pieczenie - 19054 przepisów (strona:107/1271)

Lebkuchen 166

masła Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wrzątku Przepis: Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem. Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy(...)czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce

Emcia Pichci
Ciasto ze śliwkami 201

Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki pół kostki masła pół kostki margaryny 4 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego  pół kilograma śliwek Wykonanie:     Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia(...)dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180 °C  około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Uwagi: Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm

Gorący kąsek
Pani Walewska 272

czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast z kremem. Jeśli pieczemy ciasto tylko dla siebie radzę zmniejszyć proporcję o 1/3 i upiec w małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu na krem szybko traci świeżość. Polecam przede wszystkim(...)Składniki: Kruche ciasto: ·          2 szklanki mąki pszennej ·          1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ·          1 łyżeczka aromatu waniliowego ·          1/2 szklanki cukru

Mania Gotowania
Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami 200

mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii   Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy dokładnie z cukrem i wanilią, aż do uzyskania jasnej masy. Cały czas miksując na najniższych obrotach, dodajemy partiami(...)przesiane składniki, na zmianę z masłem i maślanką. Kiedy dodamy ostatnią porcję mieszamy masę delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 - 30 minut. Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy migdały. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pozostałe składniki na pralinę i zagotowujemy, mieszając od czasu

Mania Gotowania
Mini Pavlova 198

Uwielbiam bezy, dlatego nie mogłam oprzeć się przed zrobieniem najsłynniejszej jej wersji, czyli tortu Pavlovej. Deser piekłam kilkakrotnie, raz w wersji normalnej, raz w wersji mini. Szczerze mówiąc druga udała się lepiej, gdyż była bardziej chrupiąca. Ja lubię kiedy beza jest chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca się. W przypadku Pavlovej bardzo ciężko jest uzyskać taka konsystencję, a przynajmniej(...)Wykładamy na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy jeszcze godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Jeśli beza będzie ciemniała w trakcie pieczenia można nakryć ją papierem do pieczenia. Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Odstawiamy do przestygnięcia, mieszając

Mania Gotowania
Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli 211

pieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego   masła 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek Nutelli 250 g serka mascarpone Przygotowanie:   Masło rozpuszczamy razem z posiekaną czekoladą. Mieszamy(...)składniki się połączyły. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą pianę. Do jajek wlewamy czekoladę z masłem oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy.  Na końcu dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy

Mania Gotowania
Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi 205

Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do czekoladowej masy jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się dobrze(...)dodajemy orzechy (pozostawiamy około ¼ do dekoracji) i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Formę o wymiarach: 20x20 cm (może być też prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy. Pieczemy 20 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku a na wierzchu powinna utworzyć się skorupka. Formę wyjmujemy od razu z piekarnika i odstawić

Mania Gotowania
Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową 143

oraz czekoladę, dodajemy wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukry. Jajka roztrzepujemy. Mieszamy je z maślanką oraz olejem. Dodajemy  partiami mokre składniki do suchych, cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu powoli dolewamy(...)Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy  w 160 stopniach przez około 1 godzinę i 20 minut. Ciasto sprawdzamy wykałaczką po około 60 minutach, gdyż czas pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę

Mania Gotowania
Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy) 220

szklanki zmielonych migdałów * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 5 jaj * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenie ( dla tolerujących gluten - zwykły proszek do pieczenia ) Jaja umyć. Oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany z białek dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając(...)Mąkę ziemniaczaną, migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Wszystko dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 170 stopniach C przez około 30 minut. Do tortu potrzebujemy trzech blatów biszkoptowych. Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, przystąpić do przygotowanie drugiego biszkoptu, z połowy porcji. Upieczone biszkopty  odstawić do wystygnięcia. Duży

kolorowotorcikowo
Amoniaczki (ciasteczka) 243

urozmaicenia do oryginalnego przepisu dodałam nalewkę pomarańczową, pomysł sprawdził się idealnie. Te amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Teraz piję je do porannej kawy. Mają jeden mankament, podczas ich pieczenia roznosi się ostry zapach amoniaku, który potem znika, ale ich smak wszystko rekompensuje. Amoniaczki (ciasteczka) mają też drugi mankament- znikają jak błyskawica! składniki(...)rękawa silikonowego i wyciskamy podłużne ciasteczka w pewnych odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia sporo urosną. Pieczemy amoniaczki w temperaturze 180 ° C przez ok. 10 minut. Po * Amoniak (wodorowęglan amonu) jest białym proszkiem o ostrym zapachu, który ulatnia się podczas pieczenia, potem zapach ginie The post Amoniaczki (ciasteczka) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z wiśniami 363

wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 250 g mąki pszennej 10 łyżek kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki(...)wymieszać. Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć

Słodkości i nie tylko
Sernik z wiśniami 327

wspólnym pieczeniu sernika z innymi blogerkami. Mój sernik jest z wiśniami polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Jest niezwykle kremowy, polecam wypróbować. Tortownica : średnica 27 cm Czas pieczenia : spód ok. 25 minut  , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki: Spód 200 g mąki pszennej 100 g masła mocno schłodzonego(...)Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa  Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno

Słodkości i nie tylko
Szybkie ciasto z jagodami 476

pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem w misie robota, następnie dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno(...)delikatnie wymieszać z utartą masą.  Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać do niej ciasto. Na koniec posypać je jagodami.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić ciasto patyczkiem, gdy po wyjęciu będzie suchy, to oznacza, że ciasto jest upieczone

Pasja Smaku
Czekoladowy styropian 767

tylko delikatnie czekoladowe, a to za sprawą budyniu czekoladowego, a śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim. Obecnie na blogach królują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie i wydajcie opinię co sądzicie(...)Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny konfitura czereśniowa Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki, dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto. Ja zagniatałam ciasto hakiem robota. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodzianki na twarożku 191

części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem. Piec w 190 stopniach około 15 minut. Jagody do nadzienia wymieszać z mąką i cukrem

Ala piecze i gotuje