kakao, cynamonem i sodą. Ucieramy aż składniki się połączą. Ciasto nie jest gładkie. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy 25 na 36 centymetrów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy wiórkami czekolady albo cukrem cynamonowym
Humanistka w kuchnipapryki , fetę i pomidory kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Napełniamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 25 minut
Humanistka w kuchnijajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku pół łyżeczki mielonego kardamonu Masę z masłem studzimy, dodajemy do niej żółtka, mąkę z proszkiem. Na koniec łączymy z pianą z białek. Pieczemy w podłużnej formie w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy, smarujemy odrobiną rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy słupkami z migdałów
Humanistka w kuchnipapierem wyciskać szprycą 7 cm eklerki. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odstępów. Eklerki posmarować żółtkiem, i zrobić delikatne wyżłobienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 C i piec około 20 minut. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę rozpuścić. Ostudzone eklerki przecinać wzdłuż nożem, wypełniać bitą śmietaną (ewentualnie dodać owoce) i polać rozpuszczoną czekoladą
Humanistka w kuchniłyżce oleju. Ziemniaki i jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy z jogurtem i przyprawami. Następnie wkładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temp 200 C około 35 minut
e-PrzepisyKulinarneBardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek
e-PrzepisyKulinarneRozkręcony placek posmarowałam konfiturą figową, na niej poukładałam plastry serów, a na sery poukładałam krążki papryczki pepperoni. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 -240 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę posypałam listkami rozmarynu i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeśmietankę. Moje dodatki: salami czosnkowe 0,5 czerwonej papryki 1 mała cebulka 20 dag sera żółtego Na uformowane placki nałożyć warstwę pasty szpinakowej, nałożyć dodatki i posypać żółtym serem. Piec w temp. 200 st. C przez
Konrad Gotujebyły dodatkowo płatne, co w rezultacie podwyższało rachunek. Bufet był nie wielki, ale za to obfity w różne potrawy z Hiszpanii takie jak flan, churros z gorzką czekoladą, gazpacho, pieczone sardynki, różnego rodzaju tortille z warzywami, oliwki, owoce charakterystyczne dla tego regionu i wiele innych. Do potraw serwowanym pieczywem były bagietki, które bardziej kojarzą się z Francją niż Hiszpanią
Projekty ze smakiemskładników w tym olej (można zostawić trochę słonecznika do posypania pasztetu) -> Wszystko razem blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremki na pasztet posmarowanej olejem foremki i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około godzinę (zależy od piekarnika) - byle nie spalił się za bardzo wierzch. Poniżej efekt .... Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisykostkę, wrzucić do słoika, dodać przyprawy i łyżkę oliwy. Słoikiem potrząsamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dobę. Bułki kroimy :) kładziemy na połówkach ser i na wierzch pomidory i pieczemy w piekarniku, aż ser się zarumieni :). Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyŚwiat pachnie szarlotką . Muszę przyznać, że skład tej mikstury mnie bardzo zaintrygował i zaciekawił. Jak wiadomo papryczka chili zawiera kapsaicynę, organiczny wiązek chemiczny, odpowiedzialny za ostry i piekący smak papryczki. Kapsaicyna stymuluje metabolizm i w związku z tym przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. A poza tym wpływa na hormon tarczycy, który reguluje dopaminę i adrenalinę, czyli
Kulinarne przygody Gatitywymieszać. Ubite białka delikatnie połączyć z masą. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przelać połowę masy, ułożyć mrożone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec 35 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut. Po wyjęciu można od razu jeść na ciepło z lodami, lub po ostygnięciu. Smacznego
Taste Of My Day