Pierwszy przepis na kurczaka tikka masala dostałam od mojej ulubionej Pani Profesor. Niestety, zawierał on w sobie gotową już pastę tikka masala, a ja lubię robić wszystko od podstaw. Zmodyfikowałam więc parę rzeczy po zapoznaniu się z innymi przepisami na to angielsko - indyjskie danie. Oto, co powstało. Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Czuć korzenne przyprawy, ich wielość
Życie zamknięte w smakuząbki czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Obieramy avocado (od właściwie miękkiego sama będzie odchodziła, nawet bez użycia noża), usuwamy z niego pestkę, umieszczamy je w misce i rozdrabniamy na pastę za pomocą widelca. Dodajemy sok z połowy limonki, pokrojoną bardzo drobno papryczkę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tortillachips lub na nawet na pieczywie
Życie zamknięte w smakuziołowy - sól Przygotowanie: Makrele dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy ich skórę (trzeba uważać, żeby nie naciąć zbyt głęboko). Przy pomocy blendera rozdrabniamy składniki do marynaty - pietruszkę, pomidory i czosnek. Pastę mieszamy z olejem z pomidorów, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, a następnie pokrywamy nią ryby. Makrelę pieczemy w 190 stopniach 30 minut - pierwsze 15 minut pod folią, drugie bez folii
Życie zamknięte w smakuprosty sposób aby dać jej drugie „życie” i uszlachetnić a gwarantuję, że zniknie szybko. Wystarczy szynkę zmielić, doprawić i stanie się hitem śniadania. Tak więc dzisiaj propozycja na śniadanie pasta kanapkowa z szynki. Składniki: Dowolna ilość szynki Kilka ogórków konserwowych Cebula Pieprz Majonez Wykonanie: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy. Ogórki i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy
Smaki EwyProsty przepis na smaczną pastę do kanapek. Może być atrakcją śniadania lub kolacji, a podany na krakersach lub kawałkach pumpernikla przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje twarogowe, szczególnie w połączeniu z rybą - w tym przypadku wędzoną. Składniki: Twaróg około 200 g Łosoś wędzony 50 g 1/2 świeżej papryki 1 łyżka majonezu Pieprz, mielone chili. Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem
Smaki Ewyupiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo przygotowaliśmy także kilka rodzajów smarowideł do chleba, jak np. pastę fasolową czy masło miodowo-tymiankowe. Moim absolutnym faworytem była przygotowana przez "moją grupę" socca, do której dodaliśmy naprawdę mnóstwo ziół - nabrała dzięki temu wyrazistości i wyjątkowego aromatu. Przepisy
KUCHARNIAUwielbiam tego typu pasty warzywne! Idealnie nadają się jako dodatek do pieczywa/ kanapek. Składniki: 1 kg pomidorów 25 dag czerwonej papryki 25 dag cebuli ½ kg jabłek 25 dag cukru sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Warzywa i jabłka umyć. Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać oczyszczoną paprykę i pokrojoną w plasterki cebulę. Wlać ½ szklanki wody, gotować i pod koniec wrzucić
Tradycyjna KuchniaDziś zapraszam na arabskie chlebki manakeesh z zaatarem. Podałam je z pastą z bakłażana, mutabal. Muszę przyznać, że to pyszny duet. Zaatar (za'atar) to przyprawa, która pochodzi z krajów arabskich, a w jej skład wchodzi sumak, prażone ziarna sezamu, tymianek, majeranek i oregano. Moje chlebki wyszły nieco bardziej puchate, ale przy temperaturach panujących w domu drożdże po prostu oszalały
Kulinarne przygody GatityPolski... :D A oprócz piwa przywiozłam jeszcze... od lewej - kaszka gryczana błyskawiczna, pod nią masło orzechowe w drugim rzędzie na górze gryczano-kukurydziany kus kus, pod nim wegańskie pasty kanapkowe: brokułowa, ciecierzycowa(jak to odmienić?:D), meksykańska i hummus, tofu z chili. w trzecim rzędzie - RAW batonik lifebar czekoladowy, był jeszcze czekoladowy z dodatkiem białka z konopii ale zjadłam
breakfast of dreamsSpaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10. Spaghetti al pesto / Spaghetti al pesto 11. Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12. Makaron z imbirem / Pasta with ginger 13. Spaghetti bolognese / Spaghetti Bolognese 14. Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15. Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice and grains 16. Basmati
Qlinarnie i Qlinarnieprodukty od rolników są w modzie i bardzo mnie to cieszy, bo i oni są szczęśliwsi a my zdrowsi. Taki serek możecie użyć do deseru, tostów z dżemem, różnych past, .... albo z czym tam go lubicie jeść Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do średniego rondelka wlewamy śmietanę
Niezły Młynekindyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki świeżego imbiru
Kuchcik gotujePikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzypalił. Studzimy, przelewamy do szklanego pojemnika i używamy jako dodatku do mięs, warzyw, czy pieczywa. Warto zachować czosnek pozostały po smażeniu, i użyć go do zrobienia na przykład pasty
Miód i pieprz