wywiązał się temat jedzenia, a głównie tego "jak wykorzystać nadmiar drożdży". Laura podsunęła mi świetne rozwiązanie. Na jej blogu mieści się dość intrygujący przepis rodem z Czech. Drożdżowa pasta do chleba. Jak usłyszałam o niej, nie dowierzałam. Musiałam więc sprawdzić sama, czy Laura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam niesamowicie ciekawa, co wyjdzie). Zaraz(...)niedzielę z rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś nie lubi zapachu lub posmaku drożdży, jak mój Tato, nie wiem, czy będzie jej wielkim fanem. Mimo
W kuchni Karmel-itkimogę sprawdzić, jak owe pomysły się sprawdzą i czy warto powielać dany przepis oraz, czy warto w ogóle wymyślać coś innego. Sos z tuńczyka z kaparami, sos, a raczej pasta, serowa z suszonymi pomidorami oraz sos chrzanowo-majonezowy z cytrynowego chrzanu z dodatkiem posiekanej srebrnej cebulki. Ten ostatni stanowi alternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam(...)zrobić. Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml. Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet (pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów
W kuchni Karmel-itkistruktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie. Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie. Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek, napoczętych produktów, niedokończonych mas, past, bakalii... W imię tego, chciałam jak najlepiej i najsmaczniej zagospodarować pozostałością i natknęłam się(...)wiem, kto w końcu z blogerów pierwszy dodał ten przepis, osobiście zaczerpnęłam go stąd. CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. / przepis: źródło ./ na ok. 17-20 średnich ciastek 1/2 szklanka pasty tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kawy mielonej Miękkie masło ucieram z cukrem i pastą sezamową
W kuchni Karmel-itkiJezusek Palmowy. źródło: wikipedia Dania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie Jajka z łososiem Jajko smażone w papryce Sałatka z kabanosami, ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, cebulą, szczypiorkiem(...)koperkiem Żurek na zakwasie Pasta jajeczna z serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka Gyros warstwowa Szybka sałatka z zupek chińskich
Kulinarne PrzebojePasta jajeczna z paluszkami krabowymi to idealny dodatek do pieczywa na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Artykuł Pasta jajeczna z paluszkami krabowymi pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudabananem Pasztet z wątróbek gęsich z galaretką jabłkową i trawą żubrową Grzanki z ziołowym serkiem i salsą pomidorową Wege kanapki Tartinki z jajecznicą, łososiem i kiełkami Grzanki z pastą z wątróbek i konfiturą porzeczkową Marynowany w soku z cytryny łosoś z sosem z pieczonej papryki Cebularze pizzeriny z kabanosem i serem Kanapki z curry warzywnym Kanapki z hummusem i pomidorem(...)Kanapki z pastą z bakłażana i serem feta Kanapki z pastą brokułową, jajkiem i pomidorem Kanapki z kalarepy Grillowane kanapki z serem białym Boczniaki szarpane w bułce Kanapka z awokado i solonymi migdałami Kanapka z jajkiem na wypasie Kanapka na ciepło z boczkiem i podagrycznikiem Kanapka bałwanek w nausznikach Świąteczna kanapka – piernikowy ludzik Kanapka zielona choinka Kanapka z szynką
Dorota SmakujeDeserki składają się z trzech pysznych warstw. Pierwsza warstwa to pokruszone herbatniki, druga to masa orzechowa przygotowana na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem Kinder czekolady oraz pasty z orzechów laskowych, a trzecia to masa czekoladowa z dużą ilością drobno krojonych orzechów laskowych, przygotowana z czekolady mlecznej oraz gorzkiej z dodatkiem śmietanki kremówki. Smakują mega! pysznie, dla mnie(...)podanych składników wyszło mi 15 sztuk. Składniki: 15 szt. herbatników Masa orzechowa: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% lub 36% 100 g Kinder czekolady 4 pełne łyżki pasty z orzechów laskowych 1/4 - 1/3 szklanki cukru pudru Masa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% 100 g krojonych orzechów laskowych Opcjonalnie
Kuchnia MagdaLenylisty oraz wielu innych przepisów na stronie, dołączam wytrawne ciasteczka dyniowe z kminkiem . Te miękkie, delikatne w smaku ciasta przygotowane z dodatkiem puree dyniowego są świetnym dodatkiem do przekąsek , past oraz dipów. Można się nimi zajadać bez końca, samymi bądź podanymi jako dodatek. Dodatki, z którymi można podawać ciasteczka dyniowe to na przykład: dip z karmelizowanej cebuli labneh pasta kanapkowa(...)pomidorów i nerkowca pasta z pieczonej marchewki barszcz czerwony Przygotowanie ciasteczek dyniowych jest proste i mało pracochłonne pomimo tego, iż musimy zrobić ciasto i wykroić z niego sporą ilość ciastek. Podstawą ciasta na ciasteczka dyniowe są takie składniki jak mąka, puree z dyni , masło oraz żółtko jajka. Poza nimi dodaję również sodę oczyszczoną, ocet oraz kminek, który dzięki swojemu specyficznemu
MeCooksogląda i wybiera produkty, nie narzeka, nie chce uciekać jak najszybciej do domu. Może to kwestia wakacyjnego luzu, a może atmosfery włoskich sklepów. W każdym razie, zainspirowana przepisem na pastę z cukinią w książce „Smak” Stanleya Tucci, którą wzięłam na wakacje, zrobiłam nam na kolację to oto danie. W książce są to tylko 4 składniki, od których zaczęłam zakupy(...)miarę spacerów alejkami marketu, lista produktów rosła wraz z moją kulinarną inwencją twórczą. 🇮🇹 Tonnarelli con fiori di zucca e gamberi 👌🏻 Pasta z kwiatami cukinii i krewetkami Przepis dla dwóch osób. Składniki : 250g świeżej pasty (ja akurat kupiłam tonnarelli) 250g dużych obranych krewetek 2-3 małe cukinie 8-10 kwiatów cukinii 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka
Cytryna&Co.Filety z kurczaka w sosie truflowym ze szparagami, są zaprzeczeniem tego, że w sprawie połączenia kurczaka i szparagów, powiedziano już wszystko. Sos śmietanowy zmieniłam za sprawą pasty truflowej w nieziemsko pyszny dodatek do kurczaka i szparagów. Ja jadam to danie bez dodatków, ale bardzo dobrze będzie smakować z makaronem lub ryżem. Składniki: 600 g filetów z piersi kurczaka(...)pęczka zielonych szparagów 2 duże ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 300 g śmietany 18% 2 łyżeczki pasty truflowej 1/4 szkl. wody kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filety z piersi kurczaka pokroić na 4 cm kostkę. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kawałki. Na dużej patelni
Codziennik Kuchennyskarbnica zdrowia. Czy to popijając zakwas, czy jedząc surówkę czy jakąkolwiek sałatkę z udziałem buraków wzbogacamy nasz organizm i nabywamy odporności. Dość mądrych zdań a teraz przepis na przepyszną pastę z pieczonych buraków czy to do chleba czy zajadając samą. Ja jestem zachwycona tą pastą. Polecam serdecznie i zapraszam do stołu. Pasta z buraków. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePasta kanapkowa z rukolą to ciekawa propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Artykuł Pasta kanapkowa z rukolą pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaUwielbiam wszelkiego rodzaju pasty 😊 Wystarczy posmarować nimi kromkę dobrego chleba i nic więcej nie potrzeba. Można również wzbogacić taką kromkę o ulubione dodatki. Pasta jajeczna jest uniwersalna. Tutaj bogactwo dodatków jest szerokie: kiszony ogórek, marynowana czy świeża papryka, pomidor czy po prostu keczup lub musztarda francuska. Dobór zostawiam Waszym kubkom smakowym 😉 Składniki: -4 jajka ugotowane na twardo(...)Jajka obrać, zetrzeć na tarce. Połączyć składniki z miękkim masłem i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Do smaku dodać soli i pieprzu świeżo mielonego. Rada: pasta będzie dobrze rozsmarowywać się na chlebie jeżeli kilka minut wcześniej wyciągniecie ją z lodówki i nabierze temperatury pokojowej
Kulinarne przemysleniaChociaż na blogu mamy już przepis na pasta e fagioli , wersja z Treviso (czy generalnie okolic Wenecji) znacznie różni się od tej już wcześniej przez nas zaproponowanej (z południa Włoch). W obu bazą jest makaron i fasola, ale południową wersję wyróżnia dodatek pomidorów i całkiem inna konsystencja. Pasta e fagioli z regionu Veneto to w zasadzie bardziej gęsta zupa-krem(...)mieszamy. Całość chwilę jeszcze podgrzewamy na wolnym ogniu. 5) Makaron odcedzamy i przekładamy na głębokie talerze. Podajemy polane sosem fasolowym. Opcjonalnie możemy posypać poszatkowanym radicchio i skropić oliwą. Pasta e fagioli w Treviso, Toni del Spin
Roślinożerni urlopowicze