziemniaki (2-3 na osobę ,ile kto jada) przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć ręcznikiem papierowym
Stare GaryZDROWE: Pstrąg pieczony na ziemniakach Chrupiąca ziemniaki, chrupiąca skórka, wspaniały aromat i niesamowita prostota wykonania. Jeśli zastanawiacie się jak upiec pstrąga, albo dotąd Wam to nie wychodziło – ten przepis stanie się Waszym ulubionym. Czytaj dalej WYSTAWNY OBIAD: Pieczona kaczka Nic tak nie zdobi niedzielnego stołu jak pięknie wypieczona, rumiana kaczka. Cały sekret tkwi w powolnym pieczeniu w odpowiedniej(...)niebo w gębie” jest tu naprawdę na miejscu. Czytaj dalej TRADYCYJNIE: Kurczak pieczony na szybko Kurczak marynowany w maślance to najprostszy przepis na soczyste, przyrumienione pieczyste. Wszystko za sprawą super marynaty. Ważny jest też sposób pieczenia kurczaka, dzięki któremu i udka i piersi pieką się w tym samym tempie. Czytaj dalej AZJATYCKIE SMAKI: Błyskawiczny kurczak teriyaki Danie gotowe
Niedzielny kucharzKurczak marynowany w maślance to najprostszy przepis na soczyste, przyrumienione pieczyste. Wszystko za sprawą super marynaty. Ważny jest też sposób pieczenia kurczaka, dzięki któremu i udka i piersi pieką się w tym samym tempie. Czas przygotowania: Marynowanie całą noc Czas pieczenia : 1 godz 10 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Jeśli masz problem z pieczeniem drobiu, nie wiesz
Niedzielny kucharzłyżki soli. Tylko tyle wystarczy, żeby upiec niesamowicie miękkiego i soczystego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce. Ważny jest też sposób pieczenia kurczaka, dzięki któremu i udka i piersi pieką się w tym samym tempie. Czas przygotowania: Marynowanie całą noc Czas pieczenia : 1 godz 10 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Jeśli masz problem z pieczeniem drobiu
Niedzielny kucharzłyżki soli. Tylko tyle wystarczy, żeby upiec niesamowicie miękkiego i soczystego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce. Ważna jest też sposób pieczenia kurczaka, dzięki któremu i udka i piersi pieką się w tym samym tempie. Czas przygotowania: Marynowanie całą noc Czas pieczenia : 1 godz 10 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Jeśli masz problem z pieczeniem drobiu
Niedzielny kucharzlodówki ( można na całą noc ). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka, zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. ( w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę ). UWAGA! Wyszło ostre!!! Moja wersja była nieco lżejsza
bastalenaskładniki mieszamy i w płynie zanurzamy udka – najlepiej na całą noc lub dzień. Zamarynowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewając częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na godzinę. Po pół godz przewracamy mięso na druga stronę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i podpiekamy skórkę. ZIEMNIAKI PUREE Z PIECZONYM CZOSNKIEM Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy
KierunekuchniaNajlepsze pieczone żeberka na serio są najlepsze: mięciutki, lepiące się do rąk od pysznego słodko-kwaśnego sosu barbecue. Czas: 4 godziny marynowania, 3 godziny pieczenia Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Najlepsze pieczone żeberka zrobiliśmy według przepisu Gordona Ramsaya . Lubimy tego kucharza, bo ma proste i smaczne pomysły. A najlepsze pieczone żeberka są mega(...)cukru – w oryginale pół szklanki. Naszym zdaniem tyle wystarczy, ale możesz zwiększać lub zmniejszać ilość cukru według własnego gustu. Sos BBQ według tego przepisu możesz używać do pieczenia skrzydełek, udek z kurczaka. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować mięso . Tu ważna uwaga: Gordon Ramsay zrobił sos BBQ dodatkiem mocnego espresso. Jeśli nie lubisz kawy, albo tylko trochę
Niedzielny kucharzpieczarkami Mielone pieczone z boczkiem Pieczeń z dzika z grzybami Sznycel po włosku Najlepsza kaczka na obiad Pierś kaczki z tymiankiem Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Kotlety z kurczaka w panierce Kurczak w sosie grzybowym kurczak w sosie cebulowym Kurczak Caprese z piekarnika Kurczak w cieście francuskim Roladki z kurczaka Udka kurczaka pieczone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdej strony. Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo 35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla(...)pół pomidory wymagają od 6 do 10 minut grillowania. Plastry pomidorów grilujemy około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut. Ziemniaki , które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio
Cztery Fajerykażdej strony. Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo 35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla(...)pół pomidory wymagają od 6 do 10 minut grillowania. Plastry pomidorów grilujemy około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut. Ziemniaki , które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata