Pomidorowo-paprykowy pasztet drobiowy 220korzenia) PORCJA = CAŁOŚĆ Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z jajkami, koncentratem, puree z fasoli, marchewki i pietruszki oraz przyprawami cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową pieczemy w temp. 170 stopni przez 45-50 minut po upieczeniu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cukinia Buddy'ego 247kapary. To dodatek z charakterem, który nie ginie w cieniu dania głównego. Najbardziej pasuje do ryby, albo do pieczonego lub grillowanego drobiu. Składniki: 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 fileciki anchois (sardeli) 10 małych kaparów ostra papryka i sól 3-4 łyżki oliwy do smażenia Fileciki anchois pokroić bardzo drobno. Czosnek również. Kapary przekroić na pół. Cukinię umyć
Trzeci talerz
Sos tahini czyli طحينة 274sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy , posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe frytki z piekarnika + film 239plastry a następnie w cienkie paski. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy olejem, posypujemy przyprawą curry raz słodką mieloną papryką, dokładnie mieszamy najlepiej dłonią tak aby każda frytka pokryła się warstwą oleju i przypraw. Na dużej blasze do pieczenia rozkładamy pojedynczą warstwę frytek. Frytki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C około 30 minut. Gotowe frytki posypujemy solą
Smakowite Dania
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami 244podsmażyłam kiełbaskę z cebulkę, pokrojone w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam makaron z różyczkami brokuła. Kolejne warstwy zrobiłam z papryki pokrojonej w kostkę, kiełbaski z cebulką. Zalałam zapiekankę śmietaną (12% i 30 % wymieszane z roztrzepanymi żółtkami). Przykryłam i piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach. Następnie odkryłam i posypałam serem. Piekłam jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypałam rukolą
Aga w kuchni
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem 212środka, staramy się aby rolada była dość ścisła. Obwiązujemy nicią. Wierzch nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą czerwoną papryką. Przekładamy do szczelnego pojemnika, trzymamy w lodówce przez całą noc. Po tym czasie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny
VioletoweKucharzenie
Papryki faszerowane kuskusem i warzywami. 182farszu. Na koniec dosypujemy ok. garść prażonej cebulki. Mieszamy dokładnie całość i doprawiamy lubczykiem, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Paprykę kroimy na cztery części, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy paprykowe krążki. Układamy papryczki w blaszce na papierze do pieczenia. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek, układamy gałązki tymianku lub posypujemy tymiankiem i wstawiamy na ok. 25 min. do piekarnika nagrzanego
vegetanie
Schabowy po cygańsku 256pokroić w grubsze plasterki, cebulkę w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć marchewkę, na to cebulę. Posypać papryką i ziołami prowansalskimi. Teraz układamy nasze schabowe. Smarujemy je równo majonezem. Posypujemy startem serem. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1 godziny w 190C. 15minut przed końcem pieczenia odkrywamy folię aby serek się zarumienił
Amatorka kuchenna
Jak zrobić gładki hummus 261były marynowane suszone pomidory. Najbardziej popularne dodatki to oliwa z oliwek, kumin, zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą
SzczyptaSmaQ
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 287woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto
Ostra na Słodko
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 239Uwielbiam zupy kremy, i jesienią, i zimą zjadamy ich ogromne ilości, czego, niestety, na blogu nie widać. Dlaczego? Bo zazwyczaj znikają szybciej, niż zdążę zrobić im
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa! 221papryką).Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut)Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;))Zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę. I gotowe! "Piekło w gębie" na dobranoc jest cudowne :) Zachęcam też do dekorowania zupy pestkami dyni :) Smacznego
Kitchens Alphabet
Zawijaniec drobiowo prowansalski 187czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej,a następnie do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stop,włożyć mięso,piec 1 godz. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut
Kuchnia Danusi
Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną 350jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy.Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki
Mania Gotowania