wymaga dłuższej obróbki. Jednak za chwilę, bo już jutro zapraszam na gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami w sosie śmietanowym. Składniki : 1 główka kapusty ( 1,5 kg) 600 g karczku b/k 2 średnie cebule 200 g świeżych brązowych pieczarek 6 wędzonych śliwek sól pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
Gosia gotujeJeden z klasycznych smaków-sos pieczarkowy,super pomysł do mięs,makaronów czy naleśników z farszem-prosty do zrobienia i szybki-polecam Składniki: 40 dag pieczarek jedna cebulka 200ml śmietanki 30%(w wersji bardziej odchudzonej dodaję 12% ale z kartonika ,bo wtedy się nie zważy), ok 150 ml bulionu(jak nie macie to może być z kostki) 2-3 łyżki masła(...)łyżki mąki sól,pieprz,maggi Przygotowanie: Cebulkę kroję w kosteczkę,pieczarki na plasterki i podsmażam wszystko na maśle do zrumienienia.Wlewam bulion ,chwilkę jeszcze duszę ,żeby cebulka zmiękła,dodaję śmietankę,zagotowuję.Mąkę rozrabiam w ok 1/3 szkl.wody,mieszam ,żeby nie było grudek i dodaję po trochę do sosu,cały czas mieszając(nie wszystko na raz bo może nie być takiej
Swojskie jedzonkozdecydowanie dla Was. Ugotujcie Wasz ulubiony makaron, dodajcie ugotowany brokuł, zalejcie sosem śmietanowo -serowym i gotowe. Jest to świetna alternatywa na piątkowy, bezmięsny obiad. Składniki: opakowanie ulubionego makaronu 500 g brokułu 200 g żółtego sera 100 g mozzarelli 200 g śmietany 30% 200 g śmietany 18% kilka pieczarek 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz łyżka masła margaryna(...)czosnek, a na końcu pieczarki. Podsmażyć. Ostudzić. Śmietanę wymieszać ze startym serem żółtym i mozzarellą, dodać ostudzoną cebulę, pieczarki i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wsypać połowę makaronu, następnie ułożyć połowę brokuł i wylać połowę sosu. Wysypać drugą połowę makaronu, pozostały brokuł i zalać wszystko sosem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym
na moim stole...dużych porcji: 8 bardzo dużych ziemniaków 2 duże piersi z kurczaka 30dkg pieczarek 2 cebule 30dkg sera żółtego 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek świeży kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki papryki ostrej Sos I: 1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek) 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz(...)papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut. 3. Przygotowujemy sosy: I: łączymy jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku
Kuchnia w czekoladziemacie ochotę spróbować nowego połączenia (a pomysłów jest masa na sosy do makaronów) to wypróbujcie połączenie pomidorów z ziołami, puszystym serkiem śmietankowym i porem. Składniki (na 4 porcje): 500 g makaronu spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie pomidory 1 duża cebula 6 pieczarek 1/3 z dużego pora łyżka serka śmietankowego - użyłam puszystego serka Turek łyżka(...)oliwek, przesmaż na niej cebulę i pora, dodaj pieczarki i świeże 2 pomidory pokrojone w kostkę. 3. Gdy warzywa zmiękną dodaj 2 puszki pomidorów, serek i koncentrat, wymieszaj, dopraw do smaku. 4. Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu. 5. Ugotowany makaron odcedź i połącz z sosem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikrólewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny i oliwy. Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami pomidory z mozzarellą, mizeria pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki
pieprzny smaczekłyżki oliwy 1¾ szklanki wody o temp. pokojowej Składniki na sos pomidorowy: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) oregano pieprz trochę cukru do smaku Dodatkowo: 2 duże pęta kiełbasy 2 średnie cebule 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego sera(...)półtalarki. Podsmażyć razem aż się zrumienią. Odstawić. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć je na maśle, dodając pod koniec smażenia przyprawy Kucharek. Odstawić. Teraz czas na sos pomidorowy. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był
Świat Ciastastron na złoty kolor. Sos do selera : 2 ząbki czosnku 250 g jogurtu pieprz łyżka majonezu Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :) Sałatka : 1 sałata masłowa lub inna 3 rzodkiewki 6 pomidorów koktajlowych 3 świeże pieczarki 1 garść fasolki szparagowej(...)ugotowanej) Do dużej miski rwiemy kilka liści sałaty. Kroimy rzodkiewkę w półplasterki, pomidory na ćwiartki a pieczarki w płatki. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości i kroimy w małe słupki. Dodajemy do sałaty. Wszystko mieszamy i polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos do sałatki : 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę
vegetanieMięsna babka idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mięso jest delikatne i soczyste. Bogatego smaku nadaje sos maślano ziołowy doprawiony czosnkiem i nutą szałwii. Podczas krojenia widać kawałki ziemniaczanych gnocchi, pokrojonej marchewki i pieczarek. Zimna babka jest znakomitą wędliną na kanapki. Bo kto powiedział, że babki to tylko na słodko. Nie zaprzeczę, że też uwielbiam ale i te mięsne kuszą(...)ząbki czosnku 150 g żółtego sera Słodka czerwona papryka Sól Pieprz świeżo mielony 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 450 g makaronu na patelnię (ziemniaczane gnocchi z sosem maślano ziołowym) Hortex Olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy makaron na patelnię. Studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę
VioletoweKucharzeniepolecam swojską , bez konserwantów i innych .. 1 łyżka klarowanego masła kawałek masła do wysmarowania blachy sól , pieprz do smaku sos beszamelowy : przepis znajdziecie tutaj , nie będę powtarzać , skoro już na blogu jest dodatkowo : 1/2 pęczka koperku do posypania Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń, nie myjemy . Wyłamujemy ogonki , solimy , pieprzymy , odkładamy na wysmarowaną masłem blaszkę do pieczenia ( najlepsza jest patelnia z metalowa
Ogrodnik w podróżywymyśliłam, że użyję jej jako farszu do pierogów ale aby nie było zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką . W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:) Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na jednego pieroga (bez sosu): 63 kcal w tym: B: 3g; W: 9 g; T: 1,3 g. Składniki: (około(...)czosnek suszony, papryka wędzona Wykonanie Najpierw przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Delikatnie przyprawiamy solą. Następnie usmażone pieczarki z cebulą łączymy z soczewicą i przyprawiamy do smaku. Ciasto Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę a następnie wbijajmy do niej jako. Wlewamy olej oraz wodę. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto
Health-Fit-Lifesię piekły.. Sos ten podpatrzyłam gdzieś w necie , ale nie pamiętam gdzie..pamiętam tylko, że to była karkówka ..a ja zrobiłam skrzydełka..a w sumie to i tak sos przerobiłam po swojemu zmieniając i dodając kilka składników...no i ilość wedle gustu...szczerze mówiąc nie pamiętam ile czego dokładnie dałam..po prostu doprawiałam próbując..wtedy wiadomo czego tam jeszcze(...)mojej kuchni.. Lubicie konkursy? lubicie wygrywać?Jeśli tak ..to zapraszam niedługo na konkursik...będą trzy nagrody.. 1 kg skrzydełek przyprawa do kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1-2 marchewki olej rzepakowy Zalewa: 2 łyżki maggi 2 łyżki cukru 1 puszka pomidorów 5 łyżek octu winnego Jamar 1 szk.wody listek
Moje domowe kucharzeniekilka plasterków pora (zielonkawej części) 2 małe pieczarki łyżka posiekanej natki pietruszki (ja użyłam mrożonej) 1 łyżka posiekanego szczypioru kilka strąków fasolki szparagowej i inne ulubione kolorowe warzywa sól, pieprz papryka słodka kurkuma zioła prowansalskie majeranek mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia(...)dusiłam na małym gazie ok. 40 minut. Do ostatniej partii smażenia dodałam pokrojone warzywa i pieczarki. Krótko obsmażyłam, a potem dorzuciłam do duszącego się mięsa. Im więcej różnokolorowych warzyw, tym danie fajniej wygląda. To super sposób by przemycić warzywa do diety dziecka. . Sos nie wymagał dodatkowego zagęszczania. Jeszcze tylko natka, szczypiorek i kolorowe bitki gotowe. Przepis wypróbowany. Wygląda ślicznie, kolorowo
Kuchnia po mojemuodrobinie oleju, a następnie dodać do niego pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować smażenie do momentu
Świat Domowej KuchniSos ten jest idealny do wielu dań z ziemniaków, ryżu, makaronu czy mięsa. Pyszny a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Składniki: * 7-8 pieczarek * 3 łyżki masła * sól, pieprz do smaku * ząbek czosnku * posiekana natka pietruszki do smaku * 2 łyżki mąki wymieszane z wodą * 1 szklanka wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na roztopionym maśle, lekko podlać(...)wodą i dusić tak długo aż pieczarki puszczą sok. doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać posiekaną natkę pietruszki (ilość według uznania). Podlać resztą wody i gotować na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie sos zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą (ilość mąki według uznania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu
Zrób to smacznie