pieczone bułeczki - 500 przepisów (strona:5/34)

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 112

imbirem, zestawić z ognia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić.   Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.   W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej i nałożyć owoce.  Drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Ciotka Nina i bułeczki 131

ciotki Niny. Właściwie nie mam żadnej ciotki, która piekłaby dla mnie bułeczki. Hmm... Poza sporadycznymi wyskokami C., w ogóle nie mam nikogo, kto by mi przygotowywał pieczywo. Muszę sobie radzić sama. Na szczęście - sprawia mi to ogromną przyjemność, i chociaż dzieciństwo wypełnione zapachem świeżego chleba w kuchni mamy, babci czy ciotki to wspaniała sprawa - nie narzekam. Moje pachniało inaczej.Któregoś(...)dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 10 podłużnych bułek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w 225 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jeśli też nie macie ciotki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki alla pączki 137

związku z tym że moja rodzina nie przepada za pączkami zrobiłam pyszne bułeczki z powidłami                  Przepis znalazłam w książce siostry Anastazji , są  naprawdę pyszne i mięciutkie(...)rozwałkować na grubość około 1/1,5 cm , wycinać koła i nakładać po łyżeczce powideł , przykryć drugim krążkiem ciasta i dobrze zlepić w koło. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć bułeczki i odstawić  na kilka minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut mają mieć złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Propozycja na śniadanie 163

powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia. Pierwszy kęs jeszcze ciepłej, chrupiącej z wierzchu i mięciutkiej w środku bułeczki. Bajka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zdecydujcie się koniecznie - zobaczycie, jak to wciąga!Bułki z bekonem, cebulką i seremSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej24(...)podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Najbardziej lubię uniwersalność bułeczek - jeśli rozgryziecie proporcje podstawowych składników i zachowanie Waszego piekarnika, pozostaje już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z serem i jeżynami 164

ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami. W każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. W każde wgłębienie nakładamy łyżkę nadzienia serowego(...)wyrośnięcia. Na wierzch sera wykładamy porcję jeżyn, delikatnie wciskając je w nadzienie serowe. Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190'C. Pieczemy przez 18-20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka. Notatki - do bułeczek można użyć świeżych jeżyn. Wtedy możemy ułożyć je na nadzieniu serowym jeszcze przed wyrośnięciem bułeczek

Wędrówki po kuchni
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 168

wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę(...)mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml  wody -2 łyżki masła lub margaryny do pieczenia -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru – olej do posmarowania miski Podgrzewamy w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże,  masło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lussekatter (Oczy św. Łucji) 156

jakaś motywacja czy coś podobnego...no i akurat Małgosia zaproponowała pieczenie takich bułek w Wypiekaniu na śniadanie..Przepis pochodzi z tej strony...tam też możecie poczytać o tradycji pieczenia takich bułeczek..Bułeczki są pyszne...ja w sumie z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje bułeczek..ale o nich w następnych postach..300 ml mleka200 g masła50 g drożdży2 jajka0(...)Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.Razem ze mną piekły:[ dziękuję]IzaWiosenkaAgataKingaŁucjaAgaMagdalenaKamilaMarzenaJoasia

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe 167

jeszcze urosną.  Piec nagrzewamy do temperatury 180 st.C.Bułki smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 15 minut ( najlepszą oceną jest oko-musząbyć rumiane).Po upieczeniu przekładamy na tackę wyścieloną ściereczką i po wystudzeniugotowe są do spożycia, ale najlepiej smakują jeszcze ciepłe.   Bułeczek z tej ilości produktów wychodzi ok. 30-35. Aby stale były(...)świeże, po wystudzeniupakujemy w torebki i wkładamy do zamrażarki. Wtedy możemy w dowolnej chwili wyjąćpotrzebną ilość i po ok. 30 minutach smakują tak, jak te bezpośrednio z pieca.   Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak.   Słodko się zrobiło?W następnym poście zmienimy smak.Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę

Maminek kulinarny
Serowo-waniliowe bułeczki 194

przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój. Ponieważ upiekłam pyszne, idealne w smaku serowo-waniliowe bułeczki. Przepis(...)blat i rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 12 sztuk, w środku robimy dziurki za pomocą kieliszka do wódki. Układamy bułeczki na papierze do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, pieczemy 20-25 minut. Serowo-waniliowe bułeczki są bardzo smaczne z konfiturą malinową. The post Serowo-waniliowe bułeczki appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 174

nowej lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny żytni chleb - C. jest zachwycony, a ja stwierdzam, że jak się przerzucimy(...)ciasny rulon, pokroić na 10 równych kawałków. Bułeczki ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować wyrośnięte bułeczki, posypać sezamem. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Kiedy będzie następny przepis na pieczywo? Nie ma pojęcia. Aktualnie z uporem maniaka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki maślane 1352

okrągłe bułeczki. Przykryć je ponownie ściereczką na 30 minut, by znów nieco wyrosły. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Posmarować bułki i posypać sezamem. Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Piec maślane bułeczki przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia). The post Bułki maślane appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Na pyszne śniadanie we dwoje 215

bułeczek też będzie pasował. A że akurat w domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt się nie oprze. Idealne na leniwe śniadanie we dwoje.Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze(...)przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać czarnuszką.Piec w 190 st. C. przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jaki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 177

wyjście, jesli w domu nie mamy siekacza do bakalii, czy też młynka. Również do składników na kruszonkę dodałam mielone migdały, oraz cukier trzcinowy. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki masła(...)stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki z mięsem mielonym. 205

zawijamy, aby powstała nam forma bułeczki.  Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Następnie wierzch bułeczek smarujemy połową roztopionego masła. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 min. Po upieczeniu wierzch bułeczki jeszcze raz smarujemy pozostałym, stopionym masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Śniadaniowe placuszki 369

już praktycznie pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo polecam zastąpić zwykłą mąkę pszenną, mąką pełnoziarnistą. Stałam się jej wielką fanką i teraz wszystko mogłabym robić właśnie z niej. Z takiej mąki piekłam już bułeczki śniadaniowe, które pięknie wyrosły i wyszły pyszne i puszyste (wkrótce na blogu). Przymierzam się także do pierogów i mam nadzieję, że niedługo będę mogła je zaprezentować. Jednak póki(...)wiórkami kokosowymi porcja dla 4 osób Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej) 1 szklankę płatków owsianych (u mnie górskie) 3 czubate łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklankę mleka 1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany 18% szczyptę soli 80 g rozpuszczonego masła 50 g wiórków kokosowych olej do smażenia (opcjonalnie) ulubione dodatki, np. cukier puder

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania