pieczenie - 19054 przepisów (strona:414/1271)

Makowiec na kruchym cieście 494

mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,łyżka octu.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki

Z miłości do słodkości
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 343

filetów z białej ryby          (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Sposób przygotowania(...)Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem  i octem zmiksować,  następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością

Słodka Strona
Deser z "Schoko Bons" 405

łyżki kaszy manny    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru waniliowego)    3 łyżki cukru    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    10 cukierków Kinder Schoko Bons    2 łyżki mleka       kilka orzechów laskowych (posiekanych)       6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji(...)cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodać kaszkę i gotować ok. 3 minuty na niewielkim ogniu. Odstawić na ok. 15 minut do wystygnięcia. Następnie dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksować blenderem (koniecznie) przez ok. 5 minut.  Schoko Bons pokroić na kawałki i w kąpieli wodnej roztopić wraz z 3 łyżkami mleka.  Po pucharków wlewamy

Słodka Strona
Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym 271

czekoladową masą serową , a wszystko w kruchym, kakaowym cieście. Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym - Składniki: ciasto: szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao cukier waniliowy masa serowa: 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru płaska łyżeczka mąki pszennej płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 duże jajka(...)masę, ciemną, jasną, ciemną. Za pomocą cienkiego przedmiotu (np. patyczka do szaszłyków) delikatnie "pomieszać" ciasto tworząc "esy floresy". Całość posypać drugą częścią ciasta rozdrabniając je w rękach jak kruszonkę. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę, a następnie nie wyciągając z pieca studzić w uchylonym  piekarniku. Moje posty

Słodka Strona
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 367

łyżki wodySernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Sposób przygotowania:Spód:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez godzinę, a po upływie tego czasu wyłączamy piec i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę w piekarniku.Moje posty

Słodka Strona
Tęczowy Sernik pod Chmurką 228

wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i na sam środek formy powoli wylewamy kolejno kolory: fioletowy, granatowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony (ja użyłam dodatkowo różowy). Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut po czym wyłączamy piekarnik, na kilka minut jeszcze zostawiamy w piecu, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik całkowicie ostygnie ubijamy śmietankę

Słodka Strona
Sernik "Krówka" 239

Krówka" - Składniki:   ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 375 g twarogu sernikowego 1/4 szklanki cukru ekstrakt waniliowy 2 małe jajka 1/4 szklanki kremówki łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej ok. 100 g orzechów(...)połowę puszki masy kajmakowej (200 g). Łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Następnie wyłączamy piec i trzymamy sernik jeszcze przez ok. 30 minut w piekarniku. Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy resztę masy kajmakowej, a boki wierzchu sernika posypujemy pociętymi orzachami włoskimi. Moje

Słodka Strona
Kolorowa Babka Wielkanocna 233

jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - łączymy składniki za pomocą szpatułki. Białka ubijemy na pianę i dodajemy do całości bardzo delikatnie mieszając. Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej(...)otrzymania gładkich konsystencji. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta, więc należy posłużyć się łyżką). Babkę pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 160 stopni, po czym zwiększamy temp. do 170 i pieczemy kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wielkanocną oprószamy cukrem pudrem.Moje

Słodka Strona
Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym 590

Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków ) mus z kaszki manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy: 40 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 80 g śmietanki kremówki 30% 10 g masła sos truskawkowy: 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa(...)masło i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. - studzimy. Sos truskawkowy: Truskawki wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania konsystencji sosu. Do ostudzonej kaszki manny dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy (blenderem) przez ok. 5 minut. Do pucharków nalewamy na przemian: sos truskawkowy, kaszkę manną, sos czekoladowy itd.  Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder

Słodka Strona
Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies 269

ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie odrobinę je spłaszczamy. Ciasteczka układamy rzadko ponieważ "rozlewają" się na boki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy jedna porcja ciasteczek jest w piekarniku pozostałe ciasto wkładamy z powrotem do lodówki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze

Słodka Strona
Domowe Sezamki 657

margaryny szczypta sody oczyszczonej ok. 130 g ziaren sezamu Domowe Sezamki - Sposób przygotowania: Ziarna sezamu podprażamy na suchej patelni. Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy miód.  Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając, tak aby składniki nie przywarły. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu

Słodka Strona
Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween 244

wylewamy masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim czekoladowy sernik na kolejne 30 minut (pamiętajmy, że podczas pieczenia nie należy do sernika "zaglądać"). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania

Słodka Strona
Placek z jabłkami i budyniem 334

pieczenia ew. łyżka zimnej wodyMasło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży

Z Kuchni Do Kuchni
Marmurkowiec z węgierką 188

Wiem, że sezon na węgierki powoli mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu(...)dobra to tyle na początek, a teraz czas na przepis.  Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryn 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy węgierek ile wlezie (wedle uznania)* dwie łyżeczki kakao puder do posypania bułka tarta i trochę masła do  wysmarowania blachy Wykonanie: Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać

Moje pyszne gotowanie
Placek z śliwką 224

Dzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się zabrać za babeczki, Czy i jak wyjdą przedstawię jutro :). Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryny 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy węgierek ile wlezie (wedle uznania(...)obsypać byłką. Ciasto podzielić na dwie części.  Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta. Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem. Smacznego

Moje pyszne gotowanie