pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:17/79)

Kaczka z jabłkami 142

lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, posypać majerankiem i nadziać doprawioną kaczkę. Całą posmarować równomiernie roztopionym masłem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i piec bez przykrycia do zrumienienia, około 1 godz. co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Gdy się dostatecznie zrumieni odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Jeżeli(...)skórka jest wystarczająco przyrumieniona, ale kaczka nie jest jeszcze upieczona, przykryć folią aluminiową i dopiec pod przykryciem. Kaczka jest gotowa kiedy po nakłuciu wypływa z niej przezroczysty sok. Moja kaczka piekła się 2,5 godziny. Upieczoną pozostawiłam jeszcze na 20 minut w wyłączonym piekarniku. Podałam w całości, pokroiłam na porcje bezpośrednio przy stole. Artykuł Kaczka z jabłkami pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
Kaczka pieczona 168

lubicie kaczkę ? Ja kaczkę jadam ale bardzo rzadko. Dziś zwykła pieczona kaczka z chrupiącą skórką. Tak, wiem że to niezdrowe ale taka skórka jest pyszna i czasami dziwię się, że są osoby które jej nie lubią. No ale cóż mają takie prawo. Zapraszam Was więc na kaczuszkę z domowego chowu a nie ze sklepu, bo taka jest najlepsza. Oczywiście

Ewa w kuchni
Udka kacze w pomarańczach 114

gdyż jest bardzo wdzięcznym produktem, który można przygotować na wiele sposobów – zarówno w całości, jak i podzielonym na porcje. Mięso bardzo dobrze komponuje się z owocami, dlatego zazwyczaj pieczemy kaczkę nadziewaną pomarańczami lub szybszą wersję, czyli udka kacze w pomarańczach . Kaczkę najczęściej przygotowujemy sobie na niedzielę, kiedy to mamy czas nie tylko na dłuższe chwile w kuchni, ale również(...)patelni rozgrzać olej, obsmażyć udka przez kilka minut z każdej strony. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, dolać sok pomarańczowy i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny . Podczas pieczenia udka odwracać mniej więcej co 30 minut, polewać je wytworzonym sosem. Gdyby sok z pomarańczy odparował, dolać trochę gorącej wody. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojoną w grube

niecodziennikpary
Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach 166

całości jest proste, ale nie zawsze zjemy ja całą i później trzeba się składać i kombinować, co z resztkami zrobić, bo wywalić szkoda. Prawdę mówiąc, nie jestem wielbicielką kaczki pieczonej w całości, za to już dorodnym cyckiem kaczym nie pogardzę. Dziś kaczka w pomarańczach, ale trochę inaczej: z mandarynkami, pomarańczami, ziołami i w formie piersi, a nie całego corpus(...)się smażyła. Niska temperatura pieczenia sprawia, że mięso nam nie wyschnie i będzie niezwykle delikatne. Jeśli nie macie patelni, która wytrzyma pieczenie w piekarniku, to przełóżcie na blaszkę do pieczenia. Przed pokrojeniem i wyserwowaniem, pierś koniecznie musi odpocząć minimum 10 minut – soki w środku przestaną krążyć i nie uciekną podczas krojenia. Możecie podać z pieczonymi ziemniakami

ladykitchen
Kaczka pieczona z jabłkami 157

liście laurowe majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek) Na spód(...)naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy). Kaczkę obkładamy jabłkami i masłem. Kaczkę pieczemy 2,5-3,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C.  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Oszukane kacze confit 195

się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe marynata 1 łyżka soli 1 łyżka koniaku 4 zmielone(...)Wycieramy ręcznikiem papierowym udka z nadmiaru soli, układamy w formie do pieczenia skórą do góry i wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy temperaturę na 150 stopni. Kiedy piekarnik ją osiągnie pieczemy kaczkę przez 2,5 godziny. Co 50 minut polewamy udka tłuszczem. Jeśli po tym czasie skóra nie jest zrumieniona to podnosimy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut

W kuchni wieczorem
galantyna z kaczki 170

blasze (w niej będzie się zbierał sos z pieczenia) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekąc przez 80 minut. Kaczkę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika, odwijamy z folii i rozcinamy nici. Na półmisek wykładamy nieco sosu spod pieczonej kaczki (tylko tyle, aby mięso nie leżało bezpośrednio na półmisku

Miód i pieprz
Kaczka pieczona z brzoskwiniami 145

Kaczka pieczona z jabłkami to standard, dla odmiany proponuję kaczkę z brzoskwiniami. kaczka, 5 goździków, 1 torebka kardamonu, 10 ziaren pieprzu czarnego, 1 płaska łyżka soli, 4 duże brzoskwinie, 1 łyżka świeżo startego imbiru, 5 goździków, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wewnątrz natrzeć imbirem. Na zewnątrz oprószyć

królestwo garów
Pieczone udka z kaczki 168

Kaczkę najlepiej marynować całą noc aby mięso było smaczniejsze i miększe. Na drugi dzień wyciągamy kaczkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Kaczkę pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest upieczone (jeżeli mięso jest mało wypieczone lub twarde pieczemy jeszcze ok. 15 minut). Po upieczeniu na kaczce stworzy się

Kuchenne Wariacje
Restauracja Bazyliszek zaprasza każdego. Cz. IV i ostatnia. Mocne strony lolalu. 180

zaopiekowani. Karta dań niezbyt rozbudowana lecz stosunkowo różnorodna.  Znajdziecie tam dania kuchni tradycyjnej jak: półmisek polskich kiełbas i mięs pieczonych własnej produkcji z chrzanem i ćwikłą czy kaczkę pieczoną w pomarańczach z sosem żurawinowym, jabłkiem, pieczonymi ziemniakami, surówką i buraczkami oraz bardziej wyszukane smaki jak świeże ostrygi i mule sprowadzane z Holandii. Jeśli chodzi o ceny

Kuchnia po mojemu
Kurczak pieczony z rozmarynem 189

majerankiem i papryką - pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie oraz wiele innych dań z kurczaka w roli głównej Kurczaka pieczonego z rozmarynem będę przygotowywać częściej ze wzgl. na swoje walory smakowe. Czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu.   The post Kurczak pieczony z rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich 405

papryką - pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie oraz wiele innych dań z kurczaka w roli głównej Kurczaka pieczonego w ziołach prowansalskich będę przygotowywać częściej ze względu na swoje walory smakowe. Czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu. The post Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 282

Wyczesane mięsko z pieczonej kaczki, podane w miękkiej maślanej bułce z domowym śliwkowym sosem BBQ i surówką z czerwonej kapusty. Brzmi dobrze? Tak mi się wydaje. Robi się długo, więc to nie fast food. Spokojnie możecie zaserwować taką kanapkę jako obiad. Wspaniale jeśli uda Wam się upiec bułki, ale spokojnie bez spiny, możecie też użyć bułek z piekarni. Najważniejsze(...)soczyste, miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Nie bez znaczenia jest też sos, słodko-pikantny BBQ ze śliwkami, dzięki któremu kanapka to prawdziwa petarda! Składniki: Szarpana kaczka: 4 nogi kaczki 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu cayenne 2,5 łyżki octu winnego

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak pieczony z majerankiem i papryką 283

niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, aby podawać na świątecznym stole. Według niektórych na świątecznym stole powinny królować tylko wykwintne dania. Kurczak pieczony z majerankiem i papryką pieczony był w całości, a Piotrek porcjował go na stole przy gościach. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mielonej papryki(...)całą noc. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 160 stopni (na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą), po godzinie kurczaka obracamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy kolejne 30 minut. (czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu). Smacznego! The post Kurczak pieczony z majerankiem i papryką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony w pikantnej marynacie 401

Kurczak pieczony w pikantnej marynacie, marynata składała się z 3 łyżek mida’s Tandoori Curry Paste, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki tymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach(...)zostawiamy w lodówce. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 160 stopni (na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą), po godzinie kurczaka obracamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy kolejne 30 minut. (czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu). Piotrek powiedział, że ten pieczony kurczak jest lepszy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię