pieczarki - 22920 przepisów (strona:874/1528)

100 przepisów na Sylwestra 1333

czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną(...)szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami

Moja smaczna kuchnia
pyszny a`la strogonoff z indyka... 126

kucharek 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 1 duża, pieczarki 30 dag, ogórki kiszone 4 średnie, papryka czerwona 1 mała, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka mięso indyka kupiłam już pokrojone(...)przyprawą w płynie, następnie na gorącym oleju obsypane mąką podsmażyłam na złocisto co jakiś czas mieszając, przełożyłam na talerz do tłuszczyku po mięsie wsypałam cebulę pokrojoną i zeszkliłam, wsypałam pieczarki i podsmażałam z 2 minuty na większym ogniu, wsypałam pokrojone ogórki z papryką, kostkę rosołową, podsmażałam z 2 minuty mieszając wsypałam mięso, wlałam wody, wymieszałam, pod przykryciem na średnim ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos wigilijny 159

mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula 2 szt. - grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Pomidory myję(...)kroję w kostkę i podsmażam troszkę na patelni, żeby się zrumieniła i wrzucam do garnka. Grzyby suszone podgotowywuję a później kroję w mniejsze kawałki i też wrzucam do kapusty. Pieczarki można pokroić jak kto lubi, mniejsze, większe kawałki i wrzucam do garnka. Jeśli ma się w domu tak jak w okresie świąt suszone wędzone śliwki to wyciągam z nich pestki

Tanio smacznie i prosto
Kapuśniaczki 221

moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę szybko. Zakupy: - 2 szt. ciasta francuskiego gotowego  - suszone grzyby bądź pieczarki - 1 duża cebula - kapusta kiszona bądź zwykła - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli ma się kapustę kiszoną to ja daję surową nie gotowaną natomiast jeśli chce się robić ze zwykłej(...)trzeba ja najpierw poszatkować a później ugotować, żeby była miękka. Suszone grzyby gotuję i kroję w mniejsze kawałki. Jeśli robię z pieczarkami to kroję je w mniejszą kostkę i podsmażam na patelni. Cebulę kroję w kostkę i rumienię na odrobinie oleju. Cebulę warto posolić podczas smażenia ponieważ szybciej się usmaży. Mieszam farsz z kapusty, grzybów i cebuli razem i doprawiam

Tanio smacznie i prosto
Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów 198

mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży farsz: pół kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek (startych na tarce o grubych oczkach) 1 posiekana cebula łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 5 łyżkami gorącej wody (glut do sklejenia farszu) łyżka kminku *Misek oficjalnie nie lubi, tj. jak zauważy(...)wyrośnięcie ciasto możesz spokojnie przygotować farsz: odsącz kapustę z ewentualnego soku i poszatkuj. Na dużej patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju i dodaj kminek. Dodaj do cebuli partiami pieczarki. Dokładnie wymieszaj, smaż razem 3 minuty, po czym dodaj kapustę. Duś wszstko razem około 15 minut aż kapusta przestanie chrupać. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Ułóż na jednej połowie farsz

greenscarf
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 236

margaryny (u mnie Palma) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Farsz: ok 1,5 kg (po obraniu) ugotowanego mięsa z kurczaka, ja użyłam mięsa, które obierałam z rosołu :) 400g pieczarek 2 cebule 100g margaryny 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 małe jajka kminek (ziarenka) Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 3/4 szklanki mleka(...)trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem.  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na grubość

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety z pieczarek (smażonych) 148

Przepis autorski (mój).  Kotlety smakują rewelacyjnie - są soczyste i aromatyczne. Idealnie nadają się do świeżej bułki lub podane do obiadu z ulubionym sosem. (około 5 kotletów) 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej szczypiorek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia     Cebulę drobno posiekać i razem(...)pieczarkami (pokrojonymi w kostkę) przesmażyć na odrobinie oleju. (Płyn powinien odparować.) Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczypiorek, natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Bułkę tartą można wymieszać z sezamem a do farszu dodać starty

Di gotuje
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 174

Warzywa na parze (lub dowolna mieszanka warzywna) 5 różyczek brokuła 5 różyczek kalafiora garść marchewki Baby Carrots z Tesko garść żółtej fasolki szparagowej garść zielonej fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona cebula Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Dorsza przekrawamy na pół i oprószamy(...)marynatą tak żeby pokryła ona całą rybę. Zostawiamy skórą do góry w misce i wkładamy do lodówki. Do naczynia do gotowania na parze wkładamy mrożone warzywa na wierzch układamy pieczarki przekrojone na pół i cebule pokrojona w grube piórka. Wszystko parujemy około 25-30 min W między czasie jeśli chcemy możemy przygotować  Pietruszkowe pesto , mi zostało z wcześniejszych obiadów

Piekielna Kuchnia Pati
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 190

haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy(...)miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy. Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta kiszona z suszonymi grzybami 158

przygotowaną kapustę można zmielić na niemalże gładką masę jako farsz do pierożków czy innych wytrawnych wypieków. Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 500 g pieczarek 4 ząbki czosnku 5 listków laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka jałowca 150 g suszonych grzybów sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do dużego garnka. Umyte pieczarki kroimy

Moja smaczna kuchnia
Bigos mojego Taty 552

zjadłam. Kilka nawet wyplułam i odstawiłam talerz…   Bigos to nie jest dla mnie mieszanina słodkiej surowej i kiszonej kapusty. To nie jest rozpaćkana, bezkształtna jasna breja z bladymi pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso(...)czosnkową kiełbasę, jagody jałowca i ziela angielskiego, mocno przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki i prawdziwki – najbardziej aromatyczne kapelusze. Pieczarki w tym przepisie odpadają – zostawcie je do pizzy czy pasztecików, ale błagam, nie dodawajcie do bigosu. Garnek do gotowania bigosu (użyłam stalowego, 7 litrowego, największy jaki mam w kuchni) smarujemy

Karo in the Kitchen
Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami 136

naczynie zamknięte, interwał – zostawić ciasto w naczyniu, tylko postawić w ciepłym miejscu – reszta tak jak przy ręcznym rozrabianiu ciasta W tym czasie przygotować farsz – cebulkę posiekać, pieczarki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulkę razem z pieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak już woda z grzybów wyparuje to zdjąć patelnię z ognia. Jajka

Kuchnia Pokoleń
43 przepisy na świąteczne sałatki 10885

kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami

Moja smaczna kuchnia
Karczek zapiekany z keczupem 192

Składniki : około 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 5 ząbków czosnku keczup 500 g świeży tymianek kilka pieczarek Przygotowanie : Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, mięso umyć i pokroić w plastry Mięso posypać lekko pieprzem, solą Cebulę, obraną marchew i umyte pieczarki pokroić w plastry, marchew można w cienkie słupki W żaroodpornym naczyniu układać mięso, a pomiędzy nie wkładać warzywa

Proste Potrawy
KLOPSIKI MIELONE Z GOTOWANEGO MIĘSA W JARZYNOWYM SOSIE 212

sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki   Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików :  Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko(...)formować kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy do smaku. Podlewamy bulionem i dusimy ok 15 minut bez przykrycia w celu odparowania sosu. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Klopsiki układamy na sosie, podajemy jako osobne danie

Walijskie Pichcenie