pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:140/219)

Kalarepa faszerowana 179

wydrążyć środki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, gdy jest już szklista dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki i dalej smażymy. Gdy odparuje nam nadmiar wody wydzielony z pieczarek, dokładamy pokrojoną w drobną kostkę kalarepę (1/3 tego co wydrążyliśmy), przeciśnięty czosnek, sos sojowy, sól, pieprz i smażymy jeszcze ok. 10 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy pokruszony ser, całość(...)żaroodpornego. Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, dodajemy pozostałą część kalarepy (pokroić w kostkę), doprawiamy bazylią, oreganem, solą, pieprzem i wlewamy do naczynia, w którym ułożyliśmy kalarepki. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 minut (kalarepki mają być miękkie i jędrne). Smacznego :) P.S. Propozycja dania dla wegan: ser biały zastąpić serkiem tofu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekanka ziemniaczana w sosie tzatziki 166

około 2-3 mm. Układamy na boczku. Lekko solimy. Mięso mielone przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowany. Połowę mięsa mielonego wykładamy na ziemniakach. Pieczarki kroimy w plasterki i również przesmażamy, wykładamy na mięso mielone. W dalszej kolejności, ponownie ziemniaki ( również lekko solimy ), mięso mielone, odsączone pomidory i pokrojoną cebulę. Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, lekko(...)lubi, u mnie w domu wszyscy lubią czosnek więc daję sporo ) następnie mleko i 1 jako. Całość mieszamy i wylewamy na zapiekankę. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 O C, aż ziemniaki lekko zmiękną ( sprawdzamy widelcem; dzięki temu ziemniaki ugotują się w sosie z zapiekanki ). Przed końcem zapiekania ( około 15 minut przed ) zdejmujemy folię

Smaki Ewy
Wołowina po burgundzku 163

części. Na suchej patelni wysmażamy boczek, jeżeli jest chudy dodajemy troszkę klarowanego masła lub oliwy. Wyjmujemy boczek, na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek,marchew i (po chwili )pieczarki. Podsmażamy 1-2 minuty. Wyciągamy. Na patelnię wrzucamy oprószoną wołowinę (jeżeli jest mało tłuszczu-dodajemy troszkę). UWAGA!!!!!! (bardzo ważne!!!!!!!!!) kawałki mięsa nie mogą się dotykać-ponieważ wtedy wołowina traci soki a mięso(...)patelni na małej ilości masła karmelizujemy passatę pomidorową.Wszystkie składniki przekładamy do jednego garnka, solimy ,pieprzymy ,dodajemy gałązki ziół, wlewamy wino,żeby odparował alkohol, dodajemy bulion i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160-180 stopni, na 1,5 godziny. Po tym czasie, odkrywamy pokrywkę i trzymamy w piekarniku jeszcze ok 20 minut. Zaręczam mięso jest kruche i przepyszne. Danie jest klasą

Kopystką po garach
ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM 116

wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto.  3. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami umieścic brokuł.   4. Beszamel: Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę. Poczekać, aż się przyrumieni, ale nie za mocno. Wtedy stopniowo wlewać mleko oraz(...)można przetrzeć sos przez sitko. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać. Wylać na kulki.  5. Na wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszyć stopnie do 160 i piec jeszcze

Kuchnia Paulettes
Paszteciki na piwie. 169

niewielkiej ilości oleju szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy umyte i pokrojone w średnią kostkę pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Smażymy, aż płyn z pieczarek odparuje, a cebulka się apetycznie zezłoci.  DODATKI: żółtko sezam, mak, czarnuszka lub ziarna kminku      Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości około(...)kawałki lub na 2 cm plasterki. Gotowe paszteciki układamy na blasze, smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe

Rozpustne gotowanie
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 140

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą

Polska Zupa
Kolorowo - ciąg dalszy :) 139

osobnej miseczki. Możemy dodać do żółtych pomidorów nieco czerwonego pomidora, żeby wzmocnić efekt estetyczny :). Posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy nieco oliwą. Odstawiamy. Kroimy w drobną kostkę cebulę i pieczarki, dodajemy do miski z cukinią i czerwonym pomidorem. Na koniec dosypujemy kukurydzę i wszystko dobrze mieszamy, również dodajemy zioła i oliwę. Mieszamy i wypełniamy wydrążone cukinie farszem, posypujemy obficie startym żółtym(...)bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte pomidory. Lekko posypujemy startym żółtym serem. Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy cukinie i nastawiamy czas na 15 min. Po ok. 5 minutach do piekarnika wstawiamy również grzanki. Po upieczeniu podajemy z sosem czosnkowym i/lub słodkim sosem chili. Życzymy smacznego :) Mamy nadzieje

vegetanie
KALAFIOR POD BESZAMELOWĄ PIERZYNKĄ 122

lekko zmiękł . Pieczarki obrać pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paski i razem z pieczarkami podsmażyć na 1 łyżce masła. W naczyniu żaroodpornym poukładać różyczki kalafiora, wyłożyć podsmażone pieczarki z szynką i dodać pokrojony w kostkę ser brie. Przygotować sos beszamelowy, który powinien być lekko gęsty: 3 łyżki masła roztopić w rondelku i dodać 3 łyżki mąki ciągle mieszając(...)Postawić na mały ogień ciągle mieszając. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos wylać na zapiekankę i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25-30 minut

Kuchnia w opałach
Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 200

kostkę i szklimy na maśle. Pieczarki kroimy w drobne plasterki.Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wodyi dusimy do miękkości.Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku.Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkęi przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.PRZYGOTOWANIESchab oczyszczamy z tłuszczu i włókien.Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cmi rozkładamy jak książkę. Rozbijamy mięso(...)Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym.                                                         PYSZNIE

Moje Kuchenne Rewelacje
1475.Pizza na cienkim spodzie 174

drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2-3 łyżki oliwy zioła prowansalskie dowolne dodatki kiełbasa pokrojona w plastry pieczarki pomidory ser żółty Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, olej i zioła(...)ciasto na blachę].Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo tylko odrobina ketchupu] .Ułożyć dowolne dodatki .Posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika .Piec 15-20 minut.Można również wzdłuż dłuższego boku ułożyć dodatki.Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.Pociąć na kilku centymetrowe kawałki i ułożyć w foremce na mufinki

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym 137

tahini czy greckiego jogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! :) Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad na 3-4 osoby lub dla 2 osób(...)dodajemy sól i pieprz. Następnie każdą cząstkę batata maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w parmezanowej mieszance. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie:   Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Po tym czasie frytki wyjmujemy z piekarnika, są cieplutkie, chrupiące i gotowe do jedzenia! Kurczak w ziołach: 500 g piersi z kurczaka

Cooking Monster
Kapuśniaczki 160

zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z marchewką startą na drobnych oczkach. Odcedzamy i studzimy. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Do cebuli z pieczarkami dodajemy dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Składamy kapuśniaczki: Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm i szerokości(...)czym grubsze tym lepsze.   Kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pozostawiamy jeszcze na około 20 minut do podrośnięcia.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut ustawiając piekarnik góra - dół z termoobiegiem. Serwujemy z domowym czerwonym barszczem

Życie zaczyna się w kuchni
Roladki drobiowe a’la devolay 163

pokroiłam. Ser można zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ja miałam ser w plasterkach więc rozdrobniłam go w blenderze. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i zeszkliłam cebulę. Dodała pieczarki. Przyprawiłam sola i pieprzem. Po odparowaniu nadmiaru płynu wsypałam ser. Wymieszałam. Kiedy masa się zagęściła, zestawiłam patelnię z gazu.   Filety opłukałam osuszyłam papierowym ręcznikiem. Każdy filet rozcięłam tak, żeby(...)Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Na każdym filecie rozłożyłam porcję farszu.     Zwinęłam filety tak, żeby farsz był schowany i nie wyciekał na zewnątrz. Roladki ułożyłam na kształt wrzeciona.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Na patelni rozgrzałam olej. Przygotowałam panierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą. Roladki najpierw obtoczyłam w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej

Kuchnia u Krysi
Naleśniki zapiekane z grzybami - tort naleśnikowy 209

jest syty i smaczny jednak do jego przygotowania trzeba zabrać się nieco wcześniej, ponieważ jest pracochłonny.  Składniki: Około 7-8 naleśników z małą ilością cukru nadzienie 75 dag pieczarek lub innych grzybów 4 cebule oliwa 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki startego sera żółtego (ja dałam o wiele więcej) sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć drobno(...)zimnych grzybów dodać jajka, ser i pietruszkę. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę w rozmiarze naleśników. Układać naleśniki na przemian z grzybami ostatnią warstwą ma być naleśnik. Zapiec w piekarniku

Pychotkaaa
Kurczakowe kule z warzywami i serem 669

pieczarek 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki Słodka czerwona papryka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy(...)formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso układałam złączeniem do dołu. Kurczaka obsypujemy słodką papryką i podlewamy delikatnie olejem. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania