pie c - 438 przepisów (strona:24/30)

Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 148

yolks and we knead cake. We put the ready cake in the springform pan, we form underside and puncture them a fork in several places. The pie put into a hot oven (200 degrees) and bake 15 - 20 minutes.After baking, we leave underside to cool. Then, we prepare the cheese mass. First, we melt the butter and cool

Projekty ze smakiem
Makowiec drożdżowy 245

makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć lukier i ozdobić makiem.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Słodzone mleko skondensowane 152

jest potrzebne „na gwałt”,  nie zawsze bywa w domu. Ponieważ potrzebowałam go do Key Lime Pie, zaczęłam poszukiwania. Przepis na słodzone mleko skondensowane znalazłam u Bożenki z bloga Moje domowe kucharzenie… i przytaczam za autorką.     Składniki:  - 50 g masła- 220 g cukru- 250 ml wody- 200 g mleka pełnego w proszku    Cukier, masło i wodę

mojewypiekiinietylko
Kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips. Degustacja food is Great Britain 207

pytanie długo się zastanawiałam... Pomyślałam o rybie z frytkami podanej w gazetowym rożku bo widziałam to na jakimś filmie. Przyszły mi na myśl także wytrawne zapiekanki z mięsem tzw. pie i torty w stylu angielskim, ale chyba nic więcej. Ale jak się okazało kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips ...Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski cydr : Żeberka

Smaczna Pyza
Słodkie Precle czyli Niedzielne Śniadanie odc.21 145

Napiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie nie chlebka ale lekko słodkich i bardzo mięciutkich precli. W sam raz na drugie śniadanko :) przepis od Pauli .100ml mleka20g świeżych drożdży50g cukru250g mąki pszennej40g miękkiego masła do posmarowania i posypania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 279

podstawie przepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano.Prosta w wykonaniu i bardzo smacznaskładniki: (dla 4 osób)500 g gotowego ciasta francuskiegoroztrzepane jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2 kg ziemniakówłyżka olejuok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku2 duże cebule200 g Chedar'a 3 łyżki śmietany 30%pieprzprzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Ziemniaki obrać,  pokroić na plastry

Stare Gary
Gruszki z czekoladą , w cieście francuskim 210

Efektowny i smaczny deser ,przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano. Najlepsze jeszcze ciepłe!składniki (na 4 porcje)500g gotowego ciasta francuskiego4 gruszki70 g czekolady3 łyżki słodkiej śmietanki40 g mielonych migdałówrozmącone jajko do posmarowania ciastaprzygotowaniepiekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak,  aby od strony ogonka

Stare Gary
Placek z truskawkami 220

się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam!Przepis  z książki "Pie" Angeli Boggiano składnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100 g zimnego masła1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej

Stare Gary
Zielone szparagi w cieście francuskim 230

dobrze rozpuszczającego się sera. Również szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną  szynką. Podobny przepis znalazłam w  książce "Pie" Angeli Boggiano.składniki ( 6 porcji)500 g szparagów zielonychopakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g)100 g  sera (użyłam camemberta)pęczek szczypiorku, posiekanego6 plastrów szynki (użyłam serrano

Stare Gary
Tarta z kurkami i kozim serem 240

Rozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w  książce "Pie" Angeli Boggianoskładniki (forma 20 cm)Kruche ciasto serowe200 g pszennej mąkiszczypta soli150 g masła50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego2 - 3 łyżki wodynadzienie200 g kurek100 g koziego serka

Stare Gary
Akcja „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe” 199

razem chciałabym zainspirować Was do przygotowania czegoś „międzynarodowego”.  Sami przyznacie, że jest w czym wybierać. Czekam na Wasze wersje angielskiego Christmas cake, puddingu i  mince pie,  hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej  Jólakaka,  greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest

Mia Cucina Sofieta
Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange 212

cool down (too hot jelly to be able to dissolve the pate). Slightly chilled jelly, we pour on pate, we add a slice of orange and put pie in the fridge for cooling

Projekty ze smakiem
Szarlotka z solonym karmelem 163

Dedykuję ten przepis wszystkim, którzy od mojego powrotu ze Stanów pytali kiedy pojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie prawie jak u sióstr Elsen z Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie. Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaSolony karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody150

Smakowity Blog Kulinarny
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 200

szukać przepisu, który mnie zainteresuje, ale kiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie, bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z truskawkami 208

sypki)1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, dolać żółtka i chwilkę zmiksować do połączenia, przesiać do masy mąkę , budyń i proszek - delikatnie wymieszać. Pie w 170 stopniach przez ok 30 minutBita śmietanaśmietana 12 % 400gbita śmietana w proszku2 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynytroszkę wody do rozpuszczenia żelatynyW ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić. Do śmietany

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia