PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 212mięsem ale np. z nadzieniem ze szpinaku, jeśli chcielibyście wypróbować to zaglądajcie. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo-kruche z dwoma rodzajami nadzienia. Mięsnym z grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO(...)jajko - 1 szklanka kapusty kiszonej - pieprz, majeranek, sól W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę drobno posiekaj i dodaj do farszu. Dopraw. Blat ciasta rozwałkuj na prostokąt, u dołu prostokąta wykładaj farsz zroluj odetnij nadmiar ciasta i odcinaj po kawałeczku paszteciki. Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i farsz. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
SMYKWKUCHNI
Paszteciki z kapustą i grzybami 184szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 100 g masła, Co potrzeba na farsz: 500 g kiszonej kapusty, 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, Pieprz Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na paszteciki: Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy 2 łyżki mąki, cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie robimy farsz: Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy, zostawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy drobno, smażymy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Podsmażamy, dodajemy wystudzoną kapustę pokrojoną drobno, smażymy, aż kapusta będzie miękka, w razie konieczności podlewamy nieco wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem
Bułka z Chlebem
Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra 280pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra 304pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Paszteciki z mięsem i kapustą. 176żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Jeśli chodzi o potrawy, to cześć z nich przygotowuję wcześniej. Oczywiście takie które mogą poczekać :) Między innymi paszteciki. Są już zamrożone i czekają. Paszteciki z tego ciasta, robię od lat. To mój ulubiony przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, miękkie. Dobrze się z nim pracuje. Jest elastyczne i nie trzeba(...)przy wałkowaniu. Z farszem to jest różnie. Robię taki na jaki akurat mamy ochotę. Tym razem zrobiłam z mięsem i kapustą. Syn bardzo lubi. Trochę się rozpisałam, ale już kończę :) Sprawdźcie przepis i róbcie paszteciki. Acha...jak zrobicie, to piszcie w komentarzach czy smakowały. Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 kostka margaryny
Agusiowe smakołyki
Paszteciki z mięsem wołowym i kapustą 176Paszteciki - popularne, lubiane i zawsze na czasie. Oczywiście najlepiej w duecie z czerwonym barszczem. Można je przygotowywać na wiele sposobów i na różne okazje. Tym razem paszteciki wypełnione farszem, z mięsa wołowego i kapusty kiszonej, podobnie jak pierogi w poprzednim wpisie. Ciasto: 2 kopiaste szklanki mąki typ 650. 2 łyżki gęstej śmietany 18% 250 g margaryny 1/2 łyżeczki soli(...)stron, tak aby z każdego kawałka ciasta utworzyć dwa rulony, przeciąć wzdłuż. Następnie każdy rulon pociąć na kawałki 2 - 3 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody, posypać kminkiem. Piec w temperaturze 190 stopni ok 30 minut
Praktyczna pl
Domowe Mini Pierogi Szwedzkie 380Drożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki w postaci uroczych małych pasztecików to smakowita przekąska idealna niemal na każdą okazję. Połączenie pieczarek, kapusty oraz ciekawej przyprawy nadaje "pierogom" niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz(...)Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy często mieszając ( pieczarki smażymy zdecydowanie krócej niż kapustę, która powinna się smażyć minimum godzinę ). Na koniec łączymy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami (po ok. pół łyżeczki każdej - sól i pieprz - według uznania). Odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy
Słodka Strona
Paszteciki Z Kapustą 231mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 g masła 15 g drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru białko do posmarowania pasztecików Składniki na farsz : 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz 1. Cebulkę przesmażamy na oleju. Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Dusimy na brązowy kolor ( u mnie(...)trwało to około 40 minut ). Podczas duszenia podlewamy co jakiś czas niewielka ilością wody i mieszamy aby kapusta nie przywierała do dna. 2. Mleko podgrzewamy aby nie było gorące, dodajemy cukier i wykruszamy drożdże. Odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Kiedy drożdże wyrosną
Gotowanie...to proste !
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 5158Paszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej(...)solą i pieprzem. Kiedy kapusta zmięknie dodać pieczarki i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Ok 2 cm od brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem
Kuchnia Paulettes
Krokiety z kapustą i grzybami 134Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej
KuchniaWeDwoje.pl
Krokiety z kapustą i grzybami 202Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo
KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z kapustą i grzybami. 241paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam ekologicznej kapusty(...)oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę przepłukać dwukrotnie na sitku, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną kapustę, posiekane grzyby oraz posiekaną żurawinę, starte jabłko, wlać wodę, w której moczyły się grzyby, wino. Całość dusić na małym ogniu ok. godziny. W razie konieczności dolać trochę wody. Doprawić
zadanie-gotowanie
Barszcz z jabłkiem i pierożkami 202łyżeczka majeranku pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz do pasztecików: 1 garść grzybów suszonych 25 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka masła pozostałe: 1 jajko olej do smażenia pieprz czarny ziarna Barszcz: Buraki dokładnie szoruję
wesoła kuchnia
Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :)) 8829nasz poczęstunek zachwycał zarówno pięknym wyglądem jak i wspaniałym smakiem. Oto kilka moich propozycji: *** Jajeczka faszerowane (przepis: TUTAJ ) ,lub jajka z sosem tatarskim (przepis: TUTAJ ) *** Paszteciki z mięsem (przepis: TUTAJ ) lub z kapustą i grzybami (przepis: TUTAJ ) *** Mini burgery (przepis: TUTAJ ) *** Muffinki-pizzerinki (przepis: TUTAJ ) *** Pijane galaretki w pomarańczach. Na galaretki z alkoholem jeszcze nie spisałam przepisu, jednak robi
Blog z Apetytem
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 475postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią
Kulinarne przygody Gatity