pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:258/417)

ASMA YAPRAĞINDA LİMONLU BALIK, czyli halibut w liściach winogron 138

filet halibuta 100 g liści winogron w słonej zalewie 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cytryna kilka gałązki natki pietruszki i koperku 2 liście laurowe 1/4 czerwonej papryki 1,5 łyżki masła 2 łyżki oliwy sól czarny pieprz Składniki (do posmarowania) 1 łyżka oliwy Składniki (sos) 1 łyżka masła 100 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny(...)paprykę umyć, też pokroić na plastry. Umyć gałązki natki i koperki. Rybę umyć i podzielić na 6 kawałków. Rybę posypać solą i pieprzem. Rozłożyć liści na blachę. Włożyć najpierw plaster cebuli, plaster pomidora, kawałek ryby, kawałki czosnku, kawałek liścia laury, plaster cytryny, kostka masła. Zamknąć każdą stronę do środka dokładnie. Posmarować oliwą blaszkę i upiec w piecu w temperaturze 175C

Tureckie Przepisy
Kuleczki chlebowe z boczkiem i serem 149

pieprz, papryka ostra szczypta soli Przygotowanie Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i wbijamy jajka. Odstawiamy na chwilę, następnie miksujemy blenderem, albo rozgniatamy widelcem. Dodajemy przyprawy, mąkę, boczek pokrojony w drobną kostkę i ser starty na tarce. Mieszamy dokładnie, jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy mąkę. Formujemy kuleczki wielkości małej mandarynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Wytrawne scones ze szczypiorkiem i oliwkami 166

płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada. A z czym podać te angielskie bułeczki ? Scones lubią hummus, kremowy serek, gęsty jogurt oraz przeróżne pasty. Składniki: 250 g mąki pszennej tortowej 75 g zimnego masła 50 g sera cheddar 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka

kolorowotorcikowo
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i wędzonym łososiem 153

tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon  Ziemniaki ugotować na pół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić. Oliwki, ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, na to ułożyć 1/3 masy szpinakowej, 1/3 łososia i oliwek. Powtórzyć to dwa razy i doprawić. Piec

Corner With Recipes
Shoarma z kurczaka 267

ekstrakt papryki Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać ok 4-5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w paski lub w kostkę. Pokrojone mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami

The Sweet Damsel
Paprykowe udka z kurczaka 155

mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 5 łyżek sosu sojowego 1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec 55 minut

Kuchcik gotuje
Pizza na cieście razowym 337

bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy

Bullio
Chipsy z jarmużu 148

papryka ostra, chilli, czosnek, curry) parmezan (jeśli chcemy zrobić chipsy serowe) Wykonanie: Liście jarmużu umyć, usunąć twarde nerwy, pokroić na kawałki wielkości standardowych chipsów. W małej miseczce wymieszać oliwę wraz z solą i przyprawami.  Dodać do liści jarmużu, dokładnie wymieszać.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu).  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Garniec Magalie
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem (106 kcal) 138

ostra, papryka wędzona Przygotowanie Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy zmrożony szpinak i smażymy aż stanie się miękki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze dwie minuty. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy szpinak, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy kotleciki wielkości mandarynki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Wieprzowina z natką i czosniem 133

ostra papryka szczypta rozmarynu, tymianku, lubczyku i imbiru kilka kropel sosu sojowego Solanka: 80 g soli 2 litry wody 50 g brązowego cukru 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Solankę podgrzać do rozpuszczenia cukru, wystudzić i włożyć do niej mięso na kilka godzin. Następnie przełożyć łopatkę do brytfanki i przyprawić, dodać rozgnieciony nożem czosnek. Piec

Gaździnka warzy
Ślimaki z ciasta francuskiego z wołowiną szynką i serem. 144

niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę wyrabiamy z przyprawami. Smażymy kilka minut na wysokim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia. Cisto rozkładamy, posypujemy wołowiną, z jednej, dłuższej strony zostawiamy  pasek długości 2 centymetrów. Na wołowinie układamy szynkę i ser. Zwijamy delikatnie w rulon, zostawiony margines smarujemy jajkiem. Tniemy na 2-centymetrowe kawałki. Okładamy na papierze do pieczenia

BaRepas
Skrzydełka z grilla 148

pieprzem, papryką ostrą i słodką, a także przyprawą do kurczaka lub grilla) i skropić oliwą z oliwek. Następnie każde skrzydełko zawinąć, aby podczas grillowanie żaden kawałek mięsa nie utknął na ruszcie (końcówkę skrzydełka przewinąć na drugą stronę, tak aby całość utworzyła trójkąt). Przygotowane skrzydełka wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki temu mięso przejdzie przyprawami.  Zamarynowane mięso piec

Ugotować
Udka pieczone w sosie paprykowo - czosnkowym - Test 149

aromat papryki i pomidorów, jest umiarkowanie pikantny. Ma żywo czerwoną barwę i gęstą konsystencję, posiada poręczne opakowanie. Sos paprykowo-czosnkowy to doskonały dodatek do różnego rodzaju zapiekanek, pizzy a także do drobiu i czy też dań z ryżem. Może być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych udek. Danie

Smakowite Dania
Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka 218

słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Kurczak Cacciatore po mojemu 192

paprykę pokroić i dodać na tą samą nie umytą patelnię ( w razie potrzeby dodać troszkę oliwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki i sos pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku.  Dusić z 10 - 15  min niech smaki się wymieszają , posypać szczypiorkiem i ....................... Smacznego Ja zrobiłam go z pieczonymi

Gaździnka warzy
Cukinia nadziewana mięsem 137

duże cukinie 0,75-1 kg mielonego mięsa wieprzowego ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku-posiekany drobno 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę sól,cukier pieprz 1 świeża papryka tarty ser  grana padano – ilość według upodobań Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ ze środka można dodać(...)mieszamy  z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu. Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać  wierzch  olejem .  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia jakieś 5 minut przed koncem posypujemy startym serem.Smacznego

w mojej kuchni
Zdrowa i dietetyczna tortilla 186

pieczenia pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół zielonego ogórka ¼ papryki czerwonej ¼ papryki żółtej

Humanistka w kuchni
Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami 158

czerwoną paprykę i suszone pomidory. Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść po łyżce farszu, składać na pół, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Następnie układać na wyłożonej pergaminem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do podrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem

Czerwień i błękit
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą 301

Uwielbiam rodzinne obiady, lubię również zaskakiwać różnorodnością na talerzu. No dobra przyznam się, że moja rodzina dziwnie się na mnie patrzy jak jest ten sam obiad

Niezły Młynek
Szynka drobiowa 137

czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy w folię, na której przyprawialiśmy mięso. Aby podczas dalszej obróbki zachować ładny kształt, dodatkowo -  użyłam siatki wędliniarskiej, którą dostałam od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy ją do woreczka do pieczenia, usuwamy

mojewypiekiinietylko
Cukinia faszerowana po meksykańsku 332

kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego  ( podlewamy bulionem )Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia.* Jeśli zobaczymy , że cukinie

Ostra na Słodko
Udka kurczaka w marynacie z miodem 355

słodkiej papryki olej, woda Przygotowanie: W około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód Do garnuszka wlać wodę z miodem, dodać około 1/4 szklanki oleju- rozmieszać Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać W misce ułożyć mięso  i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec

Proste Potrawy
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 189

czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza

Chilli Czosnek i Oliwa
Świeża, lekka pizza. 224

wrzucamy paprykę mieloną i chwilkę mieszamy, następnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek, też chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy ok 5-10 min cały czas mieszając. Sos wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest

Brzuszki Łakomczuszki
Brak tytułu 134

Wczoraj wieczorem, mając niewiele składników do dyspozycji i mało chęci do działania w kuchni, udało mi się stworzyć danie proste a za razem smaczne.Z pozoru takie

kolorowotorcikowo
Gyros domowy w chlebku pita 136

łyżki cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 szkl Składniki na gyros filet z piersi kurczaka, 1 cały przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku sól, 1/2 łyżeczki olej, do smażenia Składniki na sos jogurt naturalny, 200g czosnek, 4-5 ząbków sok z cytryny, 2-3 łyżeczki(...)równych części i  formujemy w kulki. Odkładamy na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 260st, razem z blachą do pieczenia. Placki przekładamy razem z papierem na gorącą blachę. Pieczemy przez około 8 minut, aż się

Gotowanie moimi oczami
Polenta 173

czosnku - olej lub oliwa do smażenia * szklanka – miarka o pojemności 250ml Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tak samo pokrojone obie, wydrążone i pozbawione gniazd nasiennych papryki oraz szczypiorek (połowę) – chwilę podsmażamy. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę ilości (3 szklanki) posolonej wody. Kaszę zalewamy 3 szklankami zimnej wody. Gdy woda się zagotuje, mieszając wlewamy kaszę(...)chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa do spożycia. Możemy ją podać zamiast ziemniaków. Płaską blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przekładamy kaszę, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy folią (jeżeli tego nie zrobimy wierzch stanie się twardy). Odstawiamy do wystudzenia i stężenia masy. Po stężeniu (najlepiej na drugi dzień) zdejmujemy folię

mojewypiekiinietylko
Kurczak pieczony w żeliwnym garnku 518

końcu stałem się szczęśliwym posiadaczem żeliwnego garnka do pieczenia! Do tej pory tylko czytałem, że pieczone w nich mięso jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Dziś mogę to potwierdzić - tak soczystego kurczaka nie jadłem chyba nigdy wcześniej, a jego zapach pobudzał ślinianki do działania jeszcze zanim otworzyłem piekarnik! Na mój "pierwszy raz" z żeliwnym garnkiem wybrałem kurczaka z wolnego wybiegu(...)miał dostęp do trawy, widział słońce i siadał sobie na grzędzie. Doprawiłem go przyprawą tandoori masala, w której skład wchodzą: kumin, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe, papryka, kolendra, kozieradka, czosnek i pieprz - czarny i kajeński. A  upiekłem razem z ziemniakami posypanymi solą i tymiankiem - wyszły dużo fajniejsze niż z wody. Składnik i: 1 kurczak z wolnego

W SMAK
FIRINDA BALIK, czyli ryba z pieca 106

czerwonej papryki rękaw foliowy Przygotowanie Wypatroszyć rybę, odciąć głowę i umyć. Posolić i dodać pieprzu. Do środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać resztę oliwy. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około

Tureckie Przepisy
Indycze rolady zapiekane w zupie cebulowej 156

pieczenia słodkości mam w małym paluszku. Teraz czas na coś bardziej treściwego.  Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została.  Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula papryka

W Moim Magicznym Domu
Domowa przyprawa CAJUN. Idealna do mięs, owoców morza, ryb, warzyw. 162

pieczonego kurczaka. Nie miałam jej. Ale sama ją sobie stworzyłam z naturalnych składników! I bardzo chętnie dzielę się z Wami moim przepisem. Udowadniam tym samym, że szybko możemy sami skomponować taką przyprawę na jaką mamy akurat ochotę i smaka, a niekoniecznie chcemy mieć chemiczny produkt w swojej bogatej kolekcji przypraw. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN Składniki: 2 łyżki słodkiej papryki

Naturalna Kuchnia
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 138

paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Aromatyczne risotto dyniowe z pieczonej i surowej dyni 184

Chyba jakieś choróbsko mnie łapie.. Życzcie mi zdrowia! Dzisiaj świętujemy urodzinki mojej mamy, dlatego nie będę się rozpisywać. Życzę Wam miłego czwartkowego wieczoru!  Polecam

Be Fit Be Strong
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI 115

papryka sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 2 jabłka słoiczek żurawiny kładzione kluseczki Kaczkę rozmroziłam. Ułożyłam ją w żaroodpornym naczyniu. Natarłam ją oliwą z oliwek, nasoliłam i posypałam ziołami. Odstawiłam kaczkę na noc do lodówki aby przeszła przyprawami. Do jej środka włożyłam jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki. Wstawiłam ją do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam(...)przez 30 minut bez pokrywki. Następnie przykryłam kaczkę i piekłam dwie godziny w temperaturze 180 stopni. Pokroiłam kaczkę na porcje. Podawałam ją z kładzionymi kluseczkam i , które podsmażyłam na tłuszczu wytopionym podczas pieczenia się kaczki. Do tego żurawiny i pyszny obiad można już zjeść. Smacznego!     Polecam również: PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ

potrawyregionalne
karczek z grilla 119

papryki słodkiej w proszku odrobina chilli 2 łyżki oleju sól do smaku  Czosnek przecisnąć przez  praskę. Wymieszać z olejem i wszystkimi przyprawami. Mięso opłukać, pokroić w niezbyt grube plastry. Natrzeć mieszanką przypraw, przełożyć do miski i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na dzień lub nawet dwa. Zamarynowane mięso ułożyć na tacce do grillowania lub folii aluminiowej i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Udka w sezamowej panierce. 98

Składniki; 3 uda z kurczaka 2 łyzki sezamu   Marynata; 3 łyzki pikantnego keczupu 3 łyzki sosu sojowego 2 łyzki oleju sól, pieprz 2 łyzki płynnego miodu łyzeczka papryki w proszku       Mięso myjemy a następnie osuszamy recznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy  mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki na około(...)godz. Można tez na całą noc, będzie bardziej intensywny smak. Tak zamarynowane udka obtaczamy w uprażonym wcześniej sezamie na suchej patelni do złotego koloru i układamy w brytfance. Pieczemy ok 50 min.w 190C przed wyjęciem sprawdzamy czy mięso jest już miękkie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-)         Ja podałam udka z sałatą z feta i pomidorami

Radość kipiąca uśmiechem.
Pomidory faszerowane mięsem 165

cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu. Pomidory napełniamy tak przygotowanym farszem. Na górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli. Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół

Smak mojego domu
Soljanka 178

pieczone, smażone. Przez lata udało się wyodrębnić pewien podstawowy przepis, niemniej nie traktujcie mojej receptury jako czegoś wiążącego, możecie, a nawet powinniście, szukać własnych smaków. Zasadą jest jednak, że soljanka powinna być raczej kwaśna i ostra, o bardzo intensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe

Życie zamknięte w smaku
40 pomysłów na letnie obiady 168

Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Spaghetti w pomidorach z pieczonym

Moja smaczna kuchnia
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 161

słodką papryką, ewentualnie dosolić. Całość przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce. Na stole rozwinąć folię spożywczą wielkości rozwiniętego ciasta francuskiego. Na folii rozwinąć ciasto papierem do dołu. Całe ciasto posmarować jajkiem, rozłożyć nadzienie, posypać oliwkami i żółtym serem. Całość zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie papierem i folią spod spodu. Tak przygotowaną „roladę” można od razu pokroić do pieczenia

Trzeci talerz
Pieczona szynka 150

słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą kulką. Mięso polać sosem sojowym, a następnie posypać przyprawami i obłożyć liśćmi i trawą żubrową. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki. Mięso zapakować w folię aluminiową i piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella 324

paprykę, po czym smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj koncentrat, pomidory z puszki i koktajlowe wraz z cukrem i gotuj przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę lub jogurt, pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż sos wraz z gnocchi do naczynia żaroodpornego i wyłóż na wierzch mozzarellę. Włóż do piekarnika i piecz przez

karmelowy
Kurczak w sosie porowym 18635

pieczenia. Można na nim smażyć w bardzo wysokiej temperaturze ze względu na wyższą  temperaturę dymienia niż zwykłe masło. Masło klarowane jest delikatniejsze w smaku. Jest to czysty tłuszcz, który nie zawiera tak wiele alergenów jak zwykłe masło. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 por 250 g pieczarek 1/4 łyżeczki tymianku 400 ml śmietany 18% sól, pieprz,papryka słodka

O kuchni z uczuciem
Duszonki, prażonki domowe z piekarnika 547

papryka - olej Wykonanie Ziemniaki obieram i kroję w mniej więcej równe plasterki. Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę. Naczynie żąroodporne, smaruje olejem, wykładam do niego połowę pokrojonych ziemniaków, na to daję cebulkę, kiełbasę i boczek, posypuje przyprawami i nakładam druga połowę pokrojonych ziemniaków i znów posypuje przyprawami. Całość polewam bardzo  delikatnie olejem i wstawiam do piekarnika. Piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Chipsy z jarmużu 146

papryki pół łyżeczki chili'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Jarmuż myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na małe części, usuwając grube łodygi (można także kupić już umyty jarmuż – pakowany próżniowo). Do oliwy dodajemy przyprawy. Mieszamy i polewamy jarmuż. Dokładnie mieszamy rękoma, aby każdy listek był w oliwie. Rozkładamy płasko na największej blasze od piekarnika (ja piekłam

Poezja smaku
Rolada z ciasta francuskiego "nadziana" serem żółtym, wędliną i cebulą 196

papryka Ser żółty pokroić w paski Cebulę obrać i pokroić w plasterki Rozwinąć ciasto i ułożyć najpierw wędlinę... ... potem paski żółtego sera... ... rozłożyć cebulę i przyprawić Następnie zawinąć trochę krótsze brzegi... ... zwinąć całość w rulon... ... i posmarować roztrzepanym jajkiem Przełożyć ciasto wraz z papierem, w które było owinięte, do formy  Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab faszerowany pieczarkami i porem. 105

papryką. Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem.  Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą.  Pieczemy

Symfonia smakowa
Kurczak w sosie z Mozzarellą 510

papryka słodka i ostra szczypta tymianku, lubczyku  Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu sos zblendować, następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego

Gaździnka warzy
Rolada z Kurczaka z Pieczarkami 360

bazylia, słodka papryka, pieprz, sólRolada z Kurczaka z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Cebulę podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Umyte piersi rozbijamy tłuczkiem. Układamy na folii plastry kurczaka, tak aby nie było wolnej przestrzeni, wykładamy farsz i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia

Słodka Strona
Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką 869

Kolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej, do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń. Wystarczy nam miska i garnek. No i jeszcze trochę cierpliwości

Smaczna Pyza
Chrupiąca zapiekana z opieńkami 163

opieńków 200 g kiełbasy ja użyłam jałowcowej  1 duża cebula czerwona 2 pomidory 200 g sera  1 łyżka masła sól, pieprz, chilli, słodka papryka Przygotowanie: Cebulę należy pokroić i usmażyć na maśle, dorzucić pokrojoną kiełbasę w kostkę i dodać umyte opieńki, smażymy na małym ogniu (opieńki - ja zawsze gotuję w wodzie osolonej tak aby dobrze(...)wypłukać i nadać  chrupkości). Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, smażymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy. Na przekrojoną ciabettę układamy ser, sos i posypujemy serem - pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 C przez 10 minut.Dodatki dowolne ja użyłam tylko ketchupu :)  Smacznego

Niezły Młynek