pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:49/201)

Babka orzechowa i noworoczne refleksje 140

przepis na babeczkę. A kolejna dawka myśli pojawi się niewątpliwie następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 20 ml rumu (pominęłam, dałam trochę olejku rumowego) 5 białek

My simple kitchen
Mazurek z masą kawową 136

też stworzyłam wersję mniej słodką z masą kawowo- budyniową. Warto przygotować ten mazurek, gdyż może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, Masa kawowa: 1 szklanka mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 205

najlepiej na papierze samoprzylepnym) i przyklej do słoika. Przyklej na wieczko candy canes jeśli chcesz, obwiąż słoik świąteczną wstążeczką.  NA CIASTECZKA:W misce utrzyj masło z jajkiem i ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza

Gotowanie to kochanie
Bułeczki od Tatter 137

ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, posypać makiem. Każdą naciąć ostrym nożem.Piec w 220 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Połowa listopada... Czy to źle, że powoli zaczynam myśleć o świątecznych łakociach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka babka wielkanocna 715

polewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju Polewa

Ze smakiem i z pasją
Ciasteczka korzenne 209

czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenneSkładniki:200g mąki tortowej120g margaryny100g(...)cukru pudru2 żółtka1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną)1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3)2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche- dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami- wszystko mieszamy nożem

Smakołyki Bereniki
Piernik mocno orzechowy 125

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)mokrymi składnikami, czyli miodem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sodę i przyprawy. Powoli dodajemy suche do mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu) w keksówce posmarowanej masłem. Pamiętaj, że piernik urośnie, więc wlewamy ciasto tylko do 3/4 wysokości formy. Kiedy piernik ostygnie

Ugotowane pozamiatane
Czekolada z orzeszkami laskowymi i cukrowymi laskami 118

pysznej czekolady użyłam orzeszków prażonych laskowych, które otrzymałam od Helio w ramach świątecznej współpracy :) Skorzystajcie z przepisu :) Słodkich inspiracji :)   Potrzebujemy: 10 dag mlecznej czekolady 3 łyżki prażonych orzechów laskowych HELIO kilka lasek cukrowych 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy ją na papierze do pieczenia. 2. Orzeszki i laski cukrowe kroimy według uznania i wciskamy w czekoladę

Izabelawkuchni
Owsiane Pankejki z Bananem i Orzechami 126

jemy śniadanie niemal przy świecach. Na czasie są więc Owsiane Pankejki z Bananem. Szczególnie z dodatkiem pieczonych orzechów i ciepłego sosu pomarańczowo-jabłkowego z goździkami. Takie rozgrzewające i aromatyczne danie jest idealne na mroźny poranek, bo pozwala się poczuć przytulnie, ciepło i świątecznie. Pankejki przygotowuje się bardzo prosto, bo składniki na nie można chyba znaleźć w każdym domu. Do tego(...)porcja to ok. 400 kcal) Składniki: banan 1 sztuka mąka pszenna 30g płatki owsiane 25g mleko roślinne lub zwykłe 60ml nasiona chia 10g cynamon 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki skórka z 1/2 cytryny orzechy 45g (pecan, włoskie, brazylijskie) miód 1 łyżeczka cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki mielone po 1/4 łyżeczki jabłko 1/2 sztuki pomarańcz 1/2 sztuki banan

rabarbarowo
Sękaczek 289

się w świąteczne potrawy. Pomysł na ten pyszny wypiek zaczerpnęłam ze strony babeczka.zuzka.pl. Nie wiem skąd wzięła się jego nazwa, ale spodobała mi się więc ją zostawiłam i u mnie     Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sękaczek pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Piernik na miodzie 585

Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki tutaj: „ Pierniczki Świąteczne ” klik ) złoty prawnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Dodać sodę, wymieszać (masa troszkę się spieni), odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę z kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. 3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem

Mała Cukierenka
PIJANA W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ 222

bardzo klasyczne ciasto. Na pewno było pieczone nie w jednym domu. Niemal w każdej cukierni możemy je znaleźć. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, ze względu na jego prostotę, a przy tym dobrze smakuje. Lubię połączenie czekolady ze śmietaną i kwaśną konfiturą. To ciasto może pojawić się na świątecznym stole, ponieważ jest eleganckie, dzięki lustrzanej polewie. Kroi się idealnie(...)wiadomo, prawie wszystko jest lepsze na następny dzień :)  SKŁADNIKI: Ciasto: jaja 5 szt. cukier puder 1 szkl.  mąka pszenna 3/4 szkl.  kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki olej 1 łyżka Poncz: woda przegotowana 1/2 szkl.  koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki  Krem: śmietana kremówka

Kuchnia Paulettes
Koperty z budyniem i wiśniami. 125

Koperty z budyniem i wiśniami. Edyta Guhl. Witajcie kochani, minął już urlop świąteczny i pora zabrać się do pracy. Spędziłam dwa tygodnie w Polsce i wypróbowałam

dolcevitainmykitchen
porady na świąteczne porządki 300

1. Ocet kuchenny zabija bakterie, usuwa kamie ń i zwalcza rdzę . Można nim polać zabrudzoną powierzchnię i szorować do uzyskania zadowalającego efektu. Podgrzany ocet doskonale usuwa

w mojej kuchni
Paszteciki wagonikowe 157

Ciesze się, że akurat ten przepis wpadł mi w ręce. Paszteciki są pyszne. Nazwałam je "wagonikowe" ponieważ piecze się jeden obok drugiego, w postaci podłużnych rolad, które kroi się dopiero po upieczeniu. Jeżeli upieczemy je wcześniej, lub zostaną nam po uczcie świątecznej z powodzeniem można je zamrozić, żeby wykorzystać w dogodniejszym terminie. Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do miseczki(...)prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Sposób zwijania ciasta można zobaczyć na zdjęciu poniżej. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około

Świat Domowej Kuchni