Wigilijne spotkanie Magazynu Aromat, Zima 2019 141Doroty , „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogi z makiem Joanny , barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz tort marchewkowy Julianny, a ja natomiast przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm, które w tym roku zechciały
Życie zaczyna się w kuchni
BIGOS WEGETARIAŃSKI 208zamrozić. Im częściej odgrzewany bigos, tym lepszy. Im dłużej stoi, tym więcej nabiera aromatu i staje się bogatszy w smaku. Część bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych . SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 250-500 g grzybów leśnych mrożonych 2 cebule 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami) 1/2 szklanki czerwonego wina
cool and minty
Wigilijne spotkanie redakcji Magazynu Aromat 176boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogowce z makiem Joanny , ja natomiast ugotowałam barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz ciasto marchewkowe. Niestety cześć ekipy z powodów zdrowotnych nie mogła uczestniczyć w spotkaniu, jednak optymizmem nastraja fakt, że młodsze pokolenie chętnie wzięło
Obiad gotowy
Wigilijna kapusta z grzybami 171danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki się przegryzą i bardziej zyska na smaku. Jeśli po Wigilii zostanie Ci nadmiar kapustki, możesz
Kulinarny S.O.S.
Wigilijna kapusta z grzybami 171danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki się przegryzą i bardziej zyska na smaku. Jeśli po Wigilii zostanie Ci nadmiar kapustki, możesz
Kulinarne S.O.S.
Barszcz Wigilijny 184octu i gotujemy na małym ogniu ok 1 godzinę aż warzywa będą miękkie. Barszcz przecedzamy i dodajemy kwas buraczany i majeranek, doprawiamy do smaku. Podajemy z uszkami lub z pasztecikami. Świetną alternatywą będzie taki efektowny wianuszek z kapustą i grzybami na który przepis krok po kroku znajdziecie Tutaj
Andzia Pichci
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 131Paszteciki drożdżowe są idealne na przekąskę, do barszczyku i nie tylko. Mięciutki, pachnące i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 g mąki pszennej 100 g masła rozpuszczonego 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Kulinarne Fantazje Marioli
Barszcz czerwony czysty - wegeteriański 155więcej czasu, by buraki oddały cały swój smak. Dlatego najlepiej pozostawić wywar na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Otrzymasz wówczas pyszny, esencjonalny, piękny rubinowy barszczyk. Idealny do krokietów, pasztecików, pieczonych pierogów lub kulebiaka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Beczki z gotowego ciasta francuskiego – przekąska na imprezę 133warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam b aklawę z orzechami włoskimi , proste c iastka z jabłkami , rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie
Lamarida.pl
Barszcz z jabłkiem i pierożkami 203cukier do smaku 1 łyżeczka majeranku pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz do pasztecików: 1 garść grzybów suszonych 25 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka masła pozostałe: 1 jajko olej do smażenia pieprz czarny ziarna
wesoła kuchnia
Krokiety z mięsem po rosole 245surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest też upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy z rosołu . Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska
Kulinarny S.O.S.
Krokiety z mięsem po rosole 245surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest też upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy z rosołu . Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska
Kulinarne S.O.S.
Kulebiak z grzybami 254dbałością" i rękawica kuchenna z kolekcji Frida , którą widzicie na zdjęciach. Przygotowałam kulebiaka z grzybami - pyszne drożdżowe ciasto, które już od bardzo dawna jest na blogu w formie pasztecików, wypełnione aromatycznymi grzybami leśnymi i dekoracją świąteczną na wierzchu. Taki kulebiak smakuje bardzo dobrze z barszczem czerwonym, można go jeść na zimno ale najlepiej smakuje na ciepło. Po ostygnięciu
Kocham..lubię..gotuję..