połączenie smaków. Najczęściej gości na naszym stole... :D Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 2 piersi z kurczaka biała część pora 15 dkg startego żółtego sera Masa jajeczna: 3 jajka 180 g śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać(...)wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Por pokroić w półksiężyce i podsmażyć chwilę na oleju. Dorzucić do niego umytą i pokrojoną w centymetrową kostkę pierś z kurczaka. Mięso smażyć do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać startym
Krokusowy Domtworzy przepyszną kompozycję! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 20 minut + czas na chłodzenie i pieczenie ciasta Ilość porcji: Forma od tarty Składniki: Ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej pszennej 140g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 2 piersi z kurczaka 3 cebule 2 duże jajka Ok. 250g śmietany kremówki Ok. 300g różny serów: u nas żółty ser gouda(...)czasie przygotowujemy farsz. Cebule kroimy w plasterki tak by powstały krążki. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnie dodajemy nieco tłuszczu np. oleju i podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę na złoty kolor. Kiedy już będzie zarumieniona to zdejmujemy ją z patelni na talerz, a na patelnie wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażymy do zarumienienia. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy
Kolizje SmakówSkładniki: 1 mała pierś z kurczaka (ok. 120 g) 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 75 g) 15 małych migdałów (ok. 20 g) sól, pieprz duża garść sałaty (ok. 20 g) 1 średni pomidor (ok. 150 g) kilka kostek sera feta (ok. 30 g) 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) pieprz Nagrzać piekarnik(...)posiekanych migdałów. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z jogurtem i odstawić na 30 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/foremki silikonowej. Posypać pozostałymi również posiekanymi migdałami. Następnie piec z termoobiegiem 15-20 min. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić. Do miseczki wrzucić kolejno: sałatę, pomidora, fetę. Polać oliwą z oliwek
Vroblewska-fitlifeDelikat czerwony Sól Słodka papryka Wykonanie: Kurczaki przyprawiamy solą ( 1 łyżeczka na 1 ), papryką i czerwonym delikatem. Pozostawiamy do zamarynowania na ok 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C ( pieczenie z góry i z dołu ) przez ponad 2 godziny. Najpierw pieczemy z góry stronę piersi, po zarumienieniu odwracamy i znowu przypiekamy. Ponownie odwracamy nacinamy
Smaki Ewyporcji: 4-6 ( biała forma do tarty z Ikea) Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 110g mąki pszennej 110g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g miękkiego masła 1 jajko 5 łyżek zimnej wody Szczypta soli Na farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść zielonej fasolki szparagowej Garść żółtej fasolki szparagowej 330ml śmietany 18% (duże opakowanie) 50g żółtego sera(...)końcówki i umieszczamy w garnku z zimną osoloną wodą, gotujemy około 20 minut. Możemy również ugotować ją na parze. Kurczaka czyścimy z błonek i tniemy na paseczki. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy patelnię z kapką oleju rzepakowego i smażymy kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Wałkujemy na blacie obsypanym mąką i układamy w formie od tarty. Dziurawimy
Kolizje Smakówjogurtu. Wlewamy około 1 łyżkę oleju, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przygotowanej marynaty wkładamy pojedyncze piersi kurczaka, mieszamy, tak, by całe pokryte były złocistym jogurtem. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: pozostałe(...)których podamy sałatkę. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na sałacie. Ser Grana Padano ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw w kilka pasm, którymi dekorujemy sałatkę. Upieczoną pierś z kurczaka wyjmujemy na deskę i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie plastry, układamy na reszcie składników. Całość posypujemy czosnkowymi grzankami. Podajemy od razu. Sałatka smakuje również
Smaki Na Talerzuzdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Mięso z ud (około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion. Wątróbkę(...)połowę piersi, następnie wątróbkę, ponownie piersi. Następnie posmarować pozostałą częścią farszu i dokładnie przykryć skórą. Całość polać łyżką bulionu. Foremkę z kurczakiem ustawić w naczyniu z ciepłą wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Wyjąć foremkę z kurczakiem i ułożyć na niej deskę (przyciskając kurczaka) i obciążyć. Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić
królestwo garówMOKRE 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju POZOSTAŁE SKŁADNIKI ser feta pół papryki mała pierś z kurczaka pół czerwonej cebuli natka pietruszki ser żółty 50 g Sposób przyrządzenia: W jednej misce umieszczamy suche składniki. Następnie dodajemy "resztki" czyli paprykę, kurczaka itp. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz olej. Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi(...)wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek wyłożonych w foremkach na muffiny do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach
upichcicwbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartę. Piersi z kurczaka obtaczać w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie ułożyć po połowie plasterka żółtego sera i krążku ananasa. Przygotowane kotlety wstawić do rozgrzanego(...)piekarnika. Piec tak długo, aż ser się rozpuści. Świetnie smakują podane na ciepło. *z jednej podwójnej piersi powinny powstać 3-4 kotlety
Ugotowaćjakiegoś czasu chodził za mną kurczak pieczony w całości. Ktoś powie.....a co to za problem upiec kurczaka? Niby żaden, ale zawsze coś nie pasowało. A to zapomniałam kupić, a to były tylko małe, to znów wielgaśne giganty. Aż wreszcie zapisałam, znalazłam odpowiedniego, kupiłam i upiekłam. kurczak 1,6 - 1,8 kg Marynata: cytryna łyżeczka miodu płaska łyżeczka pieprzu(...)rozpadł. Wkładamy do środka kurczaka nienaciętą stroną na zewnątrz. Pakujemy w jakiś woreczek i wstawiamy do lodówki na noc. Aby mięsa nie ,, szokować" należy je wyjąć z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem i trzymać w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem układamy paski słoniny ( można użyć boczku), ja dałam co miałam. Zapobiegnie ona wysychaniu piersi, która jest pozbawiona tłuszczu. Dzięki
Dieta moja pasjaplastrach 100-150 g twarogu wędzonego chilli w płatkach Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż, tak by powstała kieszonka. Do powstałej kieszonki włożyć twaróg, całość zawinąć plastrami boczku i posypać chili. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C do zarumienienia boczku. W trakcie pieczenia podlewać piersi sokiem wypływającym z mięsa. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnikurczaka posypujemy przyprawą i wcieramy ją w mięso. Odstawiamy mięso do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przekładamy pierś z kurczaka na małą blaszkę wyłożoną folią aluminiową (nie zawijamy w nią mięsa).Wkładamy do nagrzanego piekarnika w pieczemy przez 45 minut w temp.200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy.Kroimy dopiero zimne, w przeciwnym razie nadkrojona
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmaruję je sosem pomidorowym i posypuję startym serem. Teraz można dodać składniki jakie lubisz np. pieczarki, paprykę cebulę, pierś z kurczaka itp. Na koniec układam plasterki salami. Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do ok 220 st i piekę ok 15 minut. Nie zapomnij o pysznym sosie czosnkowym ! Dla mnie to podstawa. :) Smacznego
Kuchnia Vikiziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Por jest niskokalorycznym (100 g to tylko
My Chcemy JeśćCzasem po prostu nie chce się codziennie gotować. Na szczęście leniwi ludzie słyną z tego, że potrafią skutecznie ułatwić sobie życie. A gdyby tak raz poświęcić
Proste-przepisy.pl