pieczenie - 19054 przepisów (strona:927/1271)

Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 200

masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor.  Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka piaskowe proste expresowe 165

całkowitego połączenia się wszystkich składników i powstania masy. Dodaj jajko, mąkę i mieszaj , aby powstala pasta. Przełóż ją do szprycy i wyciskaj na blache koła lub inne kształty.  Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw aż całkowicie wystygną. Posyp cukrem pudrem. Szybko, pysznie, ekspresowo...Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki deser na wynos 301

być tylko jako dodatek niespodzianka... celowo nie dodajemy cukru gdyż jest to wersja fit, a sos do deserów idealnie nam go zastąpi. biszkopty do tiramisu lub biszkopt pieczony w domu słoiczki z dżemów długa najlepiej, łyżeczka do deserów. Ja takowej nie posiadam,ale widzę, że jest to gadżet bardzo przydatny! Na dno słoiczka wciskamy biszkopt, nada deserowi pożywności i zaspokoi

Z Kuchni Do Kuchni
Obiad w sosie własnym 192

wody i przykrywamy liściem z kapusty, a następnie pokrywką. Liść z kapusty ma ogromne znaczenie, wszystko się nam sparuje elegancko.  Wkładamy do piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy do miękkości żeberek. Podajemy z sałatką jaką chcemy. Obiad ma genialny smak , który zachowal się dzięki duszeniu w sosie własnym i pod liściem kapusty, który zobaczcie co się

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 307

oliwy z oliwek,trochę oregano na świeżo, i siekanej ryby-makreli atlantyckiej, która tam jest mimo wszystko rarytasem. Wychodzila taka jakby mokrzejsza pasta warzywno rybna. Przekrawała własnoręcznie wypiekane w piecu chlebowym ciabatty, od serca nakładała takowej sałatki, aż oliwa po niej spływała, zamykała bułę, zawijała w specjalny papier śniadaniowy, broń Boże- jak mówiła -w folię aluminiową- i karmiła mnie

Z Kuchni Do Kuchni
KARCZOCHY- zdrowo nadziane 131

winem. Dużo chusteczek do palców i. Smacznego! Kto jadł, wie, kto nie... nie powinien się rozczarować. Ja jeszcze jadłam karczocha z ogniska, dokładnie postępuje się jak przy naszych pieczonych ziemniakach w popiele. Wkładamy w żar i popiół karczochy, następnie wyciągamy, wyrzucamy liście wierzchnie i wyjadamy tylko środek karczocha, z odrobinką soli, oliwy z oliwek , skropione cytryną. Ciekawostka- karczoch to afrodyzjak

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta inaczej- z kaszą gryczaną i puree warzywnym 193

przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika.  Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów.  Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż lekko przestygnie. Smacznego! Jeśli potrzebujesz ziarenek

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta ze szpinakiem 177

jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie.  Wyłóż na wierzch masę szpinakowo

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z ziarnami - łatwy 188

Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie dośc wolne). Wysmarować masłem foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika i piec na złoty kolor. w 190 stopniach. Idelany chleb to taki, kiedy po obstukaniu go od dołu wydaje głuchy dzwięk. Smacznego. Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem śliwkowy 198

odwracaj słoiki. Po 20 minutach możesz że już położyć normalnie. Dżem śliwkowy gotowy! Idealnie smakuje do świeżego chleba z masłem. Chleb jest domowej roboty, z ziarnami . Chleb własnoręcznie pieczony + własnoręcznie robiony dżem...to wspomnienie dzieciństwa a i pewność, że zjemy to , z czego przygotujemy ! Przepis na ten właśnie chleb znajdziecie  CHLEB TUTAJ KLIK Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Batony ziarenkowe bez jajek, mąki, masła ,cukru 136

miało konsystencję i w razie czego mogłam dołożyć jabłek lub miodu. Trzeba uzyskać mieszaninę, która ledwie się trzyma na jabłkowym lepiszczu.  Wyłożyć masę do keksówki, wyłożonej papierem i piec w 190 °C  przez 10-15 minut, aż podeschnie i się lekko zrumieni.  Pokroic na ciepło, gdyż jak wyschnie i ostygnie ,to się będzie kruszyć i łamać

Z Kuchni Do Kuchni
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 221

skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego! Jest delikatna ,rozpływa się w ustach...jest czysta i zdrowa! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Rafaello- szybkie 255

Ciasto powstało dzisiaj. Potrzeba chwili. Jest szybkie i nie wymaga specjalnych uzdolnień. SKŁADNIKI 2,5 szklanki mleka 300 g. wiórek kokosowych  1 czekolada biała 3

W kuchennym oknie Ewy
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 185

piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, po tym czasie wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, nakładamy na nie wcześniej przygotowany krem migdałowy, na który wykładamy pokrojone świeże figi i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. KREM: Żółtka ubijamy z cukrem na jasny puch, po czym dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Na samym końcu dodajemy płatki i zmielone migdały. Autorka pisze

Blondynka Gotuje
Rogaliki drożdżowe 258

rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.  Smacznego

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania