Pieczone rzodkiewki to świetna przekąska na ciepło lub zimno oraz dodatek do dań wszelakich, np. sałatek lub past. Rzodkiewka jest niskokaloryczna, zawiera błonnik (co przyspiesza metabolizm) oraz wodę, dzięki czemu oczyszcza z toksyn. Rzodkiewka dzięki właściwościom przeciwzapalnym uważana jest za naturalny antybiotyk. Ponadto zawiera wiele witamin (C oraz A) oraz wartości odżywczych, m.in.: takich jak potas, cynk, miedź, fosfor. Warto(...)zmielonym pieprzem. Tak przygotowane rzodkiewki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 minut. Podaję gorące lub zimne, np. z sosem jogurtowo-koperkowym. Dodaję także do sałatek lub wykorzystuję do past, np. jajecznej ze szczypiorem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniszynką) – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 ząbki czosnku – 1 szalotka – 80 ml białego wytrawnego wina – 100 ml passaty pomidorowej – 1 łyżeczka lub więcej pasty chilli – 2 łyżki czerwonego pesto – 2 łyżki śmietany 18% + dodatkowa do podania – listki świeżej bazylii i/lub natki pietruszki do podania – 1 łyżeczka płatków chili – świeżo mielony czarny pieprz(...)minut. Wtedy rób wszystko jednocześnie. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i szalotkę i zeszklij. Jak zaczną się lekko rumienić dodaj białe wino, passatę, pastę chilli (możesz dodać najpierw łyżeczkę, a jeśli wolisz ostrzejsze dania zawsze możesz dodać jeszcze trochę). Całość podgrzewaj i mieszaj, po czym dodaj śmietanę i wszystko połącz ze sobą. Czas gotowania
nietylkopasta.plskładniki tortownicę 26 cm 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka pasty waniliowej 300 g suszonych śliwek cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując(...)masy dodajemy pastę waniliową oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy połowę ciasta i starannie je rozprowadzamy. Na cieście układamy suszone śliwki i przykrywamy je pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 40 -45 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy
Smakowite Daniajest bogate w witaminy D, B3, B6, B12, potasu, fosforu oraz cynku. Mięso z indyka ma także niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu. Na bazie mięsa i pasty z przetartych pomidorów powstał przepyszny i gęsty sos, do niego Milena ugotowała rurki penne (oczywiście al dente!) i starła na tarce mozzarellę. Zresztą zobaczcie sami: Składniki na 4 porcje(...)chwilę na średnim ogniu (uważając, żeby czosnek się nie przypalił). Dodać mielone mięso z indyka. Podsmażać ciągle mieszając do czasu, aż mięso równomiernie zmieni kolor na jaśniejszy. Dodać passatę (pastę z pomidorów), choć mogą to być także pomidory z puszki. U nas najlepiej sprawdza się passata, bo jest gładka. Do sosu dodać przyprawy. Dużą szczyptę soli, trochę świeżo mielonego pieprzu
Dietologkońcu wpisu są podane wartości odżywcze tych pyszności Mniam, mniam! Składniki (20 sztuk): 100g kaszy jaglanej, 4 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych + około 1/2 szklanki do obtoczenia kuleczek, 4 łyżki pasty kokosowej, 1 szklanka napoju migdałowego, 6 suszonych moreli niesiarkowanych. Sposób przygotowania *Aby było szybciej, to na noc wsypuję kaszę do miseczki i zalewam ją wodą. Rano przepłukuję i wrzucam(...)kaszę jaglaną ugotuj na napoju migdałowym. Później suszone morele zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut, a następnie zblenduj je na gładką masę. Później do ugotowanej kaszy dodaj pastę kokosową, zblendowane morele oraz 4 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rękoma formuj kuleczki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Przed zjedzeniem włóż kuleczki do lodówki. WARTOŚCI ODŻYWCZE
Natka PietruszkiUwielbiam wszelkie smarowidła, hummusy i pasty. I to nie przypadek, że napisałam książkę kulinarną na ten temat. Fava to pochodząca z Grecji przekąska, nieco mniej popularna niż tzatzyki czy sałatka grecka. Z wyglądu i konsystencji przypomina hummus, ale przygotowuje się ją z łuskanego grochu i cebuli. Podaje się ją zarówno na ciepło jak i na zimno, jako dodatek do dobrego(...)pieczywa i świeżych warzyw. Jest zaskakująco pyszna, delikatnie słodka z wyczuwalnym aromatem liści laurowych i tymianku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Po więcej przepisów na wegańskie i wegetariańskie pasty i smarowidła odsyłam Was do mojej książki "Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie" . Poza przepisami na smarowidła, znajdziecie w niej także przepisy na domowe pieczywo, na którym warzywne smarowidła smakują najlepiej
Smakowity Blog Kulinarnyzaproszę Was jutro. Składniki dla 4 osób: • 50 dag makaronu ryżowego • 40 dag mrożonych krewetek (oczyszczonych, bez pancerzy) • 1 duża szalotka • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (może być suszona) • 1 pełna łyżka masła klarowanego • ¼ szklanki sosu sojowego • przyprawa uniwersalna • pieprz(...)patelni rozgrzać masło. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na gorącym maśle, cały czas mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. 2. Dodać 1 łyżeczkę ostrej pasty paprykowej. Podsmażyć. 3. Dodać krewetki, bez rozmrażania. Wymieszać. Krewetki będą się rozmrażać i wydzielą wodę, która częściowo odparuje, nie odlewajcie jej. Doprawić odrobiną (!) przyprawy uniwersalnej i pieprzem. Dodać natkę pietruszki
W mojej kuchnigarlic and fry for a few seconds, add the salmon. After a minute, add the chopped sun-dried tomatoes and capers. Fry for 2 minutes. Put the cooked, warm pasta in the pan, season with salt, pepper, soy sauce and lemon juice. Mix gently. Serve the pasta sprinkled with your favorite herbs
Delicious Placechcesz, możesz położyć na nim inne ulubione warzywa lub użyć go do przygotowania np. wegańskiego sushi ! Jeśli lubisz takie wegańskie smarowidła, to koniecznie zobacz moją książkę “ Hummusy i Pasty “. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji! Artykuł Serek z orzechów nerkowca pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmanoctu winnego łyżka cukru 15 g smalcu (ja użyłam masła roślinnego) Składniki nadzienie: 500 g serka ricotta 100 g cukru skórka otarta z cytryny szczypta cynamonu + 2 łyżki pasty pistacjowej (opcjonalnie) + 20 g posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej cukier, smalec lub masło roślinne i całość wymieszać. Następnie dodaj ocet i powoli dolewaj wino. Wyrabiaj(...)usmażeniu odstaw je do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj ricottę. Przełóż ją do miski, a następnie dopraw cukrem, skórką z cytryny i cynamonem (i jeśli chcesz możesz dodać pastę pistacjową), wymieszaj dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły. Masę przełóż do szprycownicy i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przestudzone cannolo nadziewaj przygotowanym i schłodzonym kremem. Jego brzegi możesz udekorować
365 dni dookoła kuchniwłoskie ciasteczka z pistacjami Składniki na 8 ciasteczek 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 2 jajka kilka kropel ekstraktu waniliowego 200 g pasty pistacjowej Sposób wykonania: Do miski wsyp cukier, a następnie wbij do niej jajka. Ucieraj aż masa stanie się puszysta. Do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy(...)zwarte i jednolite. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5 cm grubości. Z ciasta wycinaj okręgi (najlepiej za pomocą szklanki). Na połowie okręgów, na samym środku układaj po łyżce pasty pistacjowej. Te ciasteczka przykryj drugim ciastkiem bez nadzienia i sklejaj dokładnie, tak aby nadzienie nie wypłynęło. Gotowe ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 18 minut
365 dni dookoła kuchniglutenu (choć ja tam lubię gluten). Gluten dodaje sprężystości i puszystości, dlatego zdecydowałam się pomieszać mąki. Moje bliny gryczane są pełnoziarniste i wspaniale komponują się z wieloma dodatkami. Proponuję pastę jajeczną i śledzia albo hummus z warzywami. Składniki na 30 blin : 100 g mąki gryczanej 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% tł. 20 g świeżych drożdży(...)tłuszcz: 2 g Informacje dla diabetyków: w jednym placuszku znajduje się 0,5 WW i 0,25 WBT Z czym podawać bliny gryczane? Ja lubię bliny z pastą jajeczną , śledziem i kawiorem – to taka nasza domowa ekskluzywna wersja. Przygotowuję ją odświętnie, kawiory u nas często nie lądują na stole. Równie dobrze bliny gryczane smakują z hummusem, warzywami i kiełkami
Dietologtyle lat odkąd prowadzę bloga to już pewnie wiecie, że jestem kanapkowa, tj. kanapki to mogę jeść (no i curry) na śniadanie, obiad i kolację, serio! Regularnie robię różne pasty, kremy, hummusy i inne smarowidła na kanapki, a jakoś mało przepisów na nie wrzucałam. Obiecuje poprawę, tym bardziej że teraz razem ze mną pieczecie chleby co piątek. Tym razem mój(...)zaraz po Pasta do kanapek z czerwonej soczewicy Składniki: 300 g ziaren słonecznika pęczek świeżego koperku 1-2 średnie kiszone ogórki 2-3 łyżki ulubionego oleju/oliwy pół łyżeczki soli Przygotowanie: około 250 g ziaren słonecznika namocz przez kilka godzin w przegotowanej wodzie, najlepiej zostawić na je na noc i rano przepłukać pod bieżąca wodą. Pozostały słonecznik upraż na suchej
greenscarfŚwietnie sprawdzi się także jako przekąska do lunchboxu. Polecam! Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety Składniki: mała dynia (u mnie piżmowa) 1 cebula 1 łyżka pasty z czerwonej papryki (użyłam ajvaru) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 250g bulguru 2 jajka sól olej do smażenia Na nadzienie: 2 duże garście(...)piec przez około 40 minut lub do czasu aż będzie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wraz z pastą paprykową (ajvarem), kminem rzymski, słodką papryką oraz płatkami chilli. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Gdy dynia będzie upieczona, należy ja nieco przestudzić
Codzienne GotowanieJego naukowa nazwa to piper methysticum (pierprz metystynowy). Kultury Pacyfiku tradycyjnie używają napoju kava podczas rytuałów i spotkań towarzyskich. W celu przygotowania napoju, ludzie najpierw mielą jego korzenie na pastę. Obecnie korzenie mielone są ręcznie, ale tradycyjnie wykonywane było przez żucie korzeni i wypluwanie ich. Pastę następnie miesza się z wodą, odsącza i konsumuje. Jego aktywne składniki nazywane są kawalaktonami
ZGruntuFit