pasty - 13297 przepisów (strona:156/887)

K... Kurczak curry w mleku kokosowym, z papryką i fasolką. 390

Uwaga, uwaga! Do wszystkich miłośników kurczaka i ostrości! Dziś lecimy do Chin na pikantny obiad! W końcu dorwałam pastę curry, a robiąc porządki w lodówce znalazłam mleko kokosowe. U mnie nic się nie zmarnuje i wszystko znajdzie zastosowanie. Składniki: 1 x pierś kurczaka 1,5 łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku(...)rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie:  Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak

Kitchens Alphabet
Twarożek z awokado, pomidorem i papryką 195

miałam zielonego pojęcia co to jest to całe awokado ;) Teraz gości ono dość często na moim stole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się  krakersy , jakie Wam pokazywałam dzisiaj. Składniki: 1 duży dojrzały(...)dodamy śmietankowy, gładki, wtedy otrzymamy delikatniejszy w strukturze twarożek. Wszystko razem wymieszać wraz z dodanym na końcu uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Podawać z pieczywem lub w formie pasty na krakersach lub malutkich kanapeczkach. Jest to świetna przekąska, która nie dość, że smaczna, to jeszcze ładnie wygląda :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z tuńczyka 378

Kolejny klasyk wszelakich prywatek to pasta z tuńczyka. Przy takiej popularności zapewne ile ludzi tyle przepisów, tu jednak daję wam sprawdzony przepis na wyrazistą i pyszną pastę z tuńczyka. Polecam kupić tuńczyka po 1 w kawałkach i w oleju a po 2 dobrej firmy ( Calvo czy Lisner), kolejną rzeczą są ogórki kiszone - nie kupujcie najtańszych bo zepsują wam smak wszystkiego(...)szerzej dostępnych polecam Krzętle. Jajka najlepiej ugotować na półmiękko - pasta jest jeszcze lepsza!. To tyle rad :)  Dla 4-5 osób Czas przygotowania 20 minut Składniki: 3 Jajka EKO Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym 1 większy ogórek kiszony Pół małej cebuli 3 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sól himalajska Pieprz czarny Świeży szczypiorek

Kuchnia PROzdrowotna
Hummus z bobu 99

bobu? Jest równie pyszny, a do tego ma piękny zielony kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :) Składniki: 500 g bobu 1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu) sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli opcjonalnie: oliwa z oliwek do polania i za'atar do posypania(...)Przygotowanie: Bób ugotować do miękkości, ostudzić i wyłuskać. Następnie włożyć do kielicha blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. W trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę (w razie potrzeby więcej niż w przepisie). Ucierać aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać odrobiną oliwy i posypać za'atarem. Gotowe

Food Square
Roladki z kurczaka 463

lekki obiad z faszerowanych roladek z kurczaka i sałaty może przybrać formę sałatki, którą można zabrać ze sobą do pracy i zjeść z apetytem. Do posmarowania roladek wykorzystałam pastę paprykową , którą przygotowałam do słoików, ale może to być też musztarda, passata pomidorowa. Zapraszam. Najlepsze Roladki z kurczaka faszerowane pietruszką i radicchio 2 piersi z kurczaka liście sałaty radicchio natka pietruszki(...)sól czarny pieprz pasta paprykowa Dwie pojedyncze piersi kurczaka wkładamy między folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na dwa cienkie płaty. Każdy płat doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, smarujemy od środka pastą paprykową. Układamy liście sałaty radicchio i natkę pietruszki. Następnie ciasno zwijamy w rulon, owijamy roladki dokładnie folią spożywczą i układamy w pojemniku parowara. Parujemy roladki 30 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantna zupa paprykowa 255

wtedy bardzo tanie. Przygotowuję zapasy na zimę, zamroziłam mix kolorowych pokrojonych w paski papryk, przygotowałam marynowaną paprykę w słoikach, A pikantna zupa paprykowa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową z wołowiną. Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki: Zupa gulaszowa (z pieczarkami) Węgierska zupa(...)czerwona, żółta) 2 papryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 164

lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite(...)czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku Plastry mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami 208

Piotrek dzisiaj działał w kuchni i przygotował zupę gulaszową, tym razem z dodatkiem wołowych klopsików. W lodówce było też sporo papryki i warzyw, pasta curry tandori, postanowił to wszystko wykorzystać do gęstej zupy gulaszowej. Bo zupa gulaszowa to jedna z jego ulubionych zup, on generalnie lubi pikantne, gęste zupy, które zastępują dwa dania. Bo ta dzisiejsza zupa gulaszowa z wołowymi(...)mięsa wołowego, 3 łyżki bułki tartej chili w młynku Kotani 1 jajko sól do smaku 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kimchi z ogórków 100

ogórków gruntowych, to około 0,5 kg, 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej, 1 mała marchewka, 2-3 cebule dymki, biała i zielona część lub pęczek grubego szczypiorku pasta do kimchi - wymieszaj wszystkie składniki 2 łyżki koreańskiej papryki gochugaru 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru, ćwierć czerwonego jabłka startego na tarce, 1 łyżka(...)tarce.  2. Przełóż ogórki na sitko, posyp równomiernie solą, wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.   3. Wymieszaj razem składniki na pastę do kimchi - starte jabłko, imbir, czosnek, miód lub cukier, sos rybny i paprykę gochugaru. 3. Umieść ogórki w misce.  Dodaj pastę kimchi i delikatnie wymieszaj. Dodaj marchewkę i szczypiorek

Cztery Fajery
Humus orzechowy 74

się dobrać odpowiednie proporcję i jest pyszny. Polecam. Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: około 500 g Składniki: 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki pasty Tahini ½ łyżeczki soli 4 łyżki soku z limonki (½ sztuki) 1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy) 1 ząbek czosnku 6 łyżek domowego masła orzechowego (200 g) ( Przepis ) 4 – 6 łyżek oleju arachidowego(...)wody i gotować 1 h 30 minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach). Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pastę Tahiti, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać masło orzechowe i olej i ponownie zmiksować. Rada: Ilość oleju zależy

KuchniaWeDwoje.pl
Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami 92

Feta Pasta czyli Makaron z fetą to ugotowany makaron, wymieszany z upieczoną fetą, pomidorkami i przyprawami. Proste i pyszne danie, które zawładnęło mediami społecznościowymi. Aby przygotować Makaron z Fetą (Feta Pasta) wystarczy poukładać w naczyniu do zapiekania pomidorki koktajlowe, oryginalny ser feta w całości, ząbki czosnku, posypać suszonymi ziołami i polać oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i piec przez(...)około 35 minut. Następnie wszystko wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Czytaj dalej "Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Bezglutenowe krakersy z ziaren 79

zaczęło przybywać w zastraszającym tempie i trzeba było znaleźć smaczny i zdrowy sposób na ich zużycie. Wielu moich czytelników zaopatrzyło się już w książkę mojego autorstwa “ Hummusy i pasty “. Pomyślałem, że przydatne mogą okazać się bezglutenowe krakersy , które można w gotowych pastach zatapiać i pałaszować ze smakiem. Tak właśnie powstały krakersy z ziaren , które idealnie nadają się(...)maczania w pysznych pastach, jak i samodzielnego chrupania! Czy bezglutenowe krakersy to dobra przekąska na wieczór? Jestem wielkim fanem chipsów, paluszków i krakersów, zwłaszcza gdy robi się późno, a w TV leci dobry film lub serial. Są one miłym dodatkiem, ale niestety niezdrowym. Ten przepis na bezglutenowe krakersy z ziaren , to zbawienie dla osób takich jaka ja. Można bezkarnie chrupać

Blendman
Pasta z wędzonego pstrąga 121

się nad przepisem na nie. Jak się spieszę to serwuję zwykłe kanapki lub płatki na mleku. Na specjalne życzenie mogę przyrządzić jakąś postać jajka , jednak moim ulubionym dodatkiem są pasty. Lubię szperać w zakamarkach stron internetowych w poszukiwaniu kolejnych przepisów na smarowidła. Niektóre nie przeypadły mi do smaku , ta jednak jest pyszna. Miałam to szczęście, że dostałam świeżego , wędzonego pstrąga(...)Poniżej przedstawiam Wam przepis na przepyszną pastę z użyciem tej ryby. Można ją spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce.  Składniki: - wędzony pstrąg ( możecie użyć innej wędzonej ryby) - 3 jajka kurze, ugotowane na twardo - 2 kiszone ogórki - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz, suszony koperek i natka pietruszk

Kuchnia Pełna Emocji
Pasta z fasoli i pieczonej papryki 69

pojawi się na pewno. Żeby nie przesadzić z ilością fasoli w tym cudzie (bo oczywiście ugotowałam jej za dużo), część z niej po prostu odłowiłam i postanowiłam wykorzystać do pasty do kanapek. Jedyne co mi przyszło do głowy, to zmiksowanie jej z pieczoną papryką. A jak pieczona papryka, to czosnek, kumin i kolendra. Było pysznie. W lodówce znalazłam jeszcze trochę(...)przypalona i miękka. Po upieczeniu, wkładamy ją na 15 minut do woreczka foliowego, to pozwoli nam łatwiej zdjąć z niej skórkę. Obraną paprykę, fasolę, czosnek, oliwę i przyprawy miksujemy. Pastę podałam z pełnoziarnistym pieczywem i rukolą. Artykuł Pasta z fasoli i pieczonej papryki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania