pieczenie - 19054 przepisów (strona:410/1271)

Ciasteczka z patelni 183

żurawiny suszonej* 35 g cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej* 1/4 łyżeczki cynamonu* 2 łyżki mleka* cukier puder do posypaniaSposób wykonaniaMąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko,dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersjibez cukru w cieście, a jedynie posypane

Mix smaku
Ciasto jabłkowo-orzechowe 215

składnikiciasto* 5 jajek* 1 szklanka cukru* 2 szklanki mąki* 100 g mielonych orzechów* 600 g jabłek* 1/2 szklanki oliwy* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody oczyszczonejpolewa czekoladowa* 1 mleczna czekolada* 60 g margaryny* 3 łyżki śmietany kremówki(...)mleka zagęszczanegoSposób wykonaniaJabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i po jednym żółtku.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Do ubitych jajek dodawać stopniowo i mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać  do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.Piec

Mix smaku
Meduzy 330

składniki* 35 dag maki pszennej* 3 jajka* 2 czubate łyżki cukru* 2,5 dag masła* 3 łyżki słodkiej śmietany* szczypta soli* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)* cukier puder* owocowa herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa(...)olej do smażeniasposób wykonaniaMasło roztopić i wystudzić.Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy

Mix smaku
Ciasto drożdżowe z automatu 210

jajka* 1/2 szklanki mleka* 15 g drożdży* 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałowe...)* 1/3 szklanki oleju* 1/2 szklanki cukru* szczypta soliSposób wykonaniaDo wiaderka maszyny do pieczenia chleba wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże (o temperaturze pokojowej), jajka roztrzepać w szklance (odłożyć ok. 2 łyżki), wlać(...)następnie olej, cukier, przesiana mąka i na końcu szczypta soli na mąkę tak aby nie dotykała mokrych składników.Ustawić maszynę na program słodkie, waga 1000, skórka jasna.Tuż przed pieczeniem posmarować ciasto zostawionym jajkiem i można posypać kruszonką.Ciasto długo zachowuje świeżość

Mix smaku
Babka kwitnący tulipan 213

składniki* 250 g margaryny* 6 jajek* 2 szklanki mąki* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 cukier wanilinowy* 1/2 szklanki oleju* 1 kisiel wiśniowy* 1 kisiel jabłkowy lub inny (zielony lub żółty)* 2 łyżki kakao* 3 łyżki makuSposób wykonaniaMiękką margarynę(...)utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na jednolitą puszystą masę.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Do masy dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części.Do jednej dodać kisiel jabłkowy.Do drugiej kakao.Do trzeciej kisiel wiśniowy.Do czwartej dodać

Mix smaku
Muffinki śliwkowe 166

składniki* 125 g margaryny* 100 g cukru* 2 jajka* 175 g mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta soli* 6 śliwek(...)papilotekSposób wykonaniaŚliwki przekroić na pół, usunąć pestki.Margarynę utrzeć z cukrem i solą na puszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze

Mix smaku
Smażone ciasteczka 172

cukru pudru* 50 g masła* 2 jajka* 2 żółtka* 2 łyżki śmietany 18%* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć miękkie masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając

Mix smaku
Pierniczki grube 158

ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce.Przed pieczeniem ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm i wycinać foremką różne kształty. Przed pieczeniem można posmarować niesłodzonym mlekiem skondensowanym, wtedy będą lekko połyskliwe.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 °C, ok. 15 min.Po wyjęciu z piekarnika układać na kratce

Mix smaku
Pierniczki 177

elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją.Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde

Mix smaku
Faworki 191

mąki* 6 łyżki gęstej kwaśnej śmietany* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżki spirytusu* szczypta soli* 1 litr oleju do smażeniaSposób wykonaniaMąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować

Mix smaku
Róże karnawałowe 209

mąki* 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia* 1.5 łyżki spirytusu* szczypta soli* 1 litr oleju do smażenia* marmoladaSposób wykonaniaMąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować

Mix smaku
Stary dobry murzynek nieco wzbogacony ^ 241

składniki* 250 g margaryny* 3 łyżki kakao* 1/2 szklanki mleka* 1 i 1/2 szklanki cukru* 4 jajka* 1 i 3/4 szklanki mąki* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 100 g suszonych moreli* 10-15 orzechów laskowychSposób wykonaniaDo garnka(...)dodać margarynę, kakao, cukier, mleko, rozpuścić, zagotować, odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę wystudzić w garnku.Do chłodnej masy dodać żółtka, zmiksować, dodać następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać pokrojone morele i orzechy (można użyć dowolnych bakalii lub owoców: jabłka, gruszki, mango lub innych, które nie puszczają dużo soku), wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli

Mix smaku
Zebra 247

Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-)Składniki:5 jajek1.5szkl cukru2.5szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1szkl oleju1szkl wody3 łyżki mąki pszennej1(...)łyżeczka pasty waniliowej (lub esencji)3 łyżki kakaoWykonanie:Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian.Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao.Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną

Kulinarna rozmowa
Blondies 196

Blondies to przepis zaadaptowany przeze mnie z książki Gordona Ramsay'a. Podczas pieczenia tego ciasta dom cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)).  Potrzebne będą:230 g masła300 g ciemnego cukru(...)połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia.Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną.Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce.Pieczemy

Kulinarna rozmowa
Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką 208

cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:Zacznij od zrobienia kruszonki: wymieszaj mąkę, cukier i cynamon w średniej miseczce, Posiekaj masło, wrzuć do miseczki i wymieszaj składniki tak, by powstały małe grudki masła(...)skrop cytryną, by nie zbrązowiały.Zrób ciasto: w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła dno. Na masę wykładaj jabłka, robiąc z nich okręgi, aż do środka ciasta. Ułóż pierwszą warstwę

Gotowanie to kochanie