Nie wiem czy to ostatni przepis w tym roku, być może uda się jeszcze coś wrzucić, ale jeśli chodzi o przystawki karnawałowe, to raczej na więcej
Kuchnia w czekoladzie30 min Danie dla wielbicieli grzybów. Risotto grzybowe. U mnie z podgrzybkami, ale równie dobre z każdym innym rodzajem grzybów. Podsmażone na masełku z natką pietruszki
Fit&Fast KitchenKolejna placuszkowa kombinacja tym razem z kurczakiem i warzywami. Wyszło super, nie dość że mieliśmy pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i
Simply FoodDla mięsożerców - pyszne zarówno z ryżem lub różnymi kaszami. Moi bliscy je uwielbiają, więc mogę je z czystym sumieniem polecić. Jest to przepis na same klopsiki
Zasmakuj KuchniZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło
Z miłości do słodkościCzęsto przyrządzam taki ryż jako dodatek do pieczonego lub smażonego kurczaka, możemy też usmażyć pokrojoną pierś i dodać do ryży, mamy wtedy smaczne kolorowe danie. Ryż
Bajeczna KuchniaNie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię pizzę. Co prawda nie jadam jej często ale jak mam już na nią ochotę to robię ją sobie
Smakołyki AsiTartę zrobiłam z myślą o tym, by odmienić swoje codzienne menu. Jest smaczna i sycąca. Składniki: Na blaszkę o śr. 28cm Ciasto: 350g mąki 180g masła
Kuchnia w czekoladzieMając do dyspozycji kilka cukinii można wyczarować wiele dań. Ja postanowiłam swoje wykorzystać na takie nadziewane łódeczki. Składniki: Na 4 porcje: 2 duże cukinie ok 600g
Kuchnia w czekoladzie1 garnek, 1 nóż, 1 deska, 5 minut krojenia, 10 minut gotowania i gotowe! Szybko, prosto, mało sprzątania a do tego super pysznie (; Dana ilość wody
Pora na pora i pomidoraOstatnimi czasy dużo się w moim życiu dzieje i nie mam czasu na gotowanie, a co dopiero na pisanie. W związku z tym wrzucam przepis
Lubczyk i WaniliaKolejne smaczne, w miarę szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Łazanki, u mnie najbardziej lubiane właśnie z kapusta kiszoną. Makaron dowolny, może być typowy do łazanek
Kuchnia z widokiem na ogródJak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka. W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a
Kuchnia z widokiem na ogródKażdy z nas ma swoje ulubione gołąbki. Ja najbardziej lubię te które przygotowywała moja mama. Na nie przyjdzie czas już wkrótce i z przyjemnością podzielę się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam gotować na winie, oczywiście mój czołgista śmieje się ze mnie, że raczej co się nawinie :-) Łobuz !! Tym razem do sosu dodałam piweczko i jogurt :-) a
Gaździnka warzyTarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”. Było
OstryKęsWprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w
My Culinary ArtDługo się zastanawiałam czy wstawić ten przepis na bloga. Może nie wygląda on zbyt apetycznie, ale jak ktoś lubi sosy grzybowe to to
Aga w kuchniLubię eksperymentować w kuchni, ale lubię też sprawdzone, tradycyjne przepisy odziedziczone po mamie;) Do tej grupy przepisów należy właśnie moje leczo. Przepis mam od mamy i
Z miłości do słodkościbrokułami, grzybami i groszkiem cukrowym w pysznym sosie zachwyci wszystkich! Poza tym, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a to po ciężkim dniu pracy jest bardzo ważne. Zdrowy i pyszny obiad dla każdego, gorąco polecam ten przepis. Jeżeli jesteś fanem takich szybkich pyszności z makaronem udon w stylu azjatyckim, polecam także makaron udon z chilli i szpinakiem i ten z wołowiną(...)udon, wołowiną i warzywami (4 porcje) Składniki: 400 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju roślinnego 150 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 papryki, pokrojonej w cienkie plasterki 100 g groszku cukrowego 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka startego startego świeżego imbiru 3 garści małych różyczek brokuła
karmelowySzukacie może pomysłu na mięso z rosołu czy zupy? Ja z takiego mięsa najczęściej robię paszteciki, dla mnie idealne na codzienny obiad czy od święta do barszczyku. Nadają się także na zimno na piknik czy wycieczkę. To jest u mnie taki pewniak, który zawsze mam w zamrażalce i wiem, że moje dziecko z chęcią zje. Pychotka Składniki: Ciasto(...)śmietany 4 żółtka 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg mięsa gotowanego 2 średnie cebule 1 łyżka masła sól, pieprz śmietana 200g grzybów lub pieczarek olej Sposób przygotowania: 3/4 mąki posiekać z margaryną. Dodać drożdże wymieszane z cukrem, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto (reszta mąki będzie potrzebna do podsypania przy gnieceniu i rozwałkowaniu ciasta). Cebulę
Cukiernia PychotkiRoladki z karkówki są świetnym daniem nie tylko na obiad. Ja podałam je na imprezie imieninowej i stąd skąpa ilość zdjęć, szczególnie gotowego dania. Wybaczcie mi, nie miałam niezbyt wiele czasu na robienie fotek. Wszystkie zostały zjedzone ze smakiem i to chyba najlepsza rekomendacja. Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso(...)idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek), doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje
Pieguskowa Kuchniazjeść na obiad, kiedy jest tak zimno, wieje wiatr i pada deszcz? Oczywiście pyszną, rozgrzewającą zupę. Taką, jaką mam dzisiaj dla Was, zrobicie w pół godziny. Trzeba mieć tylko wywar z drobiu lub po prostu rosół a reszta... to już z górki. Pozostałe składniki przeważnie zawsze mamy w domu. A więc, do dzieła... Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego(...)ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek pęto kiełbasy ulubionej 1 łyżka mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka majeranku szczypiorek do posypania 3 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie: Warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę. Czosnek posiekałam i szczypiorek a pieczarki i kiełbasę pokroiłam
Kuchnia u KrysiPamiętacie szkolną stołówkę i piątkowe bezmięsne obiady? Nie wszystkie były udane, ale znalazły się takie, za którymi ustawiała się ogromna kolejka. O ile sojowe kotlety jedliśmy jak za karę, to o ziemniaczki smażone z cebulką walczyliśmy do ostatniej porcji. Ostatnio zamarzył mi się powrót do czasów dzieciństwa, postanowiłam więc przygotować potrawy kojarzące się z dzieciństwem. Dziś zapraszam na ziemniaczki(...)już niedługo szykujcie się na kolejne powroty. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 3-4 spore ziemniaczki - duża cebula - 250 g pieczarek - sól - pieprz - pieprz cayenne - rozmaryn - trochę masła do smażenia Przygotowanie: Ziemniaczki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Oczyszczone pieczarki również kroimy i podsmażamy na maśle z odrobiną pieprzu. Do obsmażonych pieczarek dodajemy ziemniaki, smażymy około 10 minut
W poszukiwaniu inspiracjibardzo dobrym guście i smaku kulinarnym - taka nasza dobra wróżka :) Oczywiście pierwsza robiła go moja mama, a potem sprzedała dalszej rodzinie i znajomym. Danie pyszne, w sam raz na obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy, wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również(...)smak :) Składniki: 75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek w soli ok. ¼ - ½ łyżeczki Chili w proszku ¾ litra szklanki dobrze przyprawionego wywaru mięsnego lub ¾ litra wody + 1 ½ - 2 kostek rosołowych 2 płaskie łyżki mąki + ½ szklanki wody Sól Pieprz
Smakowy Rajangielskiego przyprawa do bigosu sól pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki keczupu Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę. W osobnym garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy cebule i kiełbasę, chwilkę podsmażamy i dodajemy resztę warzyw. Podgotowaną kapustę odlewamy (ma lepszy(...)przyprawy rozrabiamy w 3 szklankach wody i zalewamy bigos. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Gdy woda wyparuje podlewamy kapustę (żeby bigos się nie przypalił). Smaczny bigosik do obiadu lub na kolację
VioletoweKucharzenieKolejne potrawa po kotletach ziemniaczanych na pyszny i niedrogi obiad. Tak polubiliśmy takie dania, że już kolejne podobne czeka w kolejce na dodanie do bloga. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem Składniki na krokiety : 700 g ugotowanych ziemniaków(...)pieczarek 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać cieniutko pokrojony boczek i smażyć
Gosia gotuje