KARKÓWKA PIECZONA Bardzo smaczna, soczysta karkówka idealna do obiadu jaki na kanapki. Składniki: karkówka czosnek papryka sol pieprz majeranek słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy nacieramy sola 2. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku , dodajemy do niego szczyptę soli i ucieramy na papkę. 3. Nacieramy przetartym czosnkiem mięso(...)Posypujemy papryka lekko ja wklepując 5. Nacieramy majerankiem 6. Posypujemy pieprzem 7. Umieszczamy mięso w rękawie do pieczenia 8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temp 200-210C, po czym obniżamy temperaturę pieczenia do 180C. Pieczemy ok 1 godz. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by mięso nam się troszkę zarumieniło. 9 Cieple, pokrojone
Kulinarnie z Polką na KresachPolecam przepis na pyszną, mięciutką karkówkę, pieczoną(...)pieczarkami w delikatnym pomidorowym sosie. Moja siostra Ula jadła tę karkówkę u znajomej i bardzo jej posmakowała, stąd też przepis na nią. Trochę zmieniłam technikę przyrządzania, bo zamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka
To co kochamPolecam przepis na pyszną, mięciutką karkówkę, pieczoną z pieczarkami w delikatnym pomidorowym sosie. Moja siostra Ula jadła tę karkówkę u znajomej i bardzo jej posmakowała, stąd też przepis na nią. Trochę zmieniłam technikę przyrządzania, bo zamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam(...)obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku Sos – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki cukru
To co kochamdomowe wyroby: Kiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka(...)osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa ze słoika karkówka ze słoika Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka schab pieczony w niskiej temperaturze schab pieczony z tymiankiem Filety z kurczaka zostały natarte przyprawami, włożone do folii na 2 godziny, a następnie upieczone. Piekłam 4 kawałki, gdyż filety były „prezentem” od taty , który przyniósł mi 4 duże filety z kurczaka i stwierdził, zrób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarkówka pieczona w korzenno-cytrusowej marynacie z kapką miodu - palce lizać! Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego G otowania . "Na tapecie" domowe, własnoręcznie przygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach. Nic to! I tak dałam(...)przygotowaną marynatą natrzeć i obłożyć mięso. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki dla "przegryzienia się" smaków. Następnego dnia karkówkę przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Przelać również resztę marynaty Dodatkowo mięso obłożyć kilkoma cząstkami pomarańczy - najlepiej zdjąć z nich wcześniej błonki, wtedy szybciej oddadzą mięsu aromat podczas pieczenia . Piekarnik nagrzać do 240C
Grunt to przepis!Prosty przepis na plastry karkówki pieczone w wywarze cebulowym. Składniki: 4-5 plastrów karkówki 2 duże cebule 3 łyżeczki musztardy francuskiej 350 ml bulionu 2 łyżki mąki sól, pieprz tymianek, papryka ostra Przygotowanie Karkówkę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę kroimy w piórka. Karkówkę odsączamy z tłuszczu, smarujemy musztardą, oprószamy(...)nią układamy cebulę i wylewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45 min, potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20 min. Sos który się wytworzy można zmiksować i podać z karkówką. Ja podałam bez miksowania
e-PrzepisyKulinarneselerem i ananasem Wegetariański pasztet z cukinii Domowy pasztet z pieczarkami Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym Sernik z jogurtów greckich Sernik wiedeński z rodzynkami Zrazy z karkówki Pieczona polędwiczka wieprzowa Pieczony kurczak na butelce Karkówka z pieczarkami Schab w sosie chrzanowym Kotlety schabowe według Magdy Gessler Polędwiczki w kremowym sosie własnym Zobacz też przepis na domowy
Kuchnia Bazyliiziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki 500 g karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz
O kuchni z uczuciemprzepis na schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Jest pyszny! Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z pieprzem cytrynowym jest doskonały, na jego wygląd miękną kolana, a smak i zapach zwala z nóg Składniki: schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWolno pieczona karkówka, świetna jako wędlina. Mięso jest soczyste, nie przesuszone, a przy tym, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony Mniam Mniam składniki 1 i 1/2 kg chudej karkówki 3 czubate łyżki soli 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu przygotowanie Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu. Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać(...)papierowym ręcznikiem. Pieprz rozsypać na desce, położyć na nim mięso i "wałkując" je, wcisnąć przyprawę w mięso. Obwiązać karkówkę sznurkiem, nadając jej zwarty kształt. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Mięso położyć na kratce (pod nią ustawić puste naczynie) i piec w tej temperaturze 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i trzymać w niej mięso przez
Stare Garysoli, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kopiasta łyżka suszonego koperku, ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej, ¼ łyżeczki kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera. (Odlewamy nadmiar soków, jeśli(...)ziemniaków i bardzo dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy i suszymy. Formę na tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Nakładamy połowę masy ziemniaczanej, dodajemy część karkówki, przykrywamy masą ziemniaczaną, ponownie dodajemy karkówki, a na wierzch układamy pieczarki, które delikatnie wciskamy. Tak przygotowaną babkę pieczemy
Moniki SmakołykiKarkówkę pieczoną w soli znalazłam wśród wielu niezawodnych pomysłów Danusi . Mięsko można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli zamierzamy podać go na ciepło, nie trzeba przed pieczeniem sznurować mięsa. Składniki: 1,2 kg karkówki wieprzowej 1 kg kamiennej drobnej soli 3 ząbki czosnku kminek mielony majeranek czarny pieprz liść laurowy Sposób wykonania: 1. Karkówkę umyć(...)wędlinę), za sznurek włożyć 1-2 listki laurowe. Do naczynia żaroodpornego wsypać niecałą połowę soli, wyłożyć mięso i zasypać pozostałą solą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1,5h (z termoobiegiem). Upieczoną karkówkę wyjąć z naczynia, oczyścić z soli, zdjąć sznurki i pozostawić do ostudzenia. Smacznego
Kuchnia domowa Aniblogu wszystko jest na słodko... więc dzisiaj postanowiłam Wam pokazać jeden z moich obiadków, nie jest on może jakiś skomplikowany, ale ja takie lubię :) pyszna, słodka marchewka z pieczoną karkówką a do tego ziemniaczki... Składniki: 1 kg karkówki, przyprawa do karkówki, 6 marchewek, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. Przygotowanie: Karkówkę myjemy i tniemy(...)kawałki ok 10 cm. Posypujemy je przyprawą do karkówki. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Początkowo pieczemy w 200 stopniach, a po 15 minutach zmniejszamy na 180 stopni. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Zalewamy ją wodą i gotujemy ok 8 minut. Wkładamy 2 łyżki masła, cukier
Aga w kuchnimarynata, przepis na nią dostałam od koleżanki z pracy. Trafiła w 10, gdyż nie ma osoby, której ta części wieprzowinki by nie smakowała. Zapraszam... Stopień trudności - prosta, przy pieczeniu karkówki trzeba ją co 20-30 min podlać wodą Skala smaku - 10/10 sos, który się wytworzył po upieczeniu karkówki jest również pyszny wystarczy zaklepać go łyżką mąki. Idealny do klusek(...)najlepiej na 2 dni- pod przykryciem w lodówce. Nstępnie wyjąć i obsmażyć na suchej patelni tylko do lekkiego zrumienienia Przełożyć wszystko do naczynia zalać marynatą. Piec około 2 godz. w 200st. Karkówkę podałam z czerwoną kapustą. Składniki: • 1 kapusta czerwona • 3 cebule całkiem duże • 3 ząbki czosnku • 4 jabłka • 4+6 łyżek oleju (u mnie kokosowy) • 2 szklanki wody
Kubki smakuKarkówka z grilla, przepis na grillowane mięso wieprzowe i super marynatę. Marynowana karkówka pieczona na grillu to pomysł nie tylko na grillowaną w plastrach wieprzowinę. To także znakomity obiad , mięso z rusztu czy grillowane kotlety. Dobra marynata to sukces pysznej karkówki z grilla. Większość marynat do mięsa na grilla to keczup, musztarda, czosnek(...)jakieś zioła. Tylko ile można marynować karkówkę w ten sam sposób? Każdy szuka najlepszej marynaty do mięsa. Marynaty do grilla z musztardą i keczupem, to już było. Czas na marynatę do karkówki w całości i plastrach. Takie kotlety z karkówki mogą być grillowane na grillu węglowym, gazowym lub elektrycznym. A także pieczone w piekarniku, sprawdzi się również patelnia grillowa
Dieta moja pasja