moja Mama. Różowe maleństwa są w prezencie za 26 lat zaplatania włosów w warkocz francuski, za zaokrąglanie godzin („Wstawaj, już 11!” o 10:15), za tysiące ulepionych pierogów, za niemierzalną ilość cierpliwości do mnie i do mojego brata, za to, że nas kocha i jest z nas dumna. Napisałam to wszystko dziś na facebookowym Wcinaj(...)potencjalnie zepsuta część do aparatu nie sprawi, że będzie mi smutno ;). Jajka połączyć trzepaczką w misce z mlekiem, olejem, cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać kilka razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu
wcinaj towiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci! Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne. Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni! Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie(...)Mieszamy z serkiem ricotta. CAŁOŚĆ : Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Noże możemy wyciąć delikatny wzorek. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią
Ostra na Słodkowięcej tzw. popiołu, w którym znajdują się substancje mineralne. Należy jednak pamiętać, że choć mąka razowa jest najzdrowsza, to jest także ciężej strawna niż mąki oczyszczone, dlatego niektórzy podczas pieczenia stosują mieszanki mąki białej i ciemnej. Mąka orkiszowa pełnoziarnista 1850 Razowa mąka orkiszowa nie ma tak uniwersalnego zastosowania jak mąka biała, ale i tak można przyrządzić z niej wiele(...)składników odżywczych. Mąka orkiszowa – inne typy Warto wspomnieć także o pozostałych typach mąki orkiszowej. Najbardziej uniwersalny to typ 630. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: do ciast, naleśników, makaronów, pierogów czy klusków. Można całkowicie zastąpić nim białą mąkę pszenną. Smak posiłków nie będzie się niczym różnił, za to zyskamy więcej składników odżywczych. W sklepach można znaleźć również niższe typy
Via Gustoetapów. Pierwszym krokiem jest ugotowanie budyniu. Następnie wyrabiamy kruche ciasto. Schłodzone i rozwałkowane kruche ciasto smarujemy dżemem. Kolejno przygotowujemy bezę i wykładamy ją na dżem. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy dwa blaty ciasta. Po wystudzeniu budyniu przygotowujemy krem na bazie masła. Na koniec wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i całość chłodzimy kilka godzin w lodówce. Przepis na ciasto Pani Walewska(...)stopni Celsjusza piekarnika. Piecz je przez 30 minut – beza powinna być zarumieniona. Jeśli natomiast beza zacznie wcześniej się rumienić, to po 20 minutach pieczenia możesz przykryć ją folią aluminiową. Aby tego uniknąć, polecam piec ciasto na niższej półce niż środkowa. Jeśli posiadasz jedną formę i będziesz piec blaty ciasta dwa razy, pamiętaj, aby formę do pieczenia wystudzić przed wyłożeniem
Via GustoChałka z kruszonką lub makiem, słodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe masło ). Można ją
Cztery FajeryŚwiąteczne upominki zakupione, okna wymyte, kurze zza szaf, regałów, komód starte, pierogi z kapustą czekają w zamrażalniku na swój wigilijny show... To wszystko oznacza, że coraz bliżej święta. Teraz czas na zadumę nad prawdziwą istotą Świąt Bożego Narodzenia, na przyjemne chwile w rodzinnym gronie, na modlitwę i przygotowanie duchowe na TEN piękny okres. W powyższym nie przeszkadza, wręcz pomaga(...)rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z TEGO przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiudoświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej typ 850 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli(...)trzech stron. Gotowe pierożki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować fatayer żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 200*C. *Zaatar można kupić w sklepie z żywnością arabską. Ja zastąpiłam taką mieszanką - 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni + 4 łyżki tymianku + 1/2 łyżeczki soli
Chocolate Muffin BlogKulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu! Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko(...)bokach kilka centymetrów wolnego miejsca *** *** Zawijamy najpierw krótsze boki na zakładkę *** *** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy *** *** Kulebiak odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Na górze ciasta wykonujemy kilka poprzecznych nacięć *** *** Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego gwiazdki za pomocą foremki do pierniczków *** *** Gwiazdki przyklejamy
Blog z Apetytemergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru(...)mnie 2, bo ciasto robiłam z podwójnej porcji), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy od środka, formując pożądany kształt (u mnie blaszka prostokątna i taki nadałam kształt). Następnie ciasto lekko smarujemy oliwą. Mozarellę kroimy w plastry, układamy na cieście. Kładziemy usmażone boczniaki, czerwoną
mojewypiekiinietylkonaczynie z chlebem (razem z pokrywką) do piekarnika, następnie włącz piekarnik na 220 °C. Od momentu, kiedy piekarnik osiągnie nastawioną temperaturę piecz chleb 25 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 25 minut. Ostatnie 5 minut dopiekaj na dolnej grzałce, aby spód chleba się dopiekł. Wyjmij naczynie z chlebem z piekarnika, i wyciągnij chleb z naczynia. Być może będzie trzeba(...)Life Kamila Ogrody Babilonu Łucja Fabryka kulinarnych inspiracji Magda Konwalie w kuchni Magda Z miłości do słodkości... MarcinH Grahamka, weka i kajzerka Margot Kuchnia Alicji Małgosia Akacjowy blog Mimbla pierogi ruskie raz! Renata S forks'n'canvas Urszula proste potrawy
Grahamka, weka i kajzerkadzikich warzyw zbieranych na południu Europy. Młode liście i rozety liściowe czy nawet całe rośliny są jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem ciasto: 325 ml letniego mleka(...)długości z każdego końca. Końce zawijamy pod spód i wkładamy do środka przez powstałe nacięcie. Ja zawijałam tylko z jednej strony. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 190 st.C. Wyjmujemy i studzimy na kratce. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje
Dzieje kuchennej WiewióryLubię leniwie zaczynającą się niedzielę. Ten dzień tygodnia jest dla mnie pracowity, sporo czasu spędzam w kuchni, aby przygotować dla moich chłopaków coś pysznego. Jednak od
W mojej kuchniBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł(...)grzyby w niedużej ilości wody (ok 2 - 3 cm ponad poziom suchych grzybów).Odcedzamy wywar z jarzyn i grzybów (grzybów nie wyrzucamy! - wykorzystacie je jako farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem).Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego.Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli
W kuchni Katiewzględu na sezonowość lokalnych produktów, ich dostępność oraz fantazję szefa kuchni i właściciela Roberta Żechowskiego. Jest to zazwyczaj dobry znak. Zdecydowaliśmy się na Jagnięcinę w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Placki chrupkie, dobrze wysmażone i pyszny sos mięsny. Ale to wszystko to był tylko wstęp(...)dominuje kuchnia polska. Warto spróbować dań dawnych mieszkańców tych ziem Bojków i Łemków. My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku Gault& Millau. Będąc w Ustrzykach Górnych
królestwo garówŚwięta już tuż tuż! Bigos już ugotowałam, farsz na pierogi z kapustą już gotowy…no i oczywiście na święta koniecznie muszę upiec ciasto z szafranem. Zapraszam na moje ulubione ciasto szafranowe z tosca. Tosca na ogół robię z migdałami lub kokosowymi wiórkami. Do tej tosca wykorzystałam praktycznie wszystkie orzechy jakie miałam , tak aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej świątecznie(...)jakości. Ciasto szafranowe Składniki: 0,5 g zmielonego szafranu 150 g masła 2 jajka 100 ml soku z pomarańczy 180 cukru 220 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tosca 25 g orzechów pekan 25 g ziemnych orzechów 25 g orzechów laskowych 50 g masła 50 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki golden syropu lub miodu 45 g cukru Nastaw
codojedzenia