paszteciki drożdżowe - 406 przepisów (strona:20/28)

Kulebiak 76

Kulebiak możecie zrobić zamiast pasztecików czy innych dań z kapustą i grzybami, lub wtedy kiedy z Wigilii zostanie Wam spora porcja kapusty i potrzebny będzie pomysł na jej ciekawe podanie. Kulebiak to bowiem pyszne drożdżowe ciasto, super jako samodzielna przekąska lub podany jako dodatek do barszczu. Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz Polecam Wam także: – zestawienie(...)wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach KULEBIAK Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje:  około 40-50 pasztecików *Uwaga – z tego ciasta możesz przygotować paszteciki i pierogi pieczone, pół na pół Składniki ciasto: – 450 g mąki pszennej + dodatkowa o podsypywania – 250 ml ciepłego mleka – 50 g rozpuszczonego masła

nietylkopasta.pl
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 257

oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki na oleju rzepakowym z kapustą i grzybami 133

lubię zapach jak rośnie i to, że właściwie jest proste w przygotowaniu. Od kiedy spróbowałam przepisu ciasto drożdżowe na oleju , od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować je w wytrawne wypieki, gdyż dłużej zachowuje świeżość i lekkość. Takim oto sposobem powstały te paszteciki, są na prawdę pyszne, lekkie i domownikom, jak i gościom przypadły bardzo do gustu. W mojej kuchni

dom-agi.pl
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 179

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest …

My Blueberry Corner
Paszteciki z pieczarkami . 194

się nie chce , ale że lubię piec to zapraszam na Paszteciki z pieczarkami . Do farszu użyłam Pasztetu z Tradycyjnego Jadła  oraz przypraw ze Skworcu . Firma  ta posiada szeroki asortyment przypraw i bakali wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki na ciasto drożdżowe : 460 g mąki 50 g drożdży  1 łyżeczka soli 2 jajka(...)zimnego farszu dodać starty ser i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na duży prostokąt , nałożyć połowę  farszu , zwijać jak roladę. Z wałka wycinać romby . Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Podawać jako dodatek do barszczu . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem i salami. 150

dzień roku i ostatni przepis w tym roku :) Wczoraj, zrobiłam te drożdżowe ślimaczki, dziś tylko podgrzeje w piekarniku i będą na wieczór. Po podgrzaniu, są równie pyszne i miękkie. Można je też zamrażać i odgrzewać. Robię  to ciasto już od lat.  Przeważnie robię z niego paszteciki. Kiedyś, zabrakło mi farszu i zrobiłam z jednej części, takie właśnie ślimaczki(...)salami 1 puszka tuńczyka keczup (miałam swojski) Wykonanie: Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier i wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopioną margarynę. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć

Agusiowe smakołyki
Pełnoziarnisty kulebiak z kapustą i pieczarkami na Święta 69

Przepis na pełnoziarniste paszteciki okazał się na tyle uniwersalny, że spokojnie można z niego zrobić kulebiak z kapustą i pieczarkami, który pomimo zastosowania mąki pełnoziarnistej jest mięciutki i smaczny.  Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej typ 550  250 g mąki pszennej typ 1850  270 ml mleka  opakowanie suchych drożdży  1 łyżeczka soli

Mango Papaja
Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku) 106

wywodzący się z Turcji placek z ciasta yufka lub drożdżowego z nadzieniem, które u mnie jest bardzo wiosenne, na bazie sera i liści botwinki, które możecie też zastąpić szpinakiem.  Börek może przybierać bardzo różne kształty. Czasem jest to prostokątny lub okrągły placek, ale piecze się też trójkątne paszteciki, cygara czy coś w rodzaju ślimaka. Przepis na mój börek(...)borek robi się na bazie ciasta yufka, który w naszych warunkach zastępuję się greckim ciastem filo. Choć filo jest coraz lepiej dostępne w sklepach, to jednak uważam, że ciasto drożdżowe ma nad nim przewagę w tym przepisie. Niestety filo bardzo się kruszy i przez to nie do końca sprawdza się w na wycieczce czy pikniku. Mam nadzieję więc, że podejmiecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Paszteciki z mięsem i kapustą. 129

żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Jeśli chodzi o potrawy,  to cześć z nich przygotowuję wcześniej. Oczywiście takie które mogą poczekać :)  Między innymi paszteciki. Są już zamrożone i czekają. Paszteciki z tego ciasta,  robię od lat. To mój ulubiony przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, miękkie.  Dobrze się z nim pracuje. Jest elastyczne i nie trzeba(...)już kończę :) Sprawdźcie przepis i róbcie paszteciki. Acha...jak zrobicie,  to piszcie w komentarzach czy smakowały.  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 kostka margaryny (250 g.) 100 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików mak lub sezam do posypania Farsz: 700 g. mięsa drobiowego, miałam

Agusiowe smakołyki
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 135

gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko do posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki ( pokrojone ) oraz marchewkę ( startą na tarce

Smaki Ewy
Opieńki w zalewie octowej 208

ususzyć (wówczas nie myjemy ich), albo odgotować, wystudzić i zamrozić. Przydadzą się na pierogi, paszteciki lub kotlety grzybowe.  Na koniec propozycja: na takie grzybobranie warto zabrać coś smacznego do zjedzenia, bo mimo wszystko jest to zajęcie energochłonne. Świetnie nadają się do tego bułeczki drożdżowe ,  ale o tym w następnym poście

Maminek kulinarny
20 SPOSÓB NA SPĘDZANIE CZASU W DOMU W CZASIE KWARANTANNY + WSPÓLNIE PIECZEMY BUŁECZKI ZWIERZĄTKA 83

pomocy! Przygotujcie dania czy wypieki, w których dzieci mogą brać udział – gdzie będą wycinać, formować czy też zdobić. Ja dziś specjalnie przygotowałam dla Was przepis na przepyszne, drożdżowe bułeczki, z których razem z najmłodszymi uformujecie ulubione zwierzątka. Na końcu tego wpisu pokażę Wam jak zrobić przepyszne rybki i świnki! . . PLANSZÓWKI Gry planszowe już jakiś czas temu wróciły do łask(...)Wami! Stwórzcie swoje własne zwierzątka albo te pokazane przeze mnie. To ciasto drożdżowe jest ciastem idealnym – kto raz go spróbuje, ten z całą pewnością włoży je na stałe do swojego menu. Idealnie nadaje się do wypiekania drożdżówek, bułeczek, strucli, chałek czy też np. pasztecików na słono. Cudownie się formuje, a po upieczeniu jest niesamowicie puszyste i delikatne! Polecam! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Paszteciki z kapustą i grzybami 168

grubszy placek. ;)   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie. (bo właściwie(...)ktoś miał wątpliwości, oto przykład: Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową podanej porcji letniej wody i dokładnie razem mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, wlewamy rozczyn drożdżowy. Wsypujemy sól, dobrze zagniatamy,  podlewając wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyrabiamy przez kilka minut, do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (by podwoiło

Kuchenna Kontrrewolucya
Rogaliki drożdżowe z mięsem 63

najmniej czasu na przygotowanie. I to jest jeden z takich przepisów! Ciasto drożdżowe przygotowuje się bez wyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Z podanych składników wychodzi około 50 szt. pasztecików. Składniki na ciasto: 500 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 4 żółtka

Świat Domowej Kuchni