mięso i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Czerwona Porzeczkaognia (miskę zostawiamy na garnku, żeby para wodna dalej podgrzewała czekoladę). Do małej miseczki wsypujemy posypkę. Truskawki maczamy w czekoladzie, następnie obtaczamy w posypce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
My Culinary Artnabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu. Post Domowy pasztet z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemiodem eukaliptusowym! O tak rozpieszczam mojego K. ;-) Buziak! Składniki: - 1 szkl. startej dyni - 1 szkl. startych jabłek - 2 białka - 1 żółtko - 6 łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - cynamon, kardamon - 1/3 szkl mleka Składniki wymieszaj w misce i smaż na oleju rzepakowym. dżem z dyni przepis znajdziesz tutaj Racuchy podałam na dżemie
SMYKWKUCHNIPozostawiłam na 20-30 min, wysmarowałam olejem foremki, podsypałam mąką, włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł. Chleb
Proste Potrawypieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, układamy w formie do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Wcześniej ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Po tym czasie wyciągamy upieczone ciasto i układamy
Mango Papajabezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie nowe(...)zachowanie niektórych wola o pomstę do nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy o swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki
ladykitchenjedzeniem na podniszczonych półkach w postapokaliptycznych domostwach – mianowicie jest to BLAMCO MAC & CHEESE! Ze względu na ograniczony ekwipunek bohatera przemierzającego pustkowia, zrobiliśmy je w wersji jednogarnkowej bez pieczenia. Bo „wojna nigdy się nie zmienia” ;) DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE PO PIERWSZE! Zakradnijcie się do czyjegoś domku na bezdrożach, podwędźcie im garnek
Nerds KitchenDzień dobry! Dawno nie zamieszczałam żadnego przepisu, ale jak Wam wspominałam na początku września, to był dość pracochłonny miesiąc, nie było zbytnio czasu na zdjęcia, gotowanie i pieczenie. Trzeba to zdecydowanie zmienić, bo wierzę, że z niecierpliwością czekacie na nowe przepisy. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wyborny sos, który możecie przygotować w wolnowarze (lub tradycyjnie, jeśli ktoś nie posiada tego
Pora coś zjeśćTakie bułeczki to czysta przyjemność pieczenia :) a potem jeszcze większa przyjemność konsumpcji :) Uwielbiam wypieki drożdżowe i żałuję, że nie mam czasu robić ich codziennie :) Są mega smaczne :) Polecam! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej typ 550 lub 650 280 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 7 g drożdży instant 100 g miękkiego masła 1 duże jajko
Delicious TitbitsLima lub śliwkowych główka świeżego czosnku świeża bazylia suszona bazylia i tymianek sól, cukier oliwa Przygotowanie : Pomidorki myję, osuszam i przecinam wzdłuż na pół. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze względnie ciasno i posypuję solą i cukrem. 5-6 ząbków czosneku razem ze świeżą bazylią szatkuję i nakładam po trochu na każdą połówkę pomidorka. Suszę w piekarniku sprawdzając
Mechanik w kuchnizajebistych, że sama ich obecność powinna u nas powodować drżenie kolan i opad majtek. Uważają, że zapach potu to naturalny feromon i my łzawimy nie dlatego, że nas oczy pieką od zapaszku, tylko ze wzruszenia, że oto samiec alfa nadszedł i kopulował będzie. Takie buraki towarzyskie. I tu dochodzimy do słowa klucz „burak”. Nie wiem czemu w tym kraju burak(...)tylko do barszczu, ćwikły z chrzanem i okazyjnie jakiś maniak kuchni molekularnej wyprodukuje z niego piankę, kawior albo kurczaka z frytkami. Dziś pomysł na sałatkę z pieczonych buraków. Można ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki
ladykitchencieście smerfetce czas na kolejną wersję popularnego ciasta Shrek, na jego towarzyszkę czyli Fionę. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych, ale skoro smerfetka była bardzo udana, shrek również okazał się przepyszny postanowiłam zrobić kolejną wersję, tym razem z użyciem napoju frugo i czerwonych galaretek. I tak powstała Fiona, bo taką nazwę tej wersji można znaleźć w necie. W każdym
Bernika - moj kulinarny pamietniklubi jabłek? Ja uwielbiam a szczególnie zapiekana. Jak byłam mała zawsze piekła je babcia i wcinałam, aż uszy mi się trzęsły. Nadal je uwielbiam chociaż za każdym razem próbuję coś w nich urozmaicić, inny dodatek, szczegół sprawia, że są wyjątkowe :D Składniki: 2 jabłka 1 łyżka płatków owsianych 4 migdały 2 orzechy laskowe 2 orzechy włoskie 3 kostki czekolady(...)gorzkiej 1 łyżka miodu Przygotowanie: Jabłka starannie myjemy i pozbywamy się gniazda z pestkami. W miseczce łączymy, płatki, posiekane migdały, orzechy, czekoladę i mód - faszerujemy jabłka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują na ciepło ze szklanką mleka. Smacznego
Niezły MłynekAmaretto, 1/2 szklanki śmietany 30%. Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i mąką. Dodać cukier. Kolejno dodawać jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelać na przygotowany spód. Piec 15 minut w temp. 175st, następnie 85 minut w temp. 120st. Wierzch: 300g kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki likieru Amaretto, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)Śmietanę zmieszać z cukrem. Kawę zmieszać z likierem - 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120st. Sernik ostudzić i schłodzić. Źródło: Kwestia smaku
Z miłości do słodkości