pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:138/160)

Zraz obranej drogi 78

Francji. W Polsce mamy kuchnię kaszubską, podhalańską, wielkopolską, podlaską itd. Tylko zbiór tych wszystkich kuchni to jest coś, co umownie nazywamy kuchnią polską. Choć większość ludzi uważa schabowego i pierogi za kuchnię polską. trudno powiedzieć, czy jest to danie litewskie, białoruskie, a może poleskie. Co do jednego jesteśmy pewni, nazwa pochodzi od kształtu kawałków mięsa oraz, że było(...)lekko podlewamy olejem. Na płaty kładziemy warstwę posiekanej botwinki. Następnie warstwa ugotowanej kaszy. Kolejna warstwa to chrzan tarty rozrobiony z wodą. Powtórzyć, a na sam koniec znów przykryć boczniakami. Piec w piekarniku aż boczniaki się zarumienią

Kryzysowa Książka Kucharska
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 276

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 275

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki żytnie ze słonecznikiem 123

się cokolwiek robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się nie zrobi. A jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj zrobimy z Madzią pierogi z mięsem i kapustą. Ale pewności nie mam, bo Madzia właśnie ucina sobie popołudniową drzemkę, a często u niej takie drzemki trwają do rana kolejnego dnia :) Więc zobaczymy. Pewne(...)czasie dzielimy na 8 części i lepimy bułki o takim kształcie jaki mamy ochotę. Ja akurat miałem ochotę na takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy słonecznikiem, który wcześniej odłożyliśmy. Możemy docisnąć mocno ziarna, tak żeby się lepiej trzymały. I ponownie odstawiamy pod przykryciem na jakieś 1,5 godziny. Bułki już jakoś bardzo mocno nie wyrosną

Marder&Marder Manufacture
Turecka pizza z mięsem 68

Turecka pizza z mięsem przepis na lahmacun pizza z patelni lub z piekarnika. Turecka pizza z mięsem mielonym jest o wiele mniej kaloryczna niż nasza ulubiona

Cztery Fajery
Omlet z szynką, serem i pomidorami 174

Omlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocny food wine pairing 153

obowiązywał, gdy było się w podróży, więc naprawdę zdesperowani okrążali dom 20 razy, żeby móc zjeść kawałek kiełbasy. Nie jest to tylko polska specyfika. Powstawały potrawy takie jak szwabskie pierogi z mięsem z Badenii-Wirtembergii. Mięso w Schwäbische Maultaschen było ukryte w cieście, więc było prawie “postne”. Czekanie na wielkanocne jaja i mięso było też trudne ze względu(...)wino z apelacji Roero Na moim wielkanocnym stół podam na pewno pomysł przywieziony z ostatnich warsztatów wielkanocnych w Sokołowie z Dominikem Moskalenko – błyskawiczną przystawkę z gotowego schabu pieczonego lub szynki. Wystarczy pokroić mięso w centymetrowe plasterki. Każdy z nich nadkroić tworząc kieszonkę i zapakować w nią nadzienie. Np. sos tatarski z tuńczykiem albo pastę chrzanowo-jajeczną. Taki schab

Ugotowane pozamiatane
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 158

Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą(...)porcji. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą gruboziarnistą i kminkiem. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut. Podajemy gorące. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi, to danie jednogarnkowe, proste i bardzo pożywne. Soczewica

mojewypiekiinietylko
Pieczony omlet ze śliwkami wg Aleex 122

Piątek spędziłam z mamą w Lublinie. Musiałyśmy odbyć wizytę kontrolą u lekarza. Wprawdzie choroba jest opanowana, ale nie wolno stracić czujności. Nigdy nie wiadomo, czy coś

W mojej kuchni
Drożdżowa choinka 167

Miałam pisać, że w końcu skończyłam na dziś robotę, ale w sumie to tak głupio, bo już od godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już(...)jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę rozpłaszczamy na dłoni, układamy ser i dokładnie zlepiamy nadając kulisty kształt. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkumilimetrowych odstępach (5-7mm). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. W tym czasie resztę jajka łączymy z posiekaną bazylią

Kuchnia w czekoladzie
Mini tarty z kapustą i jabłkiem 135

Magda Kapusta, najlepiej w różnych formach, koniecznie musi pojawić się na naszym świątecznym stole. W tym roku oprócz pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem i bigosu, pojawi się ona jako nadzienie do kruchych babeczek. W mojej rodzinie jest wielu miłośników kapusty, na pewno posmakują im także te tarty – soczysta słodko-kwaśna kapusta i chrupiące ciasto, czego(...)jeszcze ładniej, z pozostałego ciasta wycinamy foremką jakiś świąteczny kształt – zdecydowałam się na gwiazdkę. Układamy go na wierzch każdej tarty i delikatnie dociskamy.   Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyciągamy z pieca – możemy podawać na gorąco lub na zimno.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Chrupiąca choinka z grzybami 164

grzybami kawałek ciasta i zjeść go ze smakiem.  Moja rodzina to tradycjonaliści więc kolacja wigilijna co roku składa się właściwie z tych samych potraw. Karp, barszcz z uszkami , pierogi z grzybami, grzybowe placuszki... Ale ja lubię zaskoczyć ich jakimś nowym daniem. Dlatego co roku staram się przygotować chociaż jedną potrawę inną lub inaczej niż zwykle. Czasami to jest(...)pieczarkowego do jadalnej choinki Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki godzinę wcześniej przed planowanym przygotowywaniem choinki. Oba płaty delikatnie rozwinęłam i ułożyłam jeden na drugim, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. . Ostrym nożem wycięłam kształt drzewka. Z odkrojonych kawałków wycięłam jeszcze kilka pasków szer. ok. 2 cm i długości ok. 6-8 cm. Użyłam dużej blachy, takiej z wyposażenia piekarnika. Można

Smaczna Pyza
Sekrety pysznego i zdrowego rosołu – poznaj sprawdzony przepis 65

pietruszek, selera, pora oraz opalonej cebuli. Ostatnie warzywo najlepiej umieścić nad palnikiem z gazem albo w piekarniku. Wtedy rosół nabierze jeszcze głębszego aromatu. Warto też spróbować zupy przygotowanej z pieczonych warzyw. Wszystkie z nich wystarczy obrać i zamiast wrzucać bezpośrednio do garnka, najpierw umieścić w piekarniku.  A co z ziołami? To one sprawiają, że rosół smakuje jeszcze lepiej(...)też podstawa do zrobienia sałatki jarzynowej, wystarczy dodać groszek konserwowy, ziemniaki i doprawić ją majonezem. Jeśli jednak nie zjesz całego mięsa, możesz wykorzystać  przepisy na kurczaka , aby przygotować: pierogi z pysznym farszem, potrawkę, knedle, pasztet, a nawet kotlety.  Artykuł powstał we współpracy z:  https://zagrodowy.pl/ Artykuł Sekrety pysznego i zdrowego rosołu – poznaj sprawdzony przepis pochodzi

Rozdomowiona
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 219

W tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania