szerokości 1,5-2 cm. Plastry mortadeli przekroić na pół. Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem i położyć (obok siebie) na nim po trzy połówki szynki. Całość delikatnie zrolować i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Kwiatuszki posmarować rozmieszanym jajkiem (opcjonalnie z przyprawami) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (powinny być zarumienione) w 190 stopniach
Di gotujedwie części i rozłożyć na blaszce posmarowanej olejem. Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, wrzucamy wg upodobań: - pieczarki, - pomidory, - szynkę, - oliwki, - wcześniej usmażone w gyrosie kawałki kurczaka, - starty ser. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 30 - 45 minut. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis: Agnieszka R. Zdjęcia: Agnieszka
Kuchnia smakówmleka sól, pieprz Wykonanie: Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodając mąkę, sól i pieprz. Następnie wsypać pokrojone dodatki - szczypior, szynkę i ser. Wymieszać. Masę jajeczną wlać do formy na muffiny. Piec w 170 stopniach C przez 10 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoChleb, kto nie kocha zapachu domowego pieczywa? Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek(...)długą keksówkę i posypać mąką. Włożyć ciasto, wyrównać. Ponacinać z wierzchu. Odstawić do wyrośnięcia na ponowną godzinę. Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem. Piec w 200 stopniach około 50 minut, do rumianej skórki. Podawać z szynką parmeńską, oliwkami, bazylią jako przystawka lub aromatyczne kanapki! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPyszny pasztet domowy, którego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić na wolnym
Tradycyjna KuchniaJajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi, pokrojoną szynkę i kawałki sera koziego. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i papryką. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachmięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy drugim płatem kurczaka. 3. Roladkę zwijamy w rulon tak żeby szynka owinęła całość. Mięso przekładamy w folie aluminiową i szczelnie zwijamy. Pieczemy przez 40 minut w 180*C. 4. Sos śliwkowy: Świeże śliwki pestkujemy. W garnku gotujemy bulion i wypestkowane
VioletoweKucharzeniemyjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy w 180-190 stopniach przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZwijamy roladki – najlepiej przytrzymywać palcem farsz, aby nie „uciekł”. Roladkę układamy na desce łączniem do dołu, a następnie owijamy dwoma plastrami szynki dojrzewającej. Układamy w blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy luźno kawałek papieru lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180 z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut
Poezja smakupesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu, po upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni. Smacznego
BaRepasSzybka, zdrowa sałatka. Idealnie pasuje do pieczonych mięs czy kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki
NA MOIM TALERZUchili i doprawiamy pieprzem. Do jajka z serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. Foremki sylikonowe do wypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem i posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 ° C ok. 20 min. Babeczki podajemy z pesto z bazylii, świeżą rukolą, cebulą i pomidorkami. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek
Moniki Smakołykitrójkąty. Croissanty zwijamy zaczynając do podstawy trójkąta do wierzchołka. U mnie część została klasyczna, część potraktowałam jabłkami i ucieranymi płatkami róż, część zrobiłam z szynką i serem. Gotowe croissanty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy przykry je ściereczką i pozwalamy im chwilkę podrosnąć. Następnie smarujemy roztrzepanym z odrobiną mleka/wody jajkiem i np posypujemy wierch ulubionymi
Malinowe Pocałunkimasy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić foremki. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 C. SMACZNEGO domowa szynka Wyroby domowe
W kuchennym oknie Ewywędlina ser mozzarella oregano szczypior Utarte ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką i osolić. Usmażyć na oleju okrągłe, nieduże placki. Placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy placek posmarować ketchupem, posypać oregano, obłożyć plasterkami kiełbaski,pomidora, szynki i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się stopi. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorem
Kulinarny karnet Christophera