pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:15/69)

PASZTET STRĄCZKOWY Z DYNIĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 153

dynią w kuchni nie ma nudy, bo przyrządzić ją można na nieskończenie dużą ilość sposobów.  Dziś użyłam ją do pasztetu. Uzyskałam mój najlepszy dotychczasowy pasztet pełen smaku, witamin i białka pochodzącego z warzyw strączkowych.  Z sałatką/surówką na boku tworzy idealne danie obiadowe. Polecam!  Składniki : 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree(...)robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy.  Formę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w niej masę na pasztet. Na wierzch nakładamy 2 kawałki dyni i posypujemy sezamem w ramach dekoracji.  Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów 148

dziś staje się naszą rzeczywistością. Odżywiamy się racjonalnie więc w naszej diecie znajduje się także mięso, które jemy 2 razy w tygodniu. Podstawą są jednak warzywa i coraz częściej doceniamy dietę roślinną. Takie wege pasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego pasztetu to czas

Przysmaki Karolki
Recenzja #.21 - pasty kanapkowe Primavika 169

sezamu (tahini) i był dla mnie o wiele za kwaśny. Być może nie podszedł mi również dlatego, że nie przepadam za oliwkami... ;) Jeśli jesteście fanami tego warzywa to myślę, że śmiało możecie spróbować tej wersji hummusu - dodam też, że ma w masie dużo kawałeczków oliwek :)  Teraz przejdę do drugiego smaku - paprykowego. Smakował mi bardziej niż oliwkowy. Niestety też(...)nazwałabym tego wyrobu "pasztetem", ponieważ pasztety są raczej kojarzone ze zwartymi wypiekami, a ten wyrób jest bardziej pastą kanapkową. Niby to tylko nazwa, ale... :) PASZTET POMIDOROWY Z CIECIORKĄ Co mówi producent :  Spośród grupy warzyw psiankowatych to pomidory są najlepszym źródłem substancji odżywczych. Wyróżniają się zawartością witamin antyoksydacyjnych – A, C i E, a także z grupy B i witaminy

breakfast of dreams
Pasztet jaglano warzywny 104

włosy i paznokcie, a także wpływa na pamięć i koncentrację, więc naprawdę warto po nią sięgać. A wracając do pasztetu zapewniam, że będzie Wam smakował, bo oprócz kaszy jaglanej dodałam do niego jeszcze wspomnianą już soczewicę oraz mały miks warzyw. Można go jeść na zimno w wersji np. kanapkowej,ale dobry jest również na ciepło. Kasza jaglana jest lekkostrawna(...)dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B 1 , (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html PASZTET JAGLANO - WARZYWNY Składniki: 1 mały por 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 1 marchew 1 pietruszka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 łyżka

Bon appetit mon amie
Pasztet z ciecierzycy i warzyw. 137

żadnych dodatków. Idealny na śniadanie. Polecam spróbować. Do przyprawienia pasztetu użyłam  ziół prowansalskich ,  białego pieprzu mielonego i suszonej natki pietruszki od  SKWORCU . Zapraszam:) Składniki: Masa na pasztet: 25 dag ciecierzycy 2 marchewki 2 pietruszki 1 niewielka cebula kawałek selera ( około 20 dag ) 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)smaku Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka oleju rzepakowego Wykonanie: 1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzamy. 2. Warzywa obieramy i myjemy, następnie razem z ciecierzycą gotujemy do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i studzimy. 3. Warzywa razem z ciecierzycą miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem

Izabelawkuchni
Pasztet porosołowy z żurawiną 116

szklanki rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa z rosołu, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek oraz rosół. Doprawiamy pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Pasztet przekładamy do małej keksówki. Na górze rozkładamy konfiturę żurawinową. Pieczemy przez 50 minut

VioletoweKucharzenie
Wegetariański pasztet z pieczoną dynią 132

Wegetariańskie pasztety można przygotować na bazie kasz, strączków i warzyw. Ważne aby były dobrze doprawione, u mnie najczęściej kuminem, wędzoną papryką, kurkumą, mieszankami przypraw curry i garam masala. Ten w wersji z dynią, czerwoną soczewicą, komosą i kaszą jaglaną jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i przyjemnie rozgrzewający, w sam raz na jesienne śniadanie. Jem go najczęściej na kromce razowego chleba

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle z mięsem 137

równie smaczne (jeśli nie jedliście, koniecznie musicie to nadrobić). Najlepsze nadzienie otrzymacie z mięsa, na którym gotował się rosół lub które było przeznaczone na pasztet, albowiem długo gotujące się mięsiwo w towarzystwie warzyw ma zdecydowanie najlepszy smak :) Ja użyłam 3 rodzajów mięsa, ale równie dobrze możecie zrobić farsz np. tylko z kurczaka i wołowiny (lub nawet z samego drobiu). Warto

MyCookBook.pl
Rosół z grillowanym indykiem, brokułami i karmelizowaną szalotką 224

Składniki: 4-5 szklanek rosołu lub bardzo aromatycznego bulionu , rosół gotuję zazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego. 2 marchewki z rosołu 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki 2 szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki

Mango Papaja
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 162

produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne działanie na zdrowie. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, jest dobra na przeziębienie

ClauditteMissCooking
Wegańska Wielkanoc - MENU 167

folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą  żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasztet drobiowo-warzywny ze śliwką (dla dzieci) 188

Kocham rosół. I kocham marchewkę z rosołu. Na talerzu mam często więcej marchewki niż makaronu. I dużo koperku też lubię. I dzieci też rosół uwielbiają. Za

bistro mama
Pasztet pieczarkowy - wegański 170

odmiany wcale nie jest mięsny i może posłużyć nie tylko jako smarowidło do pieczywa ale również jako pasta do nadziania babeczek czy warzyw. Grażynce za przepis bardzo dziękuję i dziele się nim z Wami.   Pasztet pieczarkowy - wegański  Składniki : 500 - 600 g pieczarek 2 duże cebule olej do smażenia sól 100 ml śmietany 30% 25 ml koniaku majeranek, papryka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki