Kontynuacja wpisów z pomysłami na obiad do pracy czy szkoły. Dziś klasyka gatunku, czyli makaron z kurczakiem, rukolą i pesto ;) Składniki (2 porcje): 200 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 150 g makaronu razowego, np. penne lub świderki 1/2 porcji pesto bazyliowego według tego przepisu (link) , możecie też użyć gotowego pesto z dobrym składem(...)małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Powinno być miękkie i soczyste. 2. Ugotuj makaron al dente, następnie przepłucz go zimną wodą. 3. Wymieszaj makaron z pesto, pomidorami i rukolą. Posyp słonecznikiem, dopraw pieprzem. Możesz jeść na ciepło lub zimno. Smacznego
Powiedz dietom nienawet największego niejadka nim skusimy. Kolory i smaki się uzupełniają i apetyt nam pobudzają. To danie, na talerzu to Wiosna – świeża , kolorowa, radosna. Składniki: pesto: 100 g rukoli (dwie duże garście), 50 g pestek słonecznika (4 łyżki), 70 ml oleju rzepakowego Rapso, 1 łyżeczka soku z cytryny, 15 g startego sera np. radamera, sól himalajska(...)delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe. Smacznego
Moniki Smakołykiuczcić wyjątkowo. Hmm chociaż nie wiem czy mnie mąż radośnie przywita, gdy mu wpadnę w ramiona, ale zaryzykujemy(tak tak wyziew na pewno mam świeży :P). Padło na rukolę i pesto, bo PESTO fajnie brzmi, pesto świetnie wygląda iiiii........ kapitalnie smakuje. Czytaj więcej
FarmażonyPyszna sałatka ze szparagami, do tego wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe i pesto z rukoli z dodatkiem kolendry. Zapomniałam o makaronie :-). Naprawdę smakowała super, polecam jak tylko lubicie szparagi :-). Miłego dnia i weekendu :-) Składniki: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie łososia wędzonego kilka pomidorków koktajlowych 250 g makaronu u mnie kokardki Pesto: 1/2 opakowania rukoli garść świeżej kolendry orzeszki ziemne(...)każdy na 3 części. Makaron ugotowałam al'dente. Pomidorki pokroiłam na połówki. 2. Do misy blendera dajemy umytą rukolę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kolendrę. Blendujemy, dodajemy oliwę z oliwek (oliwę zawsze daję na oko, w sumie do całego pesto wychodzi około 4-5 łyżek, ale to wszystko zależy od tego jakie chcemy pesto). 3. Następnie dodaję
kruche babeczkiSkładniki: pesto: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron spaghetti Czaniecki, 1 łyżka masła, 20 g startego żółtego sera. Przygotowanie: pesto: Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę(...)włoskie. Na końcu dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy makaron i pesto. Mieszamy. Na koniec posypujemy makaron startym żółtym serem
Aga w kuchniSkładniki: na 6 porcji 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 1 op świeżej rukoli 1 op sera feta 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego pieprz słodka
Luźna Kuchniaobiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba. Czytaj więcej
Wiem co jemdodamy do ugotowanego już makaronu pesto o wiele łatwiej się nam w nim rozprowadzi. Na blogu znajdziecie również przepisy na bazyliowe pesto , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków , szpinakowe pesto. Makaron z pesto i mozzarellą Czas przygotowania: 20 minut Proporcje na 3-4 osoby Składniki
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto, na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów ( bazyliowe pesto , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków , szpinakowe pesto . Dziś do kolekcji dołączy pesto ze szczypioru czosnkowego z dodatkiem orzeszków ziemnych. To pesto ze zdecydowanym smakiem, ponieważ szczypior czosnkowy jest bardzo wyraziste zioło. Idealne
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam pesto bazyliowe, pesto z rukoli z bazylią, pesto z natki pietruszki i orzeszków i pesto szpinakowe, czyli propozycje raczej klasycznie. Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli burakiem liściowym Mangold
Kulinarne przygody Gatitymakaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam pesto z buraka liściowego Mangold, ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie pesto bazyliowe, pesto z rukoli z bazylią, pesto z natki pietruszki i orzeszków i pesto szpinakowe. Makaron rigatoni z pesto z Mangolda Składniki na 2 porcjeCzas
Kulinarne przygody GatityPesto z rukoli i suszonych pomidorów. Powstało przez przypadek, rukola w lodówce leżała ciut za długo a szkoda było wyrzucić. I tak wyszło świetne pesto - do makaronu, do wędliny, do czego chcecie. Jest smaczne i już ! składniki 50 g rukoli 2 - 3 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów w oleju 5 - 6 łyżek oleju z suszonych
Stare GaryArtykuł Makaron z pesto z rukoli, orzechów i migdałów z cukinią, pomidorami i kabanosem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaulubione pesto, ja najczęściej używam z rukoli. składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g makaronu, u mnie kokardki 3-4 kopiaste łyżki pesto, u mnie pesto z rukoli 2 łyżki oleju sól,pieprz 200 g pomidorków koktajlowych kilka listków świeżej bazylii Pomidorki przekroić na pół. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać
Monia miesza i gotujeJeśli Wasza rukola podobnie jak moja zaczyna więdnąć zanim zdążycie wykorzystać całe jej opakowanie, przygotujcie z niej pesto. Nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje. Jest lekko pikantne i niezwykle aromatyczne, dlatego dobrze sprawdza się w wielu codziennych daniach. Pasuje do kanapek, makaronu, pizzy, zup oraz sałatek. Idealnie podkreśla smak każdego dania i nadaje potrawom charakteru. Świetnie nadaje(...)się na imprezy. SKŁADNIKI 100 g rukoli 100 ml oliwy 1 ząbek czosnku 40 g blanszowanych migdałów / orzeszków pinii / orzechów nerkowca 40 g tartego parmezanu szczypta soli WYKONANIE Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy. Migdały lub orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, często mieszając. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera
cool and minty