stawiamy słoików do góry dnem. Konfitura szybko zastyga i po odwróceniu ich może powstać pusta przestrzeń na dnie słoika. Konfitura jest przepyszna! Świetnie smakuje z pieczonym mięsem, pasztetem, białym serem czy serem smażonym brie lub innym. Świetne są naleśniki albo, jako dodatek do sernika czy innych deserów. Można też zajadać prosto ze słoika. Zostawcie tylko trochę na święta
Leśny Zakątekmożna je przechować w lodówce i odgrzać w następnym dniu . Po trzecie wyglądają i smakują inaczej niż codzienny, monotonny obiad . Jeśli już o smaku mowa, to bardzo lubię wilgotny pasztet z mięsa i wilgotny farsz do pierogów lub krokietów. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach połączenia z warzywami oraz rodzaju użytego mięsa, które nie może być za suche. Krokiety z mięsem
Ania gotujemożna je przechować w lodówce i odgrzać w następnym dniu . Po trzecie wyglądają i smakują inaczej niż codzienny, monotonny obiad . Jeśli już o smaku mowa, to bardzo lubię wilgotny pasztet z mięsa i wilgotny farsz do pierogów lub krokietów. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach połączenia z warzywami oraz rodzaju użytego mięsa, które nie może być za suche. Krokiety z mięsem
Ania gotujeLeberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem przypraw - najczęściej majeranku i gałki muszkatołowej (chociaż w niektórych przepisach pojawia się również imbir, tymianek czy kardamon). Najlepiej smakuje na kajzerce lub świeżym chlebku. Składniki (na sporą porcję - spokojnie na 6 posiłków): - 4 łyżki oleju - 1 cebula - kostka wędzonego tofu - puszka czerwonej fasoli - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Roślinożerni urlopowiczeekspresowe małe co nieco bez dodatku cukru i słodzików Bezmięsny gulasz z bakłażanem – nie tylko dla osób na dietach bezmięsnych Jaglanka wzmacniająca odporność – nasz rodzinny przysmak Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami – dla miłośników strączków Jesienny koktajl z suszoną śliwką – przepyszny Komosanka z bananem i masłem orzechowym – plus kilka słów o komosie ryżowej
Natka Pietruszkiesienią pasztety warzywne sprawdzają się na lunch, obiad czy kolację. Jest wspaniałym uzupełnieniem zdrowej diety. Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki wrzącej wody 3/4 szklanki zielonej soczewicy 1/2 kostki bulionowej warzywnej (np. domowej roboty) marchewka 1/2 zielonej papryczki chili (opcjonalnie) 2 cm świeżego imbiru mała pietruszka 1/4 selera cukinia garść posiekanego drobno jarmużu cebula 2 ząbki czosnku
AZgotuj!Sałatka z gotowanego kurczaka Sałatka z udkiem z rosołu czy gotowaną piersią, każde mięso się sprawdzi. Większość osób mięso z rosołu mrozi i odkłada na później, aby zrobić pierogi, pasztet czy krokiety. Dzisiaj zachęcam do wykorzystania mięsa z rosołu już teraz, na świeżo nie odkładać na odległą przyszłość. Sałatka z gotowanym kurczakiem na kolację lub do pracy, to znakomity pomysł
Dieta moja pasjasłoiku może postać tak długo jak sklepowa, a nawet dłużej. Domowa konserwa w słoiku to niezapomniany smak z dzieciństwa. Moi rodzice bardzo często wędzili lub piekli mięsa . Domowy pasztet lub konserwa ze słoika stanowiły doskonałe urozmaicenie mięsnych wyrobów. Pamiętam jak dziś, że nie dało się spokojnie zjeść kanapki w szkole. Piekny zapach przyciągał amatorów cudzych kanapek. Konserwa w słoiku
Ania gotujegotowe do spożycia i łatwo wyjmuje się ze słoika w całości. Jeśli któryś kawałek jest za szeroki, to za pomocą ostrego noża przekrawam na pół i łatwo wyjmuję. Pieczony pasztet wieprzowy Poniżej podpowiadam, jak długo można przechowywać mięso w słoikach oraz opisuję proces tyndalizacji. Jak długo można przechowywać mięso w słoiku? Słoiki z mięsem pasteryzowane przez 2 godziny przechowuję
Ania gotujezobaczyć co ciekawego kryje w środku. I już od pierwszych stron się zachwyciłam szatą graficzną, a przede wszystkimi przecudnymi zdjęciami. Sama trochę fotografuję, ale tak uwiecznić zupę, albo pasztet to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Tytułowe Comfort food wg definicji z Wikipedii, to jedzenie w tradycyjnym stylu, któremu przypisywana jest wartość sentymentalna lub nostalgiczna. Mi osobiście to pojęcie
Cynamonowe szczęścieprzykładowych przepisów z bloga bogatych w żelazo: najzdrowszy sok świata z buraka , kasza gryczana z łososiem i warzywami, pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym z warzywami, placuszki jarmużowe , zupa meksykańska , pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami, smoothie ze szpinakiem i pomarańczą. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie
Natka Pietruszkischorzeniem. Poniżej podaję kilka przepysznych propozycji z mojego bloga, które mogą pojawić się w menu osoby cierpiącej na chorobę refluksową przełyku: gotowana kasza jaglana z jabłkiem, koktajl kokosowo-jagodowy, pasztet z cukinii, gofry kefirowe, krem cukiniowy z serem cheddar. Jeśli chcesz bliżej przyjrzeć się swojej dotychczasowej diecie lub rozpocząć współpracę indywidualną i pomóc sobie za pomocą diety – sprawdź moją
Natka Pietruszki