push({}); Proziaki to pyszne placki z dodatkiem prozy, wywodzące się z Podkarpacia. Ich podstawowe składniki to mąka, jajka, kwaśna śmietana, woda oraz sól i soda. Piecze się je na blasze pieca kaflowego. Niestety takie piece są już bardzo rzadko spotykane w domach, jednak możemy przygotować domowe proziaki w inny sposób. Najczęściej przygotowujemy je na patelni, możemy także upiec(...)przypomni Wam beztroskie czasy dzieciństwa. Domowe prosiaki z pewnością posmakują Waszym domownikom. Możemy je spożywać w wersji na słodko z ulubionym dżemem, a także na słono, z serem czy szynką. 1. Proziaki z patelni Przepis na: Przepiski.pl 2. Proziaki na kefirze Przepis na: asiuuulek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Proziaki z serem Przepis na: smaker.pl 4. Domowe proziaki z piekarnika
Damusia.plduże wrażenie i to nie tylko smakowe, ale również estatyczne Wydaje Wam się, że to dość pracochłonne danie? Może rzeczywiście przygotowuje się je dłużej niż robi tradycyjne kanapki z szynką i serem, ale tak naprawdę samej pracy mamy tutaj ok. 15 minut. Dlatego proponuję na początek przygotować je w ramach weekendowego, spokojnego śniadania . Ja swoje pancakes przygotowałam w wersji wegańskiej(...)owoce i orzechy Wyszło pysznie Szybkie mini pancakes z owocami S kładniki na dwie porcje: 100 g mąki orkiszowej 20 g proszku budyniowego o smaku waniliowym łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka sojowego 1,5 łyżki octu jabłkowego + olej kokosowy do smażenia + ulubione dodatki: np. owoce, jogurt Sposób przygotowania: Do szklanki przelej mleko sojowe, dodaj do niego ocet jabłkowy
365 dni dookoła kuchnimakaronowych muszelkach prezentuje. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na pyszne sałatki: Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą Sałatka z kukurydzą i ananasem Makaronowa sałatka z szynką i żółtym serem Sałatka makaronowa z brokułem i papryką Makaronowa sałatka z wakame Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą Sałatka meksykańska z ananasem Sałatka szwajcarska(...)sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Warzywna
Kulinarne przygody Gatitytartego parmezanu 2 jajka Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem Dodatki – ja użyłam 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 6 plasterków sera żółtego mierzwionego 5 pieczarek 4 plastry szynki parmeńskiej 4 plastry pomidorów suszonych 1 mała cebula czerwona 50 g rukoli ((garść)) 5 g parmezanu ((do posypania)) Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Następnie bardzo dokładnie(...)włóż do miski, dodaj jajka, parmezan i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż całość na blaszkę (ja użyłam okrągłej o średnicy 30 cm.), wyrównaj i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 min. w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij ciasto i posmaruj je przecierem pomidorowym. Ułóż na nim kawałki sera, pieczarki i pozostałe składniki (bez rukoli). Piecz
Przepisy na widelcuFrittata to popularna w Hiszpanii potrawa, którą robi się z jajek oraz warzyw. Czasami dodać można także szynkę, ser i zioła. Frittata z białymi szparagami Frittata to idealna propozycja śniadaniowa. Podana na ciepło z odrobiną świeżego koperku lub sałaty rukoli zaspokoi głód niejednego głodomora. Bardzo się cieszę, iż w sklepach dostępne w końcu są świeże szparagi. Do wyboru mamy zarówno(...)białe szparagi. W sezonie jak często tylko mogę kupuję oba rodzaje szparagów. Zielone zapiekam, dodaję do potraw, robię zupę, sałatki, podaję jajko dodatek. Z białych najczęściej robię zupę, piekę lub ostatnio właśnie dodałam do frittaty. Zielone szparagi są nieco delikatniejsze w smaku i nie mają, aż tak bardzo łykowatej łodygi jak te białe. W zależności od dania na jakie macie
mecooksteż sosów. Zachowajmy umiar w ozdobach, a postawmy na doskonałej jakości produkty. U mnie w tym roku królują produkty marki Konspol z serii NATURA – Kabanosy z kurczaka, Szynka z wędzarni, Kiełbasa wiejska i Pasztet z królika. Produkty z linii Natura są bezglutenowe i mają bardzo dobry skład, co doceniają wszyscy, którzy mieli okazję ich skosztować. Bardzo cieszy mnie(...)Produkty Konspol z serii NATURA nie zawierają konserwantów ani glutaminianu monosodowego. Przygotowane są z najlepszej jakości wyselekcjonowanych składników. Kupując je wiemy, że naszych gości poczęstujemy czymś równie pysznym, jak pieczone, domowe wędliny. Zaoszczędzimy jednak sporo czasu, który możemy wykorzystać np. na pieczenie ciast z mojego bloga! Sprawdźcie i Wy! Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowałam Was do stworzenia wyjątkowej
Ostra na Słodkoosolonej wodzie. 2. Paprykę, cukinię i szynkę pokroić w grubszą kostkę lub paski, a cebulę drobno posiekać. Na mocno rozgrzanej patelni zgrillować paprykę z cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić mieszanką chilli, solą i pieprzem. 3. Masa jajeczna Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać śmietanę(...)pieprzem. 4. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wyłożyć zgrillowane warzywa, ułożyć różyczki brokułu, zalać masą jajeczną, posypać resztą żółtego sera i kukurydzą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) **** Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) **** Kluseczki z ricotty (Gnocchi di ricotta) **** Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne(...)bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) **** Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e champignon al forno) **** Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) **** Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella
La grande e la piccola cuocasądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej. Składniki: 70 dag schabu ok 15 g soli peklowej zioła prowansalskie słodka mielona papryka smalec Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką(...)Mięso obłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni. 3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze 180-200 st. Smacznego!!! Źródło: Z miłości do żywności
Kuchnia domowa AniPamiętacie ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką ? Miałam akurat ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę makową. Efekt - super ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :) Takie małe co nieco w sam raz dla niespodziewanych(...)gości :) SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego ok 400 g masy makowej (1/2 puszki) garść płatków migdałowych 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto. 3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce
Kto ugości moich gości?Ciekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim - doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno. SKŁADNIKI parówki (u mnie z szynki) żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówek opakowanie ciasta francuskiego (wystarczy do ok. 10 parówek) papryka słodka 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około(...)następnie paskami ciasta.Ja zostawiam końce parówek nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają. Ciasto lekko dociskamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Możemy pokroić parówki w krążki
Moje Kuchenne Rewelacjekarczek pieczony w rękawie galaretka z mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka z cynamonem- pieczona w naczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek pieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny(...)kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką czerwoną sałatka z szynką szwarcwaldzk ą sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie
Proste Potrawywprowadziła małych modyfikacji. Może zdjęcia nie są mega przekonujące, ale zapewniam, że wyszło bardzo smacznie. Składniki na 2 porcje: Ugotowane z obiadu ziemniaki 1 mała cebula Kilka plastrów szynki lub innej wędliny 10-15 dag żółtego sera 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce(...)papryką i gałką muszkatołową. Dodać połowę startego żółtego sera. Wymieszać. Teraz należy przełożyć to do naczynia żaroodpornego, kokilek lub patelni z metalowa rączką. Wyrównać. Posypać wierzch resztą sera żółtego. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15-20 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówObiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną. Bardzo lubimy dania z makaronem i kapustą. Może nie przygotowuję takich obiadów aż tak
Słodkie okruszkiszklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie dziś inny ser w kostce kawałek cebuli 3-4 plasterki drobiowej szynki kilka plasterków boczku 2-3 łyżki kukurydzy z puszki prosty sos pomidorowy do posmarowania pizzy Uwaga! Dodatki można dowolnie zmieniać. Przygotowanie: Do większego kubeczka wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy świeże drożdże(...)jest bardzo ciepło. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy nasze ciasto i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Mi pomagały dzieci Spód pizzy dziurkujemy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy warstwą startego sera i układamy
Słodkie okruszkiznane w całej Europie wschodniej i środkowej. Gołąbkowe Lasagne Nazwa-gołąbki-według historyków, może pochodzić od gołębi zawijanych w liście kapusty, by mięso nie wysychało podczas pieczenia, które jadano na szlacheckich dworach. Uboższe i ubogie warstwy społeczne, zaadoptowały ten przepis na swoje możliwości i w liście kapusty zawijano kaszę i ziemniaki, a i zdarzało się czasami mięso. Lasagne to już(...)tylko, to Bolognese. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moim Gołąbkami. Lasagne z Japońską nutą Składniki Biała kapusta główka Mięso mielone od szynki 450 gram Ryż biały 200 gram ugotowany Cebula 2 sztuki Oliwa z oliwek 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Pomidory San Marzano 1-2 puszki
RafalCookokoło 1/3 tego sosu. Resztę można zamrozić w mniejszych porcjach. Przy kolejnej próbie będzie jak znalazł. Dodatki: 1 kulka mozzarelli 2 plasterki żółtego sera np. gouda 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 2 pieczarki 10 pomidorków koktajlowych lub kilka plasterków klasycznych 12 liści bazylii Takie dodatki wybrałam tym razem dla siebie, ale tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. Można dodać suszone(...)góra/dół. Blachę zostawiamy w piekarniku na środkowym poziomie. Dobrze jeśli piekarnik posiada prowadnice. Ciasto dzielimy na dwie kulki - z tej proporcji mamy 2 pizze. Na papierze do pieczenia rozgniatamy/rozciągamy ciasto. Przekręcamy kilka razy w trakcie rozciągania. Pierwsza trochę się poprzerywała, ale druga już była idealna :) kwestia złapania wprawy. Przekładamy ciasto na deskę lub płaski duży talerz. Smarujemy
Emskie Smakiketchup do posmarowania ciasta ok 150-170 gram sera żółtego u mnie 100 gram sera mozzarella ( kulka) i ok 60 gram sera żółtego gouda ulubione dodatki : u mnie szynka, papryka, cebula, 1 roztrzepane jajko do posmarowania ślimaczków przyprawy : bazylia, zioła prowansalskie, oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozwinięty rulon z ciasta francuskiego smarujemy ketchupem lub ulubionym sosem pomidorowym i posypujemy ziołami(...)rulon wzdłuż dłuższego brzegu, zawinięte ciasto wkładamy na ok 1-2 h do lodówki, następnie schłodzone kroimy w ok 2 cm plastry i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż ładnie się zarumienią, gotowe ślimaczki podajemy z sosem czosnkowym https://s9.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ lub ketchupem, (adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLmnie starczyło 20 minut. Dodać oregano i zostawić do przestudzenia. Jeśli robicie sos z pomidorów w puszce to najlepiej je zblendować i wtedy gotować. Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić na małe kawałki, pieczarki w cienkie plastry, a cebulę w półplasterki. Tuńczyka odsączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na placek. Jeśli ciasto będzie się(...)posmarować dłonie olejem. W rozwałkowanym placku wyciąć koła miseczką lub tak jak ja przykrywka od puszki. Gotowe koła można dodatkowo rozciągnąć rękoma. Następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki posmarować sosem, zostawiając wolne brzegi. Na sos wyłożyć ser i dodatki. Zostawić na 10 minut żeby delikatnie podrosły. ale nie jest to konieczne. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykigotujemy al dente, przepłukujemy pod zimną wodą by się nie sklejał . Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól, pieprz i czosnek sprasowany do smaku. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Szynkę kroimy drobno, łączymy razem z ricottą i wyrabiamy farsz. Beszamel: Masło 50 g rozpuszczamy na patelni, dodajemy make 2 łyżki i mieszamy. Kiedy nam się "rozpuści mąka" wlewamy mleko(...)przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco Ps. Czuć lekko anyż w beszamelu, danie bardzo smaczne wychodzi
Różowa kuchniapołączyć? Schab zwijany z jajecznicą i szpinakiem to idealne połączenie smakowe i wizualne po pokrojeniu w plastry. To pyszne połączenie, podobnie jak w roladkach z kurczaka z mozzarella i szynką szwarcwaldzką. Jak przygotować roladki ze schabu faszerowane jajecznicą? Składniki : 3 plastry schabu, 3 jajka, 1 mała cebula, listki świeżego szpinaku bez ogonków,, 2 łyżki masła, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka(...)posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy. Wbijamy 3 jajka, mieszamy aż powstanie jajecznica. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i studzimy. 3 kawałki papieru do pieczenia smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Plastry schabu rozbijamy na płaty. Każdy kawałek mięsa doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i papryką. Na każdym mięsie układamy listki szpinaku, jajecznicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRoladki są pyszne to dodam :-) SKŁADNIKI: -schab (tyle plastrów ile chcemy roladek) -słodka papryka w proszku -wegeta -pieprz -ser żółty (tyle kawałków ile plasterków schabu) -*dodatkowo można dodać szynkę, mi akurat się skończyła, wiec robiłam roladki z samym serem :-) -cebula -1 duży ząbek czosnku -3 łyżki oleju SOS SEROWY -2 serki topione śmietankowe -1 szklanka mleka -sól -pieprz(...)środka ser i zawijamy roladkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy roladki, czosnek też kroimy i posypujemy roladki. Całość polewamy olejem i pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni, aż roladki się zezłocą. Sos serowy -wszystkie składniki zagotowujemy, mieszamy do gładkiej konsystencji, i gotowe :-) Roladki są pyszne, idealne do obiadu, i banalne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml, serek śmietankowy 175 gram, jajka 4 sztuki, ser żółty 15 dag szynkę, cebulę, szczypiorki pokroić dość drobno do miski i dodać pieprz świeżo mielony, jajka, śmietana, serek śmietankowy dokładnie połączyć mikserem, ser żółty w plastrach pokroić drobno ziemniaki pokrojone w grubsze talarki(...)wsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C 10-13 minut, zapiekankę kroić ciut przestudzoną - zapiekanka jest delikatna, aromatyczna i syta..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępłaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą z obu stron. Na desce układamy plasterki szynki, jeden przy drugim i kładziemy na nich mięso. Szparagowe pesto rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, i układamy na nim kawałki mozarelli, zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką(...)Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-25 minut (w zależności od grubości roladek, moje były dość grube, więc piekłam je 20 minut i były idealnie soczyste). Smacznego
DefinicjaSmaku