Przygoda Marleny de Blasi z gotowaniem zaczęła się, gdy autorka miała dziewięć lat. Na jednej z plaż południowego wybrzeża Italii spotkała staruszkę, piekącą na ognisku ziemniaki, skropione oliwką z oliwek i posypane rozmarynem oraz grudkami morskiej soli. Wtedy postanowiła, że zgłębi arkana sztuki kulinarnej..." "Marlena de Blasi, Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści." Czy to nie jest czarujące(...)Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle di Melanzane e Mentuccia Selvaggia di Lampedusa - placki z bakłażanów i dzikiej mięty z Lampedusy) Sardynia (np. Cosciotto di Maiale al Coccio del Pastore Sassarese - duszona szynka
Brzuszki Łakomczuszkiłatwy przepis na muffinki czekoladowe. Prosto i szybko można zrobić pyszne babeczki. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka mlecznej czekolady 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko 10-12 krówek (cukierków) PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek i pokrojoną(...)jajko. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. Wypełniamy foremki do muffinek do około 2/3 ich wysokości. Aby muffinki były fajnie wilgotne w środku wkładamy do środka każdej połówkę krówki. Pieczemy około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. W zależności od wielkości foremek wychodzi około 20-24 muffinek
Moje Kuchenne Rewelacjeblaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia. Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła. C ebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając(...)solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacjezwijamy w spiralę (obkręcając w przeciwne strony) Układamy nasze świderki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20 min. w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
Moje Kuchenne Rewelacjeboku. Smarujemy roladę rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry 2 cm grubości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem 20-25 minut
Moje Kuchenne Rewelacjegodziny. Po tym czasie wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego
Salonik smakówmasy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę i podgrzewamy by się roztopiła dodając odrobinę
Salonik smakówoliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy z dwóch stron boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku. Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano(...)wierzchu układamy szparagi. Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, aż tarta ładnie się zarumieni
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki cukru pudru + do posypania 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy na prostokąty -10x5 cm. Pieczemy na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia "spłaszczamy" wyrośnięte ciasto widelcem. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy
Moje Kuchenne Rewelacjewymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem. Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę
Moje domowe kucharzeniedobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać. Piec ok 1/2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem. Podawać posypane świeżą natką pietruszki
Czerwień i błękitcałkowicie inaczej, nie martwcie się :D. 8. FORMA: gotowe ciasto marchewkowe przelewamy do blaszki i rozprowadzamy łopatką, ponieważ jest dość gęste i samo nie rozleje się równomiernie. 9. PIECZENIE (1 h): blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i zostawiamy je tam na około 50 min. Po tym czasie ciasto powinno być ładnie zarumienione z góry
Nerds Kitchenmożna odrobinę podsypywać mąką jeśli jest potrzeba. Ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut w ciepłym miejscu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy na niej otręby (jeśli nie mamy otrąb, to nic się nie stanie). Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 8 części. Kulamy w dłoniach podsypanych mąką i układamy(...)pomocą pędzelka, robimy jedno nacięcie nożem na środku i posypujemy płatkami owsianymi lub ziarnami. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy ok. 25 minut. Post Grahamki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupatyczki do szaszłyków i układałem na mocno rozgrzanym grillu. Kebaby smażyłem z każdej strony po około 5 minut (łącznie 20 minut). Kebaby można również upiec w piecu - temperatura około 180 stopni, czas pieczenia około 35 - 40 minut. Ziemniaki obrałem ze skóry i pokroiłem w grube frytki, które smażyłem w oleju nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut
Wyprawy kulinarneprostokątów zawinąłem do wewnątrz, a następnie od dłuższego boku delikatnie zwinąłem ciasto z farszem w walec, który lekko spłaszczyłem. Tak przygotowane kulebiaki delikatnie przełożyłem na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Pozostawione kawałki ciasta również rozwałkowałem, a następnie wykroiłem z nic dekoracje. Tu mogę przydać się zdolności plastyczne, których niestety nie posiadam - wykroiłem kilka trójkątów, które miały tworzyć choinkę(...)przedziurawić ciasta) całość posmarowałem za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem, do którego dodałem odrobinę wody. Piekarnik rozgrzałem do 170 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim blachę z kulebiakami. Piekłem około 45 minut - do pięknego zarumienienia. Polecam przygotować - moja rodzina była zachwycona nowym daniem na wigilijnym stole
Wyprawy kulinarne